Stredoveká pivno slivková pochúťka

Autor receptu: mirusia

Roky aktívneho šermovania sú už dávno preč, ale chuť stredoveku mi občas zarezonuje na jazyku :). Aby ste si nemysleli, život šermiara nie sú len bitky, čistenie zbroje a pečené prasiatko. Je to tiež drina, odvaha, sila a sladké pochutinky ako medovina alebo omáčka, ktorej recept sem vkladám. Táto slivková (a cesnaková) omáčka sa jedávala s plackami opekanými na ražni. Kto má záujem o originál, vrátane atmosféry, nech si zájde na nejaký historický festival (napr. Beckov).

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny; voda a suchý chlieb podľa potreby. Chleba mi stačil jeden ten najmenší kúsok a kto trafí pomer piva, sliviek, (vody) ani nebude chleba potrebovať, pretože je tam len na zahustenie omáčky. Vlastne je to taký džem akýsi.
  2. Dáme si zovrieť jednu klasickú plechovku (500 ml) čierneho piva (ja som mala 10%né). Keď začína peniť tak je už najvyšší čas pokračovať. Trošku som tam priliala vody, asi za 5 lyžíc, chcela som trocha zmierniť chuť piva, pretože celá tá omáčka bude mať aj ak takú horkasto trpkastú minichuť pivka.
  3. Vložíme tam nakrájané slivky na štvrtinky. To aby sme nežuli potom celé kusy, lebo tie slivky sa tam neroztopia:) A varíme. Varíme, varíme a varíme. Kým z toho nebude taká hustejšia hmota. Možno cca 10 min.
  4. Pridáme hrozienka.
  5. Trošku povaríme a teraz pouvažujeme, či je omáčka tak hustá ako chceme. Ak nie, tak zahustíme starším chlebom. Keď je práveže moc hustá, dolejeme vody (alebo piva).
  6. Môžeme odstaviť z ohňa. Dochutíme medom a škoricou:) Ako prílohu som použila vianočku, takú pekne ,,křupavú,, z toastovača.