Foto: pumaamravec
Sušené paradajky sú väčšinou dosť obľúbené a aj ja ich zbožňujem, preto si robím zásoby doma pomocou rúry. Tu je moja metóda. :)
príprava
na 180-220 °C
Postup
-
1
Paradajky si umyjeme, každú rozrežeme na 6 častí a poukladáme šupkou dole na plech vyložený papierom na pečenie.
-
2
Pokvapkáme ich olivovým olejom.
-
3
Osolíme, ocukríme a posypeme oreganom. Rozohrejeme si rúru na 180°C a strčíme ich tam. Teplotu zvýšime na 220°C. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo. Po 4-5 hodinách (plechy si môžeme vytiahnuť a skontrolovať stav siušenia a potom vrátiť späť do rúry) si opäť zapneme rúru, nadstavíme na 220°C, zase necháme 10 minút pôsibiť naplno a opäť vypneme. Minimálne ďalších 4-5 hodín neotvárame rúru.
-
4
Po skončení celej procedúry by mali paradajky vyzerať takto.
-
5
Teraz si paradajky dáme do pohárov, pridáme kapary a sušenú bazalku, zalejeme olivovým olejom, najlepšie extra virgin olivovým olejom. V chladničke nám takto pripravené paradajky vydržia 2-3 týždne. Ale u nás doma vydržia maximálne pár dní. :D Tieto paradajky sušievam väčšinou cez noc. Okolo 19:00 ich dávam do rúry, o polnoci trúbu zase rozpálim a ráno si už pochutnávam na sušených paradajkách:) Mám rúru kde sa mestia 3 plechy naraz, ale pouzivam len 2. Každá rúra je však iná a preto si to prispôsobte podľa vašich skúseností. Ak viete, že by rúra dokázala usušiť aj 3 plechy naraz, spravte 3;) Pokiaľ by sa Vám predsalen jeden nevysušil dostatočne zapnite rúru ešte raz, ale vtedy už na maximálne 150°C a kontrolujte. Mimochodom prepáčte za ten na polovicu plný pohár na fotkách, ale nejak som nevydržala neodjedať. :D
@michsamant kapary sa nedaju nahradit, maju svoju charakteristicku chut aj vonu, ale ak ich nezozenies vynechaj ich a myslim ze to bude aj tak v poriadku :)
varecha.pravda.sk/recepty/susene-paradajky-v-oleji/4850-r...
hobby.idnes.cz/co-s-nadurodou-rajcat-ususte-je-a-pochu...
@bambinko aj ja som ich ešte dosušovala na 150°C 10´a potom ešte nechala v rúre kým nevychladla a potom boli OK. Sú priam fantastické chystám sa robiť ďalšie takže ešte raz srdečná vďaka za božský recept
jeme ich k mäsu na miesto zemiakov
no hneď mám krajší deň :-)))
Perfektný recept , narobím plný sud.
Ja ich rozmixujem, pridám cca 100g postrúhaného parmezánu, cca 5 strúčikov cesnaku a extra panenský olej v množstve, aby vznikla pasta. Je to vlastne paradajkové pesto na cestoviny, na hrianky a pod.