Foto: cesminaz
Kedže neustále hladám a veľmi rada skúšam nové recepty,som aj tentoraz natrafila na tento božský zákusok... Právom ho nazývam božským,lebo ja som ešte nikdy v Zobraziť celý popisKedže neustále hladám a veľmi rada skúšam nové recepty,som aj tentoraz natrafila na tento božský zákusok... Právom ho nazývam božským,lebo ja som ešte nikdy v živote neochutnala zákusok čo mal takúto citrónovú chuť a takú perfektnú vláčnosť,ako tento zákusok...a veľmi rada sa s vami o tento recept podelím.Recept pochádza zo stránky Chefkoch.de pod názvom Saftiger Zitronenkuchen...Obsah cukru je síce vysoký,no citrón to znesie :-)
príprava
na 140 °C
Suroviny
350 g |
|
350 g |
|
350 g (margarín) |
|
6 ks |
|
z 1 velkeho citróna |
|
z 1 velkeho citróna |
|
1 |
|
1 |
|
Poleva: | |
z 1 velkeho citróna |
|
300 g |
|
Postup
-
1
V prvom rade si predhrejeme rúru na 140°C.Takže,postrúhanú citrónovú kôru,kryštálový cukor a maslo(ja som dala kocku RAMA) spolu dobre premiešame.Potom pridávame postupne ostatné prísady čiže,citrónovú šťavu,vanilkový cukor,vajícka a múku premiešanú s PDP.Túto zmes vylejeme do vymasteného múkou posypaného pekáča,alebo dajte mastný papier.Zmes v pekáči zarovnáme a dáme na 25-30min piecť.Pre istotu spravte skúšku ihlou :-)
-
2
Kým sa nám náš zákusok pečie,si pripravíme citrónovú polevu.A to tak,že šťavu z vyžmýkaného citróna si dáme do jednej hlbšej nádoby(ako 7dcl flaša) a pridávame knej po lyžici práškový cukor za stáleho mixovania.Takto šlaháme až do poslednej lyžici cukru.
-
3
Ak je vaša poleva ešte stále pomerne riedka,tak pridajte ešte trocha cukor.Ona má byť ako omáčka,alebo hustý krém a maže sa na cesto bud lyžicou alebo silikonovým šťetcom.
-
4
Ked sa zákusok upiekol,dáme ho vychladnúť,ale ešte na letný(trocha teplý)nanesieme pomocou lyžice,alebo štetca našu polevu.
-
5
Celý zákusok pomažeme polevou a necháme vychladnúť.A potom ostáva už len naservírovať tento koláčik a vychutnať si jeho "FANTASTICKU" chuť a vláčnosť... Kto má rád citrónové,radím mu vyskúšať ho a uvidíte sami,že ho budete robit znova a znova... Dobrú chuť ;-D
-
6
.....práve som dopiekla tento koláčik,ale tentoraz vtrocha hlbšom pekáči...Je perfektný,presne ako na prvý krát ked som ho piekla,len tentoraz som dala dokonca až 400g cukru,množstvo cukru záleží vždy od toho kolko citrónovej štavy máte :-) Ale podla možnosti zoberte vždy čím vädčší citron-má viac šťavy,alebo 1,5 citrónu normálnej velkosti.Ja zvyknem mat zvyčajne 1dl vyžmýkanej šťavy :-) To presne stačí a koláčik bude fantastický!!
-
7
;-DD
Vďaka
vdaka pekne za správu :-) Tento je aj u nas velmi oblúbený hoci som ho už dávnejšie nerobila.
To cesto je velmi jemné a nadýchané a preto sa musí piecť na menšom stupni. Tuto som mala inú rúru a piekla na 140°C, no teraz mám zasa inú a preto ked som ho naposledy piekla, tak už na 150°C varecha.pravda.sk/recepty/supervlacny-citronovy-kolac-vid...
To záleží aj od vašej rúry, ale ja osobne by som neodporúčala to piecť vyššie od 150°C.
Dakujem za odozvu, som rada že chutilo :-) Pravdaže si to-čo môže každý prispôsobiť, pre nás je TOP takto ako je :-)
Prepáč, že reagujem tak neskoro. Podla mňa by sa to kludne dalo nahradiť, treba skúsiť. Len ja by som odporučila do pomarančovej šťavy pridať aj trocha citrónovej, aj do cesta aj do polevy. Zvýrazní to konečnú pomarančovú chuť 🙂 Ak raz skúsiš, tak daj vedieť prosím, možno sa tvoja skúsenosť zíde aj inému.
Dúfam, že sa vydaril a chutil🙂