Štedrák vegan

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 25. decembra 2013

Podľa mňa je Štedrák jeden z NAJ koláčov na svete. Je v ňom presne to, čo mám rada a aj postup pri príprave nie Zobraziť celý popisPodľa mňa je Štedrák jeden z NAJ koláčov na svete. Je v ňom presne to, čo mám rada a aj postup pri príprave nie je vôbec zložitý...

25
porcií
60 minút
príprava
70 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
150 ml
60 g
40 g
0,5 kocky
štipka
Plnka maková:
100 g
100 ml
50 g
5 g
Plnka slivková:
150 g
Plnka orechová:
90 g
100 ml
15 g
20 g
Plnka z tofu:
180 g
25 g
40 g




Postup

  1. 1

    Z časti mlieka, cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, maslom, cukrom, nastrúhanou citr.kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 rovnakých bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme 4 pláty. Na plech s papierom na pečenie (použila som malý plech s rozmerom 21x29cm) položíme prvý rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku a na štvrtý plát rozotrieme tofu plnku.

  3. 3

    Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Ja som použila také radielko, ktorým som prešla plát cesta. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C. Pečieme približne hodinu, sledujte si :-)

    Štedrák vegan - obrázok 3
  4. 4

    MAKOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme mak (ja som ho nemlela, máme rady mak taký aký je), maslo. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Keďže bola riedšia, dohustila som ju lineckými špaldovými sušienkami, ktoré som mala zlomené ;-)

  5. 5

    SLIVKOVÁ PLNKA: Slivkový lekvár (použila som kúpený, pretože môj domáci sa mi už minul) som rozmiešala s trochou vody.

  6. 6

    ORECHOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy a zahustíme strúhankou (opäť som použila špaldové linecké sušienky). Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.

  7. 7

    TOFU PLNKA: Tofu nastrúhame najemno, vymiešame s maslom, cukrom a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Môžete pridať aj hrozienka.

  8. 8

    Plnky si vždy pripravím pokiaľ mi kysne cesto. Myslím, že koláč na prípravu nie je ani náročný a každý kto má skúsenosti s pečením, ale aj nie, ho určite hravo zvládne.

  9. 9

    Koláč chutí úplne NAJVIAC na druhý - tretí deň po upečení :-) Dcéra, keď sa zahryzla, povedala, že chutí ako od babičky :-) Z tohto malého plechu som nakrájala 25 porcií. Mám radšej, keď sú koláče menšie, pretože sú aj sýte a potom môžem ochutnať z viacerých druhov ;-)

    Štedrák vegan - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

luss44
robievam takýto, len bez tofu plnky, tiež mám rada všetky chute v jednom kúsku. Tieto Vianoce ho nemáme, napiekli sme veľa iného, možno k Novému roku...
kukulienka71
Dávno som nepiekla Štedrák.Dávala som orechy,lekvár,tvaroh,mak.Ty asi dávaš Tofu namiesto tvarohu,keďže je to vegan.Pekný ho máš,aj na reze.Ja nenadstavujem plnku sušienkami,potom mi to až tak nechutí,ani maslo do maku. Každopádne zaujímavý recept so špaldovou múkou.Robievam mriežku zo šúľancov,ale to tvoje radielko je vynikajúca pomôcka,musím ho mať.
mariaklara
Určite si ho urobím, lebo štedrák milujem, no a sú v ňom všetky ingrediencie, čo ja môžem a často konzumujem, už sa teším....:-)
hannah22
velmi vydarený a to tofu stojí za vyskúšanie, ukladám.... :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia