Foto: martina34
Tento koláč v lete pekávam ako jablčník, teda len s jablkovou plnkou. Teraz, keď sú vianoce, som ho trošku vylepšila a rodinke veľmi chutí.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
60 dkg |
|
15 dkg |
|
250 g |
|
3 ks |
|
1 čl |
|
7 dcl pohár |
|
hrsť |
|
5 PL |
|
500 g |
|
200 g |
|
3 balíčky |
|
podľa chuti do plnky |
|
cca 0,5 dcl |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zamiesime si cesto: polohrubú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, vajcia, margarín zmiesime do gule, ktorú uložíme do chladničky, kým si pripravíme plnky. Bude sa lepšie vaľkať, nebude sa trhať, keď budeme cesto prenášať na plech.
- 2
1.plnka: Jablká buď strúhané zavarené alebo čerstvé strúhané si v miske rozmiešame s vanilkovým cukrom, môžeme pridať škoricu, pridáme aj orechy a hrozienka. Všetko dobre premiešame. 2.plnka: Dva balíčky odtučneného tvarohu v miske zmiešame s 3 PL kryštálového cukru a 1 balíčkom vanilínového cukru. 3.plnka: Mletý mak zmiešame s 3 PL cukru a 1 balíčkom vanilínového cukru.
- 3
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve polovice. Plech si posypeme pohohrubou múkou a dáme naň jedno vyvaľkané cesto. Potrieme lekvárom, dáme jablkovo-orechovú plnku, dobre ju uhladíme a dáme na ňu trarohovú plnku. Na ňu nasypeme mak s cukrom a pokropíme ho vriacou vodou, aby nebol sypký. Prikryjeme to druhou polovicou rozvaľkaného cesta, popicháme vrch vidličkou, aby sa nespravili bubliny a dáme piecť na 180 stupňov asi na 20-25 minút. Po upečení chladný posypeme práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu