Šuhajdy (fotopostup)

laurisia - fotkalaurisia, 5. decembra 2011
Šuhajdy (fotopostup)
Foto: laurisia

Receptov na šuhajdy z ľadových gaštanov je na webe dosť, ale tieto majú tú najjednoduchšiu a pritom mňam plnku. A hlavne ju netreba variť Zobraziť celý popisReceptov na šuhajdy z ľadových gaštanov je na webe dosť, ale tieto majú tú najjednoduchšiu a pritom mňam plnku. A hlavne ju netreba variť do správnej hustoty, stačí len odhadnúť množstvo rumu :-)

40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
100 g - kvalitná
250 g
250 g
220 g
0,5 dcl
2 balenia




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny, pomelieme orechy a zmiešame ich s práškovým cukrom.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Do orechov prilejeme rum (um), asi pol deci, aby bola hmota kompaktná.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Nalámeme si čokoládu - ja dávam okrem Ľadových gaštanov várovú čokoládu, niekto namiesto várovej dáva pol na pol horkú a mliečnu.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpustíme si stužený tuk a pridáme nalámanú čokoládu. Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby sa nám čokoláda "nezhrčkavela".

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Do košíčkov dáme po jednej čajovej lyžičke čokolády - ja si pomáham kanvičkou, do ktorej nalejem časť čokolády. Zvyšnú čokoládu udržujem v teple na šporáku nad rajničkou s horúcou vodou, čím predídem jej opätovnému stápaniu s rizikom prihorenia :-)

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Do každého košíčka pridáme kopcovitú lyžičku orechovej zmesi. Jemne z vrchu pritlačíme, aby sme plnku trošku zahladili.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Košíčky zalejeme čokoládou buď pomocou kanvičky, alebo lyžičkou - približne 3 čajové lyžičky na doplnenie každého košíka. Košíčky používam klasické, stredné.

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    A doplníme lentilku :-) Šuhajdy bez lentilky nie sú šuhajdy :-)))

    Šuhajdy (fotopostup) - obrázok 9

Diskusia k receptu

elisticka
waaaau su lakave :-) robila som podobne ale ukladam si tieto pacia sa mi ....
jurovic6
milujem ich...suhajdy bez lentilky nie su suhajdy...vianoce bez suhajd nie su vianoce.............
ulozim si ich
pivonka
Sú krásne. Ja som tak dávno nerobila šuhajdy! lenže čo vybrať z toľkého množstva dobrých receptov. Veľa piecť nechcem.
tonicka53
máme radi šuhajdy a tieto sú fakt krásne; už ich mám aj vytlačené, vďaka za recept.
vierik
Také su zlaté,no neulož ich ,pre istotu :-)
3sandra3
naozaj sú zlaté a preto si ich ukladám a dokonca ich na Vianoce budem mať na stole
violetacamorova
Prekrásne šuhajdy, rozmýšľam o takých tak tento recept mi prišiel vhod, len tu v zahraničí nemám ľadové gaštany tak som si v Aldi kúpila také dobré tyčinky nugátovo-marcipánové vyskúšam z nich.
laurisia
violetacamorova: tie Ľadové gaštany sú po 50 g, teda dokopy 250 g - myslím, že by sa to pokojne mohlo nahradiť nugátovou čokoládou, ale tou kombináciou s marcipánom - no neviem, to asi nie. Radšej čistou.
domci4
také nepoznám :) ukladám, ja budem robiť na Vianoce salkové ;)
torticka
Neviem, či by som stihla dať lentilky na šuhajdy. Ako poznám muža, tak by mi ich zjedol prv, než by som povedala švec.
mariaklara
Práve som rozmýšľala, že šuhajky ( moje deti ich tak volali po svojom ) som dááávno nerobila. Mám podobný recept, s tými zrnami to musí byť dobré. To by ma nenapadlo. Ukladám si receptík.
cica2
súhlasím čo napísal @jurovic6 u nás je to tiež tak :-)....vyskúšam aj tvoj recept, máš ich krásne
vevei
ja robím šuhajdy každý rok ale mám úplne iný recept z BB pudingu ale aj tieto nemusia byť zlé
iva231
...aj ja mam tento recept a su ozaj výborné.Robím ich už asi piaty rok a zatiaľ boli všetci spokojný
marianne69
dielo dokonane:-) vyzeraju nadherne a chutit budu zrovna tak,urcite ostanem pri nich...recept poputuje do chlievika stalice:-)hned som vedela,ze to budu tie prave....
bibkalenka
LAURISIA, prosím Ťa a koľko kusov, aspoň cca sa ich dá spraviť? Idem ich robiť prvýkrát...veľmi sa mi pozdávajú :-) Ďakujem
laurisia
Myslím, že ich bolo okolo 55 .... aj som to dala do údajov o počte porcií, ale asi sa nedá kus považovať za porciu :-)))
bibkalenka
...jéééj, ďakujem, som ani nečakala takú skorú odpoveď :-) Večer sa do nich pustím, už sa teším...
bibkalenka
...a už ich mám aj hotové, neviem sa dočkať kedy zatuhnú, aby som mohla urobiť prvú "koštovku", vyzerajú tak láááákavo. Aj tá rada, naliať čokoládu do kanvičky je super, ja som použila takú na smotanu do kávy a veľmi dobre sa s tým robilo, aj plnku som tak zalievala a v pohode mi to vyšlo...nevznikol skoro žiadny "odpad".
Mezditým aj zatuhli, využila som chladné počasie, otvorila v kuchyni okno, lebo chladnejšiu špajzu nemám...sú úúúúúžasné. Vrelo ich každej gazdinke odporúčam...a to som ich robila prvýkrát. Ďakujem :-)
jajopajko
A idem na ne:-))))ďakujem za recept..)))))a nezabudnem...povedať..ako sa podarili..neboj))))
sofia1
a namiesto rumu by sme mohli daľ niečo iné?
sofia1
a namiesto rumu by sme mohli daľ niečo iné?
sofia1
a namiesto rumu by sme mohli daľ niečo iné?
sofia1
vrstvu orechov mám dať po stuhnutí vrstvy čokolády?
laurisia
Nie, nie je potrebné čakať na stuhnutie. Pokojne do tekutej.
rony21
A už sú na svete, tieto nemajú chybu,len sa netreba báťmilé gazdinky.Díky za recept.
helca103
robila som ich a sú fajnové, použila som aj ľadové gaštany v horkej čokoláde - vrelo odporúčam
laurisia
Ja budem robiť v sobotu .... konečne činnosť, ktorá vyčistí hlavu :-)))
1x simiki
brmbolka
tieto šuhajdy su najnajnaj, robievam ich na sviatky a vždy si na nich celá rodinka pošmakuje :-), teray som ich robila na bratovú svadbu, každej jednej varecháčke vrelo a s doporučením odporúčam. Ja osobne veľmi pekne ďakujem, Vám Laurisia
hubata
Z ľadových gaštanov nepoznám šuhajdy ..... čokoládu som doteraz pracne robila. Vďaka za recept, aj keď je staršieho dáta.
laurisia
@hubata - poviem Ti, že ja ich tiež robievam len nedávno, ale moja starká ich robievala z ľadových gaštanov alebo z nugátovej čokolády už niekedy v sedemdesiatych rokoch. Vyskúšaj :-)
bibina32
chcem sa spýtať, tá plnka nie je suchá v tych šuhajdoch, chcem ich robiť, len si neviem vybrať zreceptov a tieto vyzerajú najednoduchšie. Ďakujem
laurisia
Nie, nie je ... toho rumu dáš podľa toho aké máš suché orechy - občas sa mi stane, že aj 1 dcl. Práve preto ich robievam, lebo toto považujem za najjednoduchšiu plnku.
lusiabb
myslíte,že by som mohla použit namiesto cery maslo?
laurisia
Ťažko povedať - zrejme by boli s maslom chutnejšie, ale asi by sa ľahko stápali, lebo maslo mimo chladničky rýchlo mäkne. Neviem - možno má niekto skúsenosti a poradí.
ladyk81
ahoj, práve som ich dorobila, mala som ale len veľké košíčky, takže som nakoniec musela dorábať čokoládu, ale to nebol problém - keďže Kaštany milujem, "prozreteľne" som ich kúpila dvojnásobok :-D Tak uvidíme, aké budú :-)
laurisia
Netuším, do iných koláčov dávam čierny čaj s esenciou, ale tu som neskúšala ....
ladyk81
tak potom, čo som ich minulý rok spravila a nakoniec ľutovala, že som ich spravila "len" asi 40 :-D plánujem toho roku ukecať mamu, aby sme ich spravili, dúfam, že sa to podarí :-)
anuuusik
Ja som ich robila minulý rok na Vianoce, ale namiesto stredných košíčkov som použila tie malé a vznikli z toho krásne bonbóniky, ktoré zožali doma obrovský úspech, takže tento rok ich urobím znova :) dokonca aj mojej babke, ktorá je pekárka, chutili viac ako jej vlastné :)
ilusa
@jankaks namiesto rumu mozes skusit horuce mlieko,ked boli deti male,robila som tak,ze som tie orechy trochu povarila s pr.cukrom a mliekom,vznikla taka husta kasa a tou som plnila suhajdy,boli vyborne
elisticka
dnes som robila super rychla praca vyslo mi 40ks este som pod orechovu plnku na niektore dala domaci dzem ....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia