Steak z tuniaka so sezamovou krustou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Nájsť dobrý recept na steak z tuniaka, prípade dobré rady na jeho prípravu je pomerne ťažké. Väčšinou sú všetky na jedno kopyto a poradia vám prudko opiecť v časovom rozmedzí od jednej až do desiatich minút z každej strany (moje nervy) a ako prílohu zemiaky, prípadne nejaký dip. Tak som si pokombinovala čo mám rada, no a samozrejme som zvolila špenát. Dopadlo to výborne, vzhľadovo trochu patlámo, ale chuťovo úplne super....
15 minút príprava |
2 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná na čas... ja som použila mrazený steak na chladený, alebo nebodaj čerstvý nemám možnosti, možno tak na dovolenke :-)
- olivový olej, sezamové semená, soľ a bielok zmiešame... ja som dala presne presne jednu lyžicu bielka ale na budúce dám celé, pretože bielok tú krustu drží pohromade...
- v tejto kašičke obalíme steak a odložíme do chladničky...
- špenát som použila listový, mrazený z mojich zásob... stačí ho len rozmraziť a trochu vyžmýkať z vody
- špenát orestujeme na troche oleja, tak aby sa vyparila prebytočná voda, pridáme cesnak jeden strúčik nakrájaný na kolieska a aspoň dva strúčiky pretlačíme, osolíme, okoreníme a odstavíme s ohňa. Pridáme v horúcej vode sparenú a olúpanú paradajku, nakrájame len pevnú časť...
- premiešame a už ďalej tepelne neupravujeme
- zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala a také horúce vyváľala v masle a nasekanej petrželke a pažítke
- a teraz príde na rad steak... najprv si treba vybrať dobrú panvicu, ja som použila keramickú a na troche oleja osmažíme tuniaka z jednej strany tak, že pomaly rátame do 20 otočíme, rátame do 15 a odstavíme a vyberieme z horúcej panvice. V žiadnom prípade nesmažiť z jednej strany 10 minút a z druhej tiež, tuniak sa dlhým pečením vysuší a je suchý a bez chuti. Ten môj bol akurát, len vzhľado je chudák taký ošarpaný :-( to preto, že som tam nedala celé bielko, mám poučenie pre druhýkrát, ale chuťovo bola krustička výborná...
- všetky tie kúsky poodlupovanej krusty som nasypala na špenát, jednak to pôsobilo ako, že to tam má byť a bolo to aj dobré :-)
- toto bol môj dnešný obed a priznávam, že som ho nevládala zjesť, aj keď je to ryba, mäso je sýte, chutné a šťavnaté....