Štiava, šťavel, šóška fotorecept

babina49 - fotkababina49, 5. apríla 2012
Štiava, šťavel, šóška (fotorecept)
Foto: babina49

Tak a máme tu veľkonočné sviatky a v našej rodine sa počas postnych dní varí štiava. Kúpila som ju u zeleninárky a bola úžasná,chutnučká.

Suroviny

200 g čerstvé listy
5 ks
200-250 ml
cca 3 PL na zahustenie
 podľa potreby
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    listy štiavy očistíme od zbytočných stoniek

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyjeme pod tečúcou vodou

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do rajnice si dáme olej cca 4 PL

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odkvapkané a osušené listy vložíme do tohto oleja,miešame

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    štiava sa na oleji spúšťa

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    až sa z nej stane kaša

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte ju miešame dotiaľ,kým nezmäknú všetky listy

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    teraz možme na štiavu naliať vodu cca 0,5 l,osolíme

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a pridávame jedno vajce po druhom.Vajcia dávam preto do štiavy s vodou,lebo keď tam dám už zátrepku,treba to stále premiešavať a tie vajcia by mi nezostali celistvé

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokiaľ štiava s vajcami začne vrieť

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravíme si zo smotany,mlieka a múky zátrepku a vylejeme ju do štiavy

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    necháme zovrieť.Niekedy,keď je tých listov veľa a je štiava kyslejšia,tak treba pridať viac mlieka,alebo vody.

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a je hotová

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a možme papať...bola úžasnáááá

    Štiava, šťavel, šóška (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
fíha. počkám si, kým začne rásť, zatiaľ recept odložím do KK. (ja zase uvažujem, ako spraviť nejaké zdravé celozrnné taštičky s náplňou z medvedieho cesnaku)
presne takto to robi moja maminka.... mnam, toto jedlo milujem. Skoda len, ze v Grecku som na stiavu este nenadabila:) No pri najblizsej navsteve Slovenska si to hned objednavam:)))
chariquet,moja mamička ju zvykne aj zavariť do 3 dcl pohárov a máme potom aj v zime štiavu,takže keď ti to mamička takto urobí,možeš si to vziať so sebou do zahraničia :-))
pravdupovediac, mi to zavaranie vobec nenapadlo - urcite to tento rok vyskusame! Dakujem za inspiraciu. A inak, tak isto ako stavel zvykneme robit aj spenat - treba k nemu pridat len cibulku a dochutit citronom - aj to je uplne super. Suhlasim, skvele jedlo! :)
*babina49 prosím ako na to pri zaváraní? moja maminka tiež robila a už mám len jednu jedinú fľašu,strážim si ju,lebo sa už neviem spýtať na to,ako postupovať,v akom štádiu prípravy prestať a naložiť do fliaš :( dakujem pekne dopredu za pomoc.
no nie je to moj recept @eva1949 ale dovolim si reagovat, kedze sosku varim pomerne casto.. finta je v tom, ze sa to takmer vobec nesmie varit, resp. na co najnizsej teplote zahrievat iba do pozadovanej hustoty, ja si na to davam bacha a ked odstavim, ani nezakryvam, lebo potvora aj vtedy zvykne zgrcnut.. u mna toto funguje, ale som zvedava aj na ostatne nazory :)

Pridaj komentár k receptu: