Štedrý jablčník

martina34 - fotkamartina34, 20. decembra 2009
Štedrý jablčník
Foto: martina34

Tento koláč v lete pekávam ako jablčník, teda len s jablkovou plnkou. Teraz, keď sú vianoce, som ho trošku vylepšila a rodinke veľmi chutí.

60
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

60  dkg
15  dkg
250  g
3 ks
1  čl
7  dcl pohár
 hrsť
5  PL
500  g
200  g
3  balíčky
 podľa chuti do plnky
cca 0,5  dcl




Postup

  1. 1

    Zamiesime si cesto: polohrubú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, vajcia, margarín zmiesime do gule, ktorú uložíme do chladničky, kým si pripravíme plnky. Bude sa lepšie vaľkať, nebude sa trhať, keď budeme cesto prenášať na plech.

  2. 2

    1.plnka: Jablká buď strúhané zavarené alebo čerstvé strúhané si v miske rozmiešame s vanilkovým cukrom, môžeme pridať škoricu, pridáme aj orechy a hrozienka. Všetko dobre premiešame. 2.plnka: Dva balíčky odtučneného tvarohu v miske zmiešame s 3 PL kryštálového cukru a 1 balíčkom vanilínového cukru. 3.plnka: Mletý mak zmiešame s 3 PL cukru a 1 balíčkom vanilínového cukru.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve polovice. Plech si posypeme pohohrubou múkou a dáme naň jedno vyvaľkané cesto. Potrieme lekvárom, dáme jablkovo-orechovú plnku, dobre ju uhladíme a dáme na ňu trarohovú plnku. Na ňu nasypeme mak s cukrom a pokropíme ho vriacou vodou, aby nebol sypký. Prikryjeme to druhou polovicou rozvaľkaného cesta, popicháme vrch vidličkou, aby sa nespravili bubliny a dáme piecť na 180 stupňov asi na 20-25 minút. Po upečení chladný posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

sovka62
Tak už sa objavil! Ukladám si ho a určite vyskúšam.
siskam
Kolá vyzerá úžasne. A len jeden komentár? To ma prekvapilo, určite ho vyskúšam, možno ešte dnes a potom napíšem ako chutil.
motyka
Ja som ho objavila až dnes. Je vynikajúci. Určite vyskúšajte, keď nie bežne, tak aspoň na Vianoce. Tak ako to robí Martinka. Je lepší ako štedrák.
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia