Foto: eldina
poliaty šľahačkou, síce kalorický, ale aspoň nezjete veľa :)) /aj ked toho veľa je, sama som bola prekvapená, že koľko/...:)))
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
2 ks |
|
1/2 l |
|
1 bal |
|
5 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 g (alebo Hera) |
|
150 g |
|
1 bal |
|
2 ČL |
|
Poleva: | |
3 dcl |
|
1 bal |
|
6 PL |
|
Postup
-
1
Potrebujeme:/cukru si pridajte -či už do cesta alebo plnky, podľa seba, ja som pridala viac..do surovín, hore, som napísala podľa receptu, z ktorého som čerpala/
-
2
najprv dať rozpustiť Palmarín, pridať doň cukor/aj vanilkový/ a škoricu..dobre premiešať...nechať vychladnúť
-
3
po cca pol hodine máme potrebnú hustotu
-
4
Cesto: z vlažného mlieka, kvasníc, štipky soli a cukru+ troškou múky- urobiť kvások, pridať vajcia a väčšinu múky.../ak máte radi sladšie kysnuté cesto, pridajte cukru viac/...
-
5
do vykysnutého cesta pridať múku a miesiť, kým sa cesto nelepí na ruky/môže sa stať, že budete potrebovať viac múky, preto majte doma viac ako 1 kg-závisí od cesta/..... cesto rozdeliť na dve časti a vyvaľkať na tenký obdĺžnik...potrieť polovicou plnky
-
6
cesto zrolovať a krájať slimáčiky/cca 1,5 cm/
-
7
ukladať ich na vymastený plech..neukladať veľmi natesno, lebo ešte narastú../vyšlo na 2 veľké plechy/
-
8
piecť v predhriatej trúbe, na cca 170 °C, asi 25 minút.../alebo to urobte ako ja-kysnuté koláče nenechávam vonku podkysnúť, dám ich hned do trúby, kým sa predhreje na požadovanú teplotu, dovtedy cesto v trúbe vykysne opäť/.....
- 9
šľahačku pomiešať s vanilkovým a kryštálovým cukrom/nešľahať!/....5 minút pred dopečením vybrať plech, koláče poliať šľahačkou/nakoľko som mala 2 plechy, šľahačku som si rozdelila / ..dať ešte na chvíľu do trúby, na menšiu teplotu, kým sa šľahačka nevpije do koláčov...
- 10
a tu je aj druhý plech-celkom pekne narástli...:)
- 11
celý dom rozvoniaval škoricou a koláče sú fantasticky mäkké...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
kto najmuža na svete má-to je šťastná žienka..:-)))
takej sa s radosťou pečie + varí = to sú dobré správy...
vyskúšam tento šľahačkový "lák"-nech je to supermňamka -tak..
aj ten spôsob plnenia:roztopiť..stuhnúť..natrieť..domaškrtenia..:-))))
rozpustila som tuk, dala cukor, podelila na troje, do jedneho skoricu, do druhého na hrubo podrvene orechy a do tretieho kokos :-)
medzitým mi cesto utieklo, tak som zacala pekne plnit, vyslo co prichut to plech a este ostalo cesta :-)))
nenapadlo ma nic mudrejsie ako dat trochu hrozienok, bielej a horkej cokolady a zavinut a pokrajat :-)))- tieto sice vypadali skor ako briosky nez osie hniezda, ale chutovo su fantasticke, doporucujem :-)