Štedrák vegan

Autor receptu: zuzananoskova

Podľa mňa je Štedrák jeden z NAJ koláčov na svete. Je v ňom presne to, čo mám rada a aj postup pri príprave nie je vôbec zložitý...

25
porcií
60 minút
príprava
70 minút
na 170 °C

Postup

  1. Z časti mlieka, cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, maslom, cukrom, nastrúhanou citr.kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 rovnakých bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme 4 pláty. Na plech s papierom na pečenie (použila som malý plech s rozmerom 21x29cm) položíme prvý rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku a na štvrtý plát rozotrieme tofu plnku.
  3. Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Ja som použila také radielko, ktorým som prešla plát cesta. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C. Pečieme približne hodinu, sledujte si :-)
  4. MAKOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme mak (ja som ho nemlela, máme rady mak taký aký je), maslo. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Keďže bola riedšia, dohustila som ju lineckými špaldovými sušienkami, ktoré som mala zlomené ;-)
  5. SLIVKOVÁ PLNKA: Slivkový lekvár (použila som kúpený, pretože môj domáci sa mi už minul) som rozmiešala s trochou vody.
  6. ORECHOVÁ PLNKA: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy a zahustíme strúhankou (opäť som použila špaldové linecké sušienky). Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
  7. TOFU PLNKA: Tofu nastrúhame najemno, vymiešame s maslom, cukrom a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Môžete pridať aj hrozienka.
  8. Plnky si vždy pripravím pokiaľ mi kysne cesto. Myslím, že koláč na prípravu nie je ani náročný a každý kto má skúsenosti s pečením, ale aj nie, ho určite hravo zvládne.
  9. Koláč chutí úplne NAJVIAC na druhý - tretí deň po upečení :-) Dcéra, keď sa zahryzla, povedala, že chutí ako od babičky :-) Z tohto malého plechu som nakrájala 25 porcií. Mám radšej, keď sú koláče menšie, pretože sú aj sýte a potom môžem ochutnať z viacerých druhov ;-)
  10. Dobrú chuť :-)