Steak z tuniaka so sezamovou krustou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Nájsť dobrý recept na steak z tuniaka, prípade dobré rady na jeho prípravu je pomerne ťažké. Väčšinou sú všetky na jedno kopyto a poradia vám prudko opiecť v časovom rozmedzí od jednej až do desiatich minút z každej strany (moje nervy) a ako prílohu zemiaky, prípadne nejaký dip. Tak som si pokombinovala čo mám rada, no a samozrejme som zvolila špenát. Dopadlo to výborne, vzhľadovo trochu patlámo, ale chuťovo úplne super....

15 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná na čas... ja som použila mrazený steak na chladený, alebo nebodaj čerstvý nemám možnosti, možno tak na dovolenke :-)
  2. olivový olej, sezamové semená, soľ a bielok zmiešame... ja som dala presne presne jednu lyžicu bielka ale na budúce dám celé, pretože bielok tú krustu drží pohromade...
  3. v tejto kašičke obalíme steak a odložíme do chladničky...
  4. špenát som použila listový, mrazený z mojich zásob... stačí ho len rozmraziť a trochu vyžmýkať z vody
  5. špenát orestujeme na troche oleja, tak aby sa vyparila prebytočná voda, pridáme cesnak jeden strúčik nakrájaný na kolieska a aspoň dva strúčiky pretlačíme, osolíme, okoreníme a odstavíme s ohňa. Pridáme v horúcej vode sparenú a olúpanú paradajku, nakrájame len pevnú časť...
  6. premiešame a už ďalej tepelne neupravujeme
  7. zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala a také horúce vyváľala v masle a nasekanej petrželke a pažítke
  8. a teraz príde na rad steak... najprv si treba vybrať dobrú panvicu, ja som použila keramickú a na troche oleja osmažíme tuniaka z jednej strany tak, že pomaly rátame do 20 otočíme, rátame do 15 a odstavíme a vyberieme z horúcej panvice. V žiadnom prípade nesmažiť z jednej strany 10 minút a z druhej tiež, tuniak sa dlhým pečením vysuší a je suchý a bez chuti. Ten môj bol akurát, len vzhľado je chudák taký ošarpaný :-( to preto, že som tam nedala celé bielko, mám poučenie pre druhýkrát, ale chuťovo bola krustička výborná...
  9. všetky tie kúsky poodlupovanej krusty som nasypala na špenát, jednak to pôsobilo ako, že to tam má byť a bolo to aj dobré :-)
  10. toto bol môj dnešný obed a priznávam, že som ho nevládala zjesť, aj keď je to ryba, mäso je sýte, chutné a šťavnaté....