Šuhajdy (fotopostup)

Autor receptu: laurisia

Receptov na šuhajdy z ľadových gaštanov je na webe dosť, ale tieto majú tú najjednoduchšiu a pritom mňam plnku. A hlavne ju netreba variť do správnej hustoty, stačí len odhadnúť množstvo rumu :-)

40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny, pomelieme orechy a zmiešame ich s práškovým cukrom.
  2. Do orechov prilejeme rum (um), asi pol deci, aby bola hmota kompaktná.
  3. Nalámeme si čokoládu - ja dávam okrem Ľadových gaštanov várovú čokoládu, niekto namiesto várovej dáva pol na pol horkú a mliečnu.
  4. Rozpustíme si stužený tuk a pridáme nalámanú čokoládu. Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby sa nám čokoláda "nezhrčkavela".
  5. Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota.
  6. Do košíčkov dáme po jednej čajovej lyžičke čokolády - ja si pomáham kanvičkou, do ktorej nalejem časť čokolády. Zvyšnú čokoládu udržujem v teple na šporáku nad rajničkou s horúcou vodou, čím predídem jej opätovnému stápaniu s rizikom prihorenia :-)
  7. Do každého košíčka pridáme kopcovitú lyžičku orechovej zmesi. Jemne z vrchu pritlačíme, aby sme plnku trošku zahladili.
  8. Košíčky zalejeme čokoládou buď pomocou kanvičky, alebo lyžičkou - približne 3 čajové lyžičky na doplnenie každého košíka. Košíčky používam klasické, stredné.
  9. A doplníme lentilku :-) Šuhajdy bez lentilky nie sú šuhajdy :-)))