Foto: evusik
Nájsť dobrý recept na steak z tuniaka, prípade dobré rady na jeho prípravu je pomerne ťažké. Väčšinou sú všetky na jedno kopyto a poradia Zobraziť celý popisNájsť dobrý recept na steak z tuniaka, prípade dobré rady na jeho prípravu je pomerne ťažké. Väčšinou sú všetky na jedno kopyto a poradia vám prudko opiecť v časovom rozmedzí od jednej až do desiatich minút z každej strany (moje nervy) a ako prílohu zemiaky, prípadne nejaký dip. Tak som si pokombinovala čo mám rada, no a samozrejme som zvolila špenát. Dopadlo to výborne, vzhľadovo trochu patlámo, ale chuťovo úplne super....
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná na čas... ja som použila mrazený steak na chladený, alebo nebodaj čerstvý nemám možnosti, možno tak na dovolenke :-)
-
2
olivový olej, sezamové semená, soľ a bielok zmiešame... ja som dala presne presne jednu lyžicu bielka ale na budúce dám celé, pretože bielok tú krustu drží pohromade...
-
3
v tejto kašičke obalíme steak a odložíme do chladničky...
-
4
špenát som použila listový, mrazený z mojich zásob... stačí ho len rozmraziť a trochu vyžmýkať z vody
-
5
špenát orestujeme na troche oleja, tak aby sa vyparila prebytočná voda, pridáme cesnak jeden strúčik nakrájaný na kolieska a aspoň dva strúčiky pretlačíme, osolíme, okoreníme a odstavíme s ohňa. Pridáme v horúcej vode sparenú a olúpanú paradajku, nakrájame len pevnú časť...
-
6
premiešame a už ďalej tepelne neupravujeme
-
7
zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala a také horúce vyváľala v masle a nasekanej petrželke a pažítke
-
8
a teraz príde na rad steak... najprv si treba vybrať dobrú panvicu, ja som použila keramickú a na troche oleja osmažíme tuniaka z jednej strany tak, že pomaly rátame do 20 otočíme, rátame do 15 a odstavíme a vyberieme z horúcej panvice. V žiadnom prípade nesmažiť z jednej strany 10 minút a z druhej tiež, tuniak sa dlhým pečením vysuší a je suchý a bez chuti. Ten môj bol akurát, len vzhľado je chudák taký ošarpaný :-( to preto, že som tam nedala celé bielko, mám poučenie pre druhýkrát, ale chuťovo bola krustička výborná...
-
9
všetky tie kúsky poodlupovanej krusty som nasypala na špenát, jednak to pôsobilo ako, že to tam má byť a bolo to aj dobré :-)
-
10
toto bol môj dnešný obed a priznávam, že som ho nevládala zjesť, aj keď je to ryba, mäso je sýte, chutné a šťavnaté....
@lusinkab to s tým počítaním som našla na webe pri jednom recepte a veľmi sa mi to páči a aj to funguje, tam rátali do desať ale mali len okorenený steak... mne to tá krusta trochu zadržala, tak som to nechala o trošku dlhšie, ale viac ako 20 by som už asi nešla ani ja, toto bolo pre mňa tak akurát...
p.s. ty si prudká tútorka paulapa? Prudko porozmýšľaj /
a čo sa týka @paulapa musím ťa prudko sklamať, je to moja dcéra :-)) a je prudko dobrá kuchárka aby si vedel :-)
Tak vitaj @paulapa ,
@jerica super, ďakujem za radu hneď najbližšie vyskúšam...