Sušené paradajky v oleji

Sušené paradajky v oleji
Foto: kimlo
kimloKimlo, recept pridal: 10. februára 2010 20:45Ďalšie jeho recepty

Sušené paradajky v oleji som si obľúbil v Taliansku, dajú sa použiť na cestoviny, pizzu, alebo len tak, ako príloha k rôznym jedlám...

Suroviny

30
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Podlhovasté mäsité paradajky nakrojíme po dĺžke tak, aby zostali spojené, poukladáme na plech, nasolíme a sušíme na slnku, v sušičke, alebo v otvorenej rúre až kým nezískajú tzv. "gumennú konzistenciu". Pretlačený cesnak, nakrájanú bazalku, estragón a petržlenovú vňať vymiešame s olivovým olejom, zmes votrieme do každej paradajky, paradajky spojíme do pôvodného tvaru, naložíme do pohárov a zalejeme olivovým olejom. V špajzi alebo chladničke vydržia veľmi dlho, musia byť však úplne ponorené.

2

Nadrobno nakrájané paradajky možno v zime používať do talianskych špecialít, na pizzu, cestoviny, a olej, ktorý dostane paradajkovo cesnakovú príchuť možno využiť do polievok, na zápražky...



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • babidka, 11. februára 2010 o 11:33
    Taky recept presne potrebujem .no neviem , zda sa mi ze by tu mokru cast paradajky aj so semienkami trebalo asi vybrat , ze? Ja som uz skusala susit paradajky a aj bez tej duziny sa to susilo v susicke 24 hodin . A to som mala paradajky take ake na susenie vraj maju byt .Dakujem , potesil si ma .


  • nyja, 11. februára 2010 o 12:35
    Ja som to v lete robila. len tak skúsila. Rovnako, ako hovorí babidka, sušenie trvalo strašne dlho. Mám ten poklad v chladničke, ešte som to nepoužila :) Dík, idem to mrknúť :-D


  • kimlo, 12. februára 2010 o 10:17
    Podmienkou je použitie mäsitých dužinatých paradajok, obsahujú málo semienok a vody, a majú viac dužiny, sú oválneho tvaru.. Sušenie trvá dlho, to je pravda, ja som to sušil v el. rúre, pri nižšej teplote. V sušičke som skúšal tiež, ale tam sa vysušili príliš, boli potom tvrdé.


  • bozulka, 5. marca 2010 o 14:08
    Zatial som nesušila,ale milujem -len tak -alebo na picu,alebo do cestovín.Doteraz som kupovala,ale sú dosť drahé,vyskúšam.


  • marianne69, 8. februára 2011 o 13:51
    ..no a tieto paradajky skusim v lete,zboznujem ich.Ja v lete frcim na rajcinach,chlebe a olivach...staci mi to...Ci sa podaria neviem,ale za pokus to stoji.Kazdopadne dik za recept.:-)


  • sladkacokolada, 23. júla 2011 o 15:50
    tak to je úplná nádhera, musím vyskúšať


  • diabambulka, 21. septembra 2011 o 19:49
    ahoj kimlo čo je to estragon a s akým spôsom sušíš paradajky ty? ďakujem


  • kimlo, 22. septembra 2011 o 12:15
    Estragon je palina dračia, ja osobne som ho nedával, dávam len čerstvú bazalku. Naposledy som sušil v el. rúre, s programom na sušenie.


  • marianna76, 26. apríla 2012 o 08:12
    fajn, že si pridal link, na tento tvoj recept... chystám sa robiť, ešte som také nerobila, zasadené mám .... ano mäsité, tak dúfam, že sa vydaria. Dík, určite spravím tvoje...


  • hahaias, 26. apríla 2012 o 08:30
    aj ja som sušila paradajky v sušičke a boli veľmi tvrde, ale kolegyňa mi poradila, že ich môžem pridať do polievky-vývaru. Krásne ho vyčistí a bude mať peknú farbu. Ja polievky nemusím tak niekto vyskúšajte. Upresňujeme - sušené paradajky nenaložené v olej. Potom dajte vedieť. Ja dám vedieť ako som pochodila s receptom od "kimla"


  • marijanka712, 15. augusta 2012 o 20:20
    @kimlo práve som si doniesla zo záhrady také mäsité, podlhovasté paradajky myslím že sú to tie na sušené omylom ich mám plnú záhradu, napestovala som si to sama no čo už- už som robila z 10 dávok kečup cca z 20 kg a teraz sa ide na sušenie zajtra vyskúšam a potom sa podelím z výsledkom . Pri prekrojení majú málo jadierok .


  • martina0812, 21. augusta 2012 o 12:33
    Ja suším vonku na slnku. Len som sa tento rok trošku sekla, nakrájala som tenšie plátky a keď sa vysušili, boli ako fólia a musela som ich zoškrabovať zo sita...druhý raz budem múdrejšia a dám ich na papier na pečenie. Inak, na slnku sa pri súčasných teplotách dá sušiť úplne všetko, dokonca aj polovice marhúľ mi krásne vyschli.


  • evusik, 29. augusta 2012 o 22:01
    ja som tohto roku konečne nasušila paradajky, minuloročné pokusy nestáli za nič, možno aj preto, že som mala len také obyčajné rajčiny. Tohto roku som nasadila odrodu San Marzano, vraj sú najlepšie na sušenie sú to také dlhé "papriky". Sušila som tak, že som ich sušila asi dve hodiny v sušičke a potom som ich dala na balkón, kde v tých horúčavách bolo 40°C a do večera krásne uschli, presne tak ako mali...
    potom som ich naložila podľa tvojho receptu a sú skvelé... dala som veľa cesnaku, bazalku, oregano a estragón.... fakt vynikajúce :-)


  • babina28, 30. augusta 2012 o 15:33
    tento rok sa urodilo viacej paradajok a tak som rada ,že som našla tento rceptík na sušené paradajky,ktoré máme radi ďakujeme


  • marcy, 7. septembra 2012 o 13:34
    mám plno rajčín,ale na sušenie som musela ísť na trh :-(.....tornádo ma omrzelo,vysiala som inú mäsitú odrodu,ale sú vodnaté,skoro mäknú a nemajú vôňu ani sladkosť....nabudúce sejem tornádo :))).....suším teraz od maďarov,dám vedieť.....môj domáci chlieb,maslo a sušené rajčinky - dobrota :))


  • bosorkatt, 16. novembra 2012 o 15:04
    no samé dobré veci tu máš, a tieto rajčinky ja teda strášne ľúbim, keby neboli také drahé ale budúci rok uričite vyskúšam podľa tvojho rcp, ďakujem


  • janula1989, 28. februára 2013 o 13:18
    Vcera som podla tohto receptu spravila svoje prve susene paradajky. Sklbila som ho aj s receptom od @Pumaamravec a vysli ozaj uzasne. Susila som ich pri otvorenych dvierkach truby na 90 stupnov 4 hodiny a piatu hodinu na 150 stupnov. Medzitym som uz vyberala mensie ususene kusky. Nalozila som ich do olivoveho oleja s kapary a cesnakovo-bazilikovym pestom. Teraz som len zvedava ako dlho vydrzia ak ich hned nezjem :D


  • janula1989, 28. februára 2013 o 13:23
    pripajam aj fotku, toto bolo kilo paradajok ( par kuskov je odjedenych :) )



  • danja301, 22. augusta 2013 o 18:49
    janula,mne sa prave susia,ale je tu tolko nazorov ana teplotu a dlzku,naozaj tie 4 hodiny plus jedna na 150 st. stacili,skusila by som to ....ja som zacala na 90,st. ,ale v povodnim recepte je susit *10 hod...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist