Šuhajdy (fotopostup)
Autor receptu: laurisia
Receptov na šuhajdy z ľadových gaštanov je na webe dosť, ale tieto majú tú najjednoduchšiu a pritom mňam plnku. A hlavne ju netreba variť do správnej hustoty, stačí len odhadnúť množstvo rumu :-)
40 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny, pomelieme orechy a zmiešame ich s práškovým cukrom.
- Do orechov prilejeme rum (um), asi pol deci, aby bola hmota kompaktná.
- Nalámeme si čokoládu - ja dávam okrem Ľadových gaštanov várovú čokoládu, niekto namiesto várovej dáva pol na pol horkú a mliečnu.
- Rozpustíme si stužený tuk a pridáme nalámanú čokoládu. Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby sa nám čokoláda "nezhrčkavela".
- Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota.
- Do košíčkov dáme po jednej čajovej lyžičke čokolády - ja si pomáham kanvičkou, do ktorej nalejem časť čokolády. Zvyšnú čokoládu udržujem v teple na šporáku nad rajničkou s horúcou vodou, čím predídem jej opätovnému stápaniu s rizikom prihorenia :-)
- Do každého košíčka pridáme kopcovitú lyžičku orechovej zmesi. Jemne z vrchu pritlačíme, aby sme plnku trošku zahladili.
- Košíčky zalejeme čokoládou buď pomocou kanvičky, alebo lyžičkou - približne 3 čajové lyžičky na doplnenie každého košíka. Košíčky používam klasické, stredné.
- A doplníme lentilku :-) Šuhajdy bez lentilky nie sú šuhajdy :-)))