Sušené paradajky fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 9. augusta 2011

Sušené paradajky sú väčšinou dosť obľúbené a aj ja ich zbožňujem, preto si robím zásoby doma pomocou rúry. Tu je moja metóda. :)

10 minút
príprava
600 minút
na 180-220 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
nálev:
4-5 ks
1 ČL
 na zaliatie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paradajky si umyjeme, každú rozrežeme na 6 častí a poukladáme šupkou dole na plech vyložený papierom na pečenie.

    Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokvapkáme ich olivovým olejom.

    Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme, ocukríme a posypeme oreganom. Rozohrejeme si rúru na 180°C a strčíme ich tam. Teplotu zvýšime na 220°C. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo. Po 4-5 hodinách (plechy si môžeme vytiahnuť a skontrolovať stav siušenia a potom vrátiť späť do rúry) si opäť zapneme rúru, nadstavíme na 220°C, zase necháme 10 minút pôsibiť naplno a opäť vypneme. Minimálne ďalších 4-5 hodín neotvárame rúru.

    Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po skončení celej procedúry by mali paradajky vyzerať takto.

    Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si paradajky dáme do pohárov, pridáme kapary a sušenú bazalku, zalejeme olivovým olejom, najlepšie extra virgin olivovým olejom. V chladničke nám takto pripravené paradajky vydržia 2-3 týždne. Ale u nás doma vydržia maximálne pár dní. :D Tieto paradajky sušievam väčšinou cez noc. Okolo 19:00 ich dávam do rúry, o polnoci trúbu zase rozpálim a ráno si už pochutnávam na sušených paradajkách:) Mám rúru kde sa mestia 3 plechy naraz, ale pouzivam len 2. Každá rúra je však iná a preto si to prispôsobte podľa vašich skúseností. Ak viete, že by rúra dokázala usušiť aj 3 plechy naraz, spravte 3;) Pokiaľ by sa Vám predsalen jeden nevysušil dostatočne zapnite rúru ešte raz, ale vtedy už na maximálne 150°C a kontrolujte. Mimochodom prepáčte za ten na polovicu plný pohár na fotkách, ale nejak som nevydržala neodjedať. :D

    Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ja mám na záhrade zasadené rajčiny ktoré sú priamo určené na sušenie. Sú podlhovasté, pevné nie príliš veľké rajčiny. Bohužiať neviem názov odrody. Ale práve začali dozrievať, tak cez víkend vyskúšam :-) tvoj krásne spracovaný recept mi prišiel vhod.