Foto: mirusia
Roky aktívneho šermovania sú už dávno preč, ale chuť stredoveku mi občas zarezonuje na jazyku :). Aby ste si nemysleli, život šermiara nie sú Zobraziť celý popisRoky aktívneho šermovania sú už dávno preč, ale chuť stredoveku mi občas zarezonuje na jazyku :). Aby ste si nemysleli, život šermiara nie sú len bitky, čistenie zbroje a pečené prasiatko. Je to tiež drina, odvaha, sila a sladké pochutinky ako medovina alebo omáčka, ktorej recept sem vkladám. Táto slivková (a cesnaková) omáčka sa jedávala s plackami opekanými na ražni. Kto má záujem o originál, vrátane atmosféry, nech si zájde na nejaký historický festival (napr. Beckov).
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny; voda a suchý chlieb podľa potreby. Chleba mi stačil jeden ten najmenší kúsok a kto trafí pomer piva, sliviek, (vody) ani nebude chleba potrebovať, pretože je tam len na zahustenie omáčky. Vlastne je to taký džem akýsi.
-
2
Dáme si zovrieť jednu klasickú plechovku (500 ml) čierneho piva (ja som mala 10%né). Keď začína peniť tak je už najvyšší čas pokračovať. Trošku som tam priliala vody, asi za 5 lyžíc, chcela som trocha zmierniť chuť piva, pretože celá tá omáčka bude mať aj ak takú horkasto trpkastú minichuť pivka.
-
3
Vložíme tam nakrájané slivky na štvrtinky. To aby sme nežuli potom celé kusy, lebo tie slivky sa tam neroztopia:) A varíme. Varíme, varíme a varíme. Kým z toho nebude taká hustejšia hmota. Možno cca 10 min.
-
4
Pridáme hrozienka.
-
5
Trošku povaríme a teraz pouvažujeme, či je omáčka tak hustá ako chceme. Ak nie, tak zahustíme starším chlebom. Keď je práveže moc hustá, dolejeme vody (alebo piva).
-
6
Môžeme odstaviť z ohňa. Dochutíme medom a škoricou:) Ako prílohu som použila vianočku, takú pekne ,,křupavú,, z toastovača.
Diskusia k receptu