Šťavnatý škoricový koláč fotorecept

eldina - fotkaeldina, 3. februára 2013
Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept)
Foto: eldina

poliaty šľahačkou, síce kalorický, ale aspoň nezjete veľa :)) /aj ked toho veľa je, sama som bola prekvapená, že koľko/...:)))

90 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
2 ks
1/2 l
1 bal
5 PL
štipka
Plnka:
250 g (alebo Hera)
150 g
1 bal
2 ČL
Poleva:
3 dcl
1 bal
6 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme:/cukru si pridajte -či už do cesta alebo plnky, podľa seba, ja som pridala viac..do surovín, hore, som napísala podľa receptu, z ktorého som čerpala/

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv dať rozpustiť Palmarín, pridať doň cukor/aj vanilkový/ a škoricu..dobre premiešať...nechať vychladnúť

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po cca pol hodine máme potrebnú hustotu

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto: z vlažného mlieka, kvasníc, štipky soli a cukru+ troškou múky- urobiť kvások, pridať vajcia a väčšinu múky.../ak máte radi sladšie kysnuté cesto, pridajte cukru viac/...

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do vykysnutého cesta pridať múku a miesiť, kým sa cesto nelepí na ruky/môže sa stať, že budete potrebovať viac múky, preto majte doma viac ako 1 kg-závisí od cesta/..... cesto rozdeliť na dve časti a vyvaľkať na tenký obdĺžnik...potrieť polovicou plnky

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto zrolovať a krájať slimáčiky/cca 1,5 cm/

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ukladať ich na vymastený plech..neukladať veľmi natesno, lebo ešte narastú../vyšlo na 2 veľké plechy/

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    piecť v predhriatej trúbe, na cca 170 °C, asi 25 minút.../alebo to urobte ako ja-kysnuté koláče nenechávam vonku podkysnúť, dám ich hned do trúby, kým sa predhreje na požadovanú teplotu, dovtedy cesto v trúbe vykysne opäť/.....

  9. 9

    šľahačku pomiešať s vanilkovým a kryštálovým cukrom/nešľahať!/....5 minút pred dopečením vybrať plech, koláče poliať šľahačkou/nakoľko som mala 2 plechy, šľahačku som si rozdelila / ..dať ešte na chvíľu do trúby, na menšiu teplotu, kým sa šľahačka nevpije do koláčov...

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a tu je aj druhý plech-celkom pekne narástli...:)

    Šťavnatý škoricový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    celý dom rozvoniaval škoricou a koláče sú fantasticky mäkké...

Diskusia k receptu

fialka49
Veru v krátkej dobe neodolám tejto škoricovej dobrote.
olusa
wooow.... hned zajtra sa do nich pustím....moji chlapi sa budú az za usami oblizovat :)
radost
tak takáto je moja mienka:
kto najmuža na svete má-to je šťastná žienka..:-)))
takej sa s radosťou pečie + varí = to sú dobré správy...
vyskúšam tento šľahačkový "lák"-nech je to supermňamka -tak..
aj ten spôsob plnenia:roztopiť..stuhnúť..natrieť..domaškrtenia..:-))))
violetacamorova
Ta skorica musela krasne rozvoniavat, ta plnka je sikovna, mozno by som ju mohla pouzit aj na klasicke osie hniezda.
radost
-ešte-to cesto si nechala klasicky kysnúť-alebo si s ním pracovala hned´??
eldina
@radost -nechala kysnúť, v bode 5. píše " do vykysnutého cesta..." . ked upečieš-daj vedieť...:)
baby
Škoricových slimákov je tu neúrekom, ale tieto sa mi páčia, keď sú ešte poliate šľahačkou-to ma zaujíma, čo to s nimi spraví, tak hádam oprobujem,
maria263
nádhera....spravím ich manželovi na cestu do práce. a tým, že sa toho spraví veľa, tak si pochutia aj jeho bratia a kolegovia....ďakujeeem za recept :)
hambalko35
Ta šlahačka sa mi páči,ale nepečieš ich pri nizkej teplote?ja kysnute kolače pečiem na 200stup. a su vždy krasne nadychane .
orchidea
Veľmi dobre vyzerajú...škoricové mám rada, upečiem ich podľa tvojho receptu...ďakujem
jakamaka
No takto som ešte škoricových slimáčikov nerobila - určite urobím pre moju "škoricomaniačku" dcéru. Vďaka za recept.
luucika
skvelý koláč, práve dnes som ich robila , a sú výborné, robila som len z polovičnej dávky a aj tak mi vyšli 2 plechy takých menších koláčikov, mäkučkých a voňavučkých, nestihli ani poriadne vychladnúť a už sú skoro fuč. takže vrelo odporúčam, velmi dobrý receptík.. :)
eldina
@luucika dakujem za spätnú väzbu..:) som rada, že boli výborné...teraz som dopiekla dalšie škoricové, neskôr dám na Varechu..a tie sú fantasticky mäkké..:)
jakamaka
Môžem potvrdiť.. dcéra mi povedala, že lepšie škoricové osie hniezda nejedla.. odteraz ich budem robiť iba takto so smotanou. Vďaka za recept. Neviem, či niečo zostane aj na zajtra :):):):):):)
jakamaka
Tak sme si urobili dnes Valentína :):):):) Prajem všetko dobré.
basena
Nedávno som ich dopiekla. Sú úžasné! :) hneď prvá polka plechu zmyzla.
smejkad
tak som ich dnes vyskusala, velka frajerka, ze spravim rozne plnky, kym bude kysnut
rozpustila som tuk, dala cukor, podelila na troje, do jedneho skoricu, do druhého na hrubo podrvene orechy a do tretieho kokos :-)
medzitým mi cesto utieklo, tak som zacala pekne plnit, vyslo co prichut to plech a este ostalo cesta :-)))
nenapadlo ma nic mudrejsie ako dat trochu hrozienok, bielej a horkej cokolady a zavinut a pokrajat :-)))- tieto sice vypadali skor ako briosky nez osie hniezda, ale chutovo su fantasticke, doporucujem :-)
eldina
@smejkad ahoj, som rada, že ste si zamaškrtili a predpokladám, že ešte dnes máte nejaký ten kúsok, ked ti ich toľko vyšlo..:)
zuzkacho
Tak takéto kysnuté cesto sa mi ešte nikdy nepodarilo ako teraz ...Naozaj rozvoniaval celý dom...tiež som robila s polovičnej dávky a vyšli dva plechy, tá plnka je úžasná, múku som dala špaldovú ale to len preto že inú som nemala, je to krásne takto v nedeľu si upiecť niečo také vynikajúce ...ďakujem

Zaujímavé video z archívu TV Varecha