Foto: zuzananoskova
Podľa mňa je Štedrák jeden z NAJ koláčov na svete. Je v ňom presne to, čo mám rada a aj postup pri príprave nie Zobraziť celý popisPodľa mňa je Štedrák jeden z NAJ koláčov na svete. Je v ňom presne to, čo mám rada a aj postup pri príprave nie je vôbec zložitý...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
150 ml |
|
60 g |
|
40 g |
|
0,5 kocky |
|
|
|
štipka |
|
Plnka maková: | |
100 g |
|
100 ml |
|
50 g |
|
5 g |
|
Plnka slivková: | |
150 g |
|
Plnka orechová: | |
90 g |
|
100 ml |
|
15 g |
|
20 g |
|
Plnka z tofu: | |
180 g |
|
25 g |
|
40 g |
|
|
Postup
-
1
Z časti mlieka, cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, maslom, cukrom, nastrúhanou citr.kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
- 2
Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 rovnakých bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme 4 pláty. Na plech s papierom na pečenie (použila som malý plech s rozmerom 21x29cm) položíme prvý rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku a na štvrtý plát rozotrieme tofu plnku.
- 3
Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Ja som použila také radielko, ktorým som prešla plát cesta. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C. Pečieme približne hodinu, sledujte si :-)
- 4
MAKOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme mak (ja som ho nemlela, máme rady mak taký aký je), maslo. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Keďže bola riedšia, dohustila som ju lineckými špaldovými sušienkami, ktoré som mala zlomené ;-)
- 5
SLIVKOVÁ PLNKA: Slivkový lekvár (použila som kúpený, pretože môj domáci sa mi už minul) som rozmiešala s trochou vody.
- 6
ORECHOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy a zahustíme strúhankou (opäť som použila špaldové linecké sušienky). Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- 7
TOFU PLNKA: Tofu nastrúhame najemno, vymiešame s maslom, cukrom a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Môžete pridať aj hrozienka.
- 8
Plnky si vždy pripravím pokiaľ mi kysne cesto. Myslím, že koláč na prípravu nie je ani náročný a každý kto má skúsenosti s pečením, ale aj nie, ho určite hravo zvládne.
- 9
Koláč chutí úplne NAJVIAC na druhý - tretí deň po upečení :-) Dcéra, keď sa zahryzla, povedala, že chutí ako od babičky :-) Z tohto malého plechu som nakrájala 25 porcií. Mám radšej, keď sú koláče menšie, pretože sú aj sýte a potom môžem ochutnať z viacerých druhov ;-)
- 10
Dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu