Sushi fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 18. februára 2017

Recept od Khalila Tribaka

Suroviny

 vhodná na sushi
 steak
 filet
 plátky vhodné na sushi




Postup

  1. 1

    Ryžu aspoň 3x prepláchneme pod tečúcou studenou vodou, môžeme ju aj šúchať medzi dlaňami, aby sa lepšie premyla. Potom ju dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Vody má byť toľko, že keď rukou zatlačíme ryžu o dno hrnca, bude nám hladina vody siahať tesne nad hánky prstov. Ryžu necháme najprv trochu oddýchnuť a potom ju varíme zakrytú na vysokej teplote 10 minút. Hrniec neotvárame. Takto vyzerá ryža už dovarená.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu dáme preč z plameňa a necháme zakrytú ešte asi 10 minút odpočívať. Potom ju postupne po naberačkách prenášame do plechu, kde ju ochutíme octom na sushi. Dá sa kúpiť už pripravený alebo si ho môžete urobiť aj doma. Je to zmes 6 PL ryžového octu, 1/2 ČL morskej soli a 3 PL hnedého trstinového cukru. Ryžu poriadne premiešame na plechu s octom, aby boli všetky zrnká lepkavé. Necháme vychladiť.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si ingrediencie na plnenie sushi rolky. Začneme s lososom, ktorého musíme najprv zbaviť kože. Filet chytíme za užší koniec a s druhou rukou vnoríme naležato otočený nôž medzi mäso a kožu.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvoľnenou kožou kýveme zľava doprava, pričom nôž posúvame plynulo ku koncu filetu.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Filet bez kože rozrežeme v strede (akoby pozdĺž chrbtice) a tento tvrdý pásik filetu vyrežeme preč. Mäso dočistíme, odblaníme. Nakrájame na rovnako tenké asi 10 cm dlhé kúsky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso z tuniaka nakrájame na filety.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Filety krájame na rovnako tenké asi 10 cm dlhé kúsky takto: Nôž držíme šikmo a ťaháme ho smerom od tela - od hrota čepele až po pätu čepele. Ak ešte nemáme pripravené ostatné ingrediencie na sushi, mäso z ryby dáme do chladničky, aby sa nezohrialo.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Avokádo narežeme na polovicu, pootočíme, polovice od seba oddelíme. Nôžom zatneme do kôstky a pomocou noža ju ľahko vytiahneme. Ostanú nám dve polovice avokáda bez kôstky. Nožom oddelíme dužinu od šupy a následne nakrájame na pásiky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uhorku priečne rozdelíme na asi 10 cm dlhé kusy. Nožom začneme špirálovito oddeľovať kožu a potom aj dužinu tak, aby sa zachovala v jednom kuse. Vnútornú časť s jadierkami vyhodíme.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pás z uhorky nakrájame na jemné slížiky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na bambusovú podložku položíme lisovanú riasu lesklou stranou dolu. Navlhčíme si ruky. Naberieme asi hrsť ryže, ktorú palcom roztláčame od jedného okraja, ktorý je bližšie ku nám, asi do polovice riasy. Pár zrniek dáme aj na druhý - vzdialenejší okraj, budú slúžiť ako lepidlo. Ryžu nestláčame, len opatrne pritláčame. Na ryžu poukladáme ľubovoľnú plnku. Môžeme dochutiť trochou japonskej majonézy.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Palcami začíname zdvíhať bambusovú podložku, ostatnými prstami pridŕžame obsah rolky. Rolujeme smerom od seba.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bambusovou podložkou rolku zavinieme, potom rolku cez podložku jemne zatlačíme. Vyrovnávame smerom od stredu k okrajom podložky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zvinuté sushi rolky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krájame na kúsky tak veľké, aby sa zmestili do úst ako jedno sústo. Krájame jemne, aby sme rolky nezdeformovali. Pri krájaní pohybujeme nožom smerom od tela.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    <b>Nigiri: </b>Do vlhkej ruky si naberieme také množstvo ryže, aby sme ju mohli zovrieť v dlani. Tromi strednými prstami vytvarujeme z ryže "šiškovitý" tvar. Nestláčame silno. Na ryžu nanesieme ukazovákom druhej ruky pásik wasabi a na to položíme kúsok ryby. <br /><br /> Sushi podávame s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

cesminaz
Sushi ma vzdy lakalo a chcela som to ochutnat.Az raz,nedavno som to konecne v jednej wok restauracii ochutnala..musim povedat,ze som bola totalne sklamaná :-/ Este tie nezabalene hrudky ryze s lososom sa dali zjest,ale tie rolovane v tych riasách..Nemusela som si dat ani pod nos, uz z urcitej vzdialenosti "voňali" ako práve chytena ryba niekde z Dunaja :-)) To tie riasy :-) Ale ochutnala som..a chut bola taka istá,ak nie horsia ako vôna.Ani sojová omačka tomu nepomohla :-) Neviem ci vsade chuti tak isto,mozno zalezi aj na priprave.A pravdaze niekomu Sushi zasa velmi chutí.Kolko ludí,tolko chutí :-) Moja skusenost je takáto :-)