Sushi Hoso Maki Sake

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča na ryžu do nej pridáme riasu kombu. Tá pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.
  2. Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.
  3. Na prípravu sushi si pripravíme bambusovú podložku ako pomôcku na rolovanie sushi, ostrý nôž a pohár s vodou na namáčanie noža. Príprava Hoso maki sake: na bambusovú podložku si pripravíme riasu nori prekrojenú na polovicu. Namočíme si ruky, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo.
  4. Ryžu rovnomerne navrstvíme na riasu, pričom v hornej časti necháme asi dva centimetre po dĺžke voľné. Nôž si namočíme vo vode a nakrájame si malé prúžky čerstvého lososa. Rovnomerne ho naukladáme na ryžu. Pomocou bambusovej podložky riasu smerom od seba za občasného pritláčania zrolujeme. Hotovú rolku prekrojíme na dve polovice. Tie potom priložíme pozdĺžne k sebe a obe ešte dva krát prekrojíme, dostaneme tak šesť kúskov.
  5. Servírovanie: na tanier uložíme pripravené kúsky Hoso maki sake spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.
  6. Sushi sa odporúča konzumovať nasledovne: kúsok wasabi podľa chuti vložíme do misky so sójovou omáčkou a rozmiešame na kašičku. Sushi namočíme do kašičky a môžeme konzumovať.