Foto: soncya
Výborný dezert s jednoduchou a rýchlou prípravou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
1 hrnček |
|
štipka |
|
2/3 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1 balíček |
|
2/3 hrnčeka |
|
1/3 hrnčeka |
|
Na pokropenie koláča: | |
1/2 hrčeka |
|
Čokoládová poleva: | |
175 ml |
|
200 g |
|
1 PL |
|
na potretie koláča |
|
Postup
-
1
Vo väčšej miske si rozšľaháme celé vajcia s cukrom a štipkou soli. Do vyšľahaných vajec prilejeme olej a prešľaháme. Múku si zmiešam s práškom do pečiva (ja nedávam celé balenie ale len 2/3 balíčka) a vmiešam do mokrej zmesi. Prisypem orechy zmiešané s kakaom a vmiešam do zmesi. Hotové cesto vlejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 2O / 25 minút. (Každá si poznáme rúru ako pečie...)
- 2
Medzitým si uvaríme dobre silnú kávu, (ja najčastejšie zrnkovú v kávovare ale môže byť aj neska) a poriadne ju osladíme. Hotový upečený, ešte horúci koláč lyžicou riadne pokropíme s uvarenou kávou. Dáme všetku. Po vychladnutí potrieme pikantným džemom (marhuľový, ríbezľový...) a navrstvíme čokoládovú Ganache polevu. Príprava polevy: šľahačku si dáme zovrieť a vriacu vylejeme na čokoládu polámanú v miske. Necháme asi 10 minút odpočívať a potom so stierkou pomaly miešame, pokiaľ nám nezhustne. Do hotovej polevy vmiešame na koniec maslo. Je to len obyčajný hrnčekový koláčik, ale tým že je kropený kávou a na jeho prípravu nepotrebujeme "horu" riadu je veľmi chuťovo zaujímavý. Hrnček 0,25 l , plech rozmerov 35 x 40 cm.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A môžeš dať kľudne mak, spravidla sa makom nahrádza časť múky.
Moje postrehy: nepovedala by som, že je šťavnatý, skôr veľmi mastný, olej inokedy určite nahradím mliekom, keďže aj orechov tam je dosť. Pridala som trošku perníkového korenia, nik doma neprotestoval, navodilo to aspoň vianočnú atmosféru:-) Cukru som dala len pol hrnčeka, lebo som dávala granko. Použila som smaltovaný hrnček 500ml, tak asi aj zato bolo toho oleja veľa. Presne sa mi zmestil do plechu 32x35cm.
Začerstva je taký rozsýpavý, po pobyte v chladničke je to oveľa lepšie. Chuťovo výborný, aj keď pre mňa je ťažší na žalúdok.
Ďakujem za recept, tu je pár rezov