Sushi Hoso Maki Sake

Tomáš Szabados
šéfkuchár reštaurácie hotela Mama´s v Bratislave, 30. marca 2010
Sushi Hoso Maki Sake
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Sushi ryža:
1 kg
1,23 l
 kúsok
Zálievka na 1 kg sushi ryže:
2 dl
32 g
160 g
Hoso maki sake:
Príloha k sushi:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča na ryžu do nej pridáme riasu kombu. Tá pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.

  3. 3

    Na prípravu sushi si pripravíme bambusovú podložku ako pomôcku na rolovanie sushi, ostrý nôž a pohár s vodou na namáčanie noža. Príprava Hoso maki sake: na bambusovú podložku si pripravíme riasu nori prekrojenú na polovicu. Namočíme si ruky, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo.

  4. 4

    Ryžu rovnomerne navrstvíme na riasu, pričom v hornej časti necháme asi dva centimetre po dĺžke voľné. Nôž si namočíme vo vode a nakrájame si malé prúžky čerstvého lososa. Rovnomerne ho naukladáme na ryžu. Pomocou bambusovej podložky riasu smerom od seba za občasného pritláčania zrolujeme. Hotovú rolku prekrojíme na dve polovice. Tie potom priložíme pozdĺžne k sebe a obe ešte dva krát prekrojíme, dostaneme tak šesť kúskov.

  5. 5

    Servírovanie: na tanier uložíme pripravené kúsky Hoso maki sake spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.

  6. 6

    Sushi sa odporúča konzumovať nasledovne: kúsok wasabi podľa chuti vložíme do misky so sójovou omáčkou a rozmiešame na kašičku. Sushi namočíme do kašičky a môžeme konzumovať.

Diskusia k receptu

kucharronald
Ani som nevedel, že sa to robí tak :) Som milo prekvapený :) Ale určite, že by som to nezjedol :)
bozulka
Je to krásné,ale nikdy som nedostala odvahu vyskúšať sushi,hoci doma mám všetko /okrem hrnca na ryžu/.
@sjuz Tebe to chutí,ale pravdu?
sandratamer
Treba zakúsnuť @bambulka51 .
Ak nechutí, treba dať druhú šancu. A tretiu. Mňa to chytilo až na piaty krát. Priznávam sa dobrovoľne, som závisláčka.:-)
2010
Tento recept je klasika , ale velmi narocny na suroviny a cas spotrebovania , Slovaci jedina surove... tak tatarak najviac.
Skuste najprv moderne sushi western style kde su ingrediencie varene a potom na tuto originalnu Japonsku klasiku.
2010
Este jedna poznamocka , ked je to naozajstna Wasabi -divy chren nie ta komercna nahrada tak to ma asi takyto ucinok:





jarco
Nie všetci sú také poseroutky :-)




2010
hmm, no nie vsetci su taky silaci...:




foska
Milujem sushi a presne taketo s lososom som si pred par dnami robila :) Pekny recept.
15allex15
Sushi jem tak raz do mesiaca, veľmi som si ho zamilovala :)...ale na domácu prípravu som sa ešte neodhodlala...po tomto úžasnom video recepte však musím otestovať :)
nadia56
@15allex15 , domaca priprava nie je ziadna velka veda, trosku zrucnosti a vysledok je zarucene vyborny a ulahodi aj oku, drzim ti palce, ja tiez robim sushi doma a poviem ti pravdu, dlho som sa odhodlavala, ppotom sa pochval ako dopadlo tvoje testovacie sushi :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia