Stredoveká pivno slivková pochúťka

mirusia - bez fotkymirusia, 30. marca 2013
Stredoveká pivno slivková pochúťka
Foto: mirusia

Roky aktívneho šermovania sú už dávno preč, ale chuť stredoveku mi občas zarezonuje na jazyku :). Aby ste si nemysleli, život šermiara nie sú Zobraziť celý popisRoky aktívneho šermovania sú už dávno preč, ale chuť stredoveku mi občas zarezonuje na jazyku :). Aby ste si nemysleli, život šermiara nie sú len bitky, čistenie zbroje a pečené prasiatko. Je to tiež drina, odvaha, sila a sladké pochutinky ako medovina alebo omáčka, ktorej recept sem vkladám. Táto slivková (a cesnaková) omáčka sa jedávala s plackami opekanými na ražni. Kto má záujem o originál, vrátane atmosféry, nech si zájde na nejaký historický festival (napr. Beckov).

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g bez kôstok
500 ml
100 ml podľa potreby
1 hrsť
1 ČL
1 PL
1 krajec




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny; voda a suchý chlieb podľa potreby. Chleba mi stačil jeden ten najmenší kúsok a kto trafí pomer piva, sliviek, (vody) ani nebude chleba potrebovať, pretože je tam len na zahustenie omáčky. Vlastne je to taký džem akýsi.

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 1
  2. 2

    Dáme si zovrieť jednu klasickú plechovku (500 ml) čierneho piva (ja som mala 10%né). Keď začína peniť tak je už najvyšší čas pokračovať. Trošku som tam priliala vody, asi za 5 lyžíc, chcela som trocha zmierniť chuť piva, pretože celá tá omáčka bude mať aj ak takú horkasto trpkastú minichuť pivka.

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme tam nakrájané slivky na štvrtinky. To aby sme nežuli potom celé kusy, lebo tie slivky sa tam neroztopia:) A varíme. Varíme, varíme a varíme. Kým z toho nebude taká hustejšia hmota. Možno cca 10 min.

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme hrozienka.

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 4
  5. 5

    Trošku povaríme a teraz pouvažujeme, či je omáčka tak hustá ako chceme. Ak nie, tak zahustíme starším chlebom. Keď je práveže moc hustá, dolejeme vody (alebo piva).

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme odstaviť z ohňa. Dochutíme medom a škoricou:) Ako prílohu som použila vianočku, takú pekne ,,křupavú,, z toastovača.

    Stredoveká pivno slivková pochúťka - obrázok 6

Diskusia k receptu

angast
toto používala moja babka na tvrdú stolicu. Sušené slivky sú tam najdôležitejšou surovinou. Neviem ako tebe, ale ona si pochvalovala.
mirusia
Hm, môže byť. Po ťažkých mäsách pečených a pod. to aj ľuďom kedysi určite pomohlo na vyprázdnenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia