Šťavnatý čokoládovo-orechový koláč

soncya - fotkasoncya, 19. novembra 2013
Šťavnatý čokoládovo-orechový koláč
Foto: soncya

Výborný dezert s jednoduchou a rýchlou prípravou.

25
porcií
5 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
1 hrnček
 štipka
2/3 hrnčeka
1 hrnček
1 balíček
2/3 hrnčeka
1/3 hrnčeka
Na pokropenie koláča:
1/2 hrčeka
Čokoládová poleva:
175 ml
200 g
1 PL
 na potretie koláča




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske si rozšľaháme celé vajcia s cukrom a štipkou soli. Do vyšľahaných vajec prilejeme olej a prešľaháme. Múku si zmiešam s práškom do pečiva (ja nedávam celé balenie ale len 2/3 balíčka) a vmiešam do mokrej zmesi. Prisypem orechy zmiešané s kakaom a vmiešam do zmesi. Hotové cesto vlejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 2O / 25 minút. (Každá si poznáme rúru ako pečie...)

  2. 2

    Medzitým si uvaríme dobre silnú kávu, (ja najčastejšie zrnkovú v kávovare ale môže byť aj neska) a poriadne ju osladíme. Hotový upečený, ešte horúci koláč lyžicou riadne pokropíme s uvarenou kávou. Dáme všetku. Po vychladnutí potrieme pikantným džemom (marhuľový, ríbezľový...) a navrstvíme čokoládovú Ganache polevu. Príprava polevy: šľahačku si dáme zovrieť a vriacu vylejeme na čokoládu polámanú v miske. Necháme asi 10 minút odpočívať a potom so stierkou pomaly miešame, pokiaľ nám nezhustne. Do hotovej polevy vmiešame na koniec maslo. Je to len obyčajný hrnčekový koláčik, ale tým že je kropený kávou a na jeho prípravu nepotrebujeme "horu" riadu je veľmi chuťovo zaujímavý. Hrnček 0,25 l , plech rozmerov 35 x 40 cm.

Diskusia k receptu

klaudia968
Super rýchle a jednoduché na prípravu, páči sa mi určite je aj chutný preto ukladám.
trixxi
s orechami musí byť vynikajúci, ja som ho robila minulý víkend, verzia: miesto kakaa a orechov 1HR(hrnček) Granka
babkamt
Takéto rýchle koláče a ešte k tomu aj čokoládové mám rada. Dala som ti 5*
havino
páči sa, podobný tiež z 5 vajec robievam, ale kávou ma nenapadlo pofrkať, ganache tiež robím často, vdačný, chutný koláč
janger
Ked je nieco stavnate a este k tomu cokoladovo-orechove, tak to musi byt aj velmi dobre :-). Aj tento tvoj kolacik tak vyzera :-).
sonulienka
Nie lenže vyzerajú chutne ale musia byť aj výborné preto ukladám do KK.
1alicia1
tiez som ho robila a namiesto orechov granko, bol vynikajúci, teraz ho urobím asi s orechami, existuje podobný recept, no tento mi oveľa viac chutil a vyhovoval, teoreticky by namiesto orechov mohol ist aj mak, nie? len neviem ci v takom istom pomere, al. viac, menej?
1alicia1
Chcela by som sa opýtať, či aj vám sa cesto odlupuje, keď ho natierate džemom? Neviem, či robím ja niečo zlé, alebo máte tiež takéto skúsenosti?
soncya
@1alicia1 dávam skôr taký polotekutý džem a s tým neolupuje. Nerobíš žiadnu chybu.
A môžeš dať kľudne mak, spravidla sa makom nahrádza časť múky.
1alicia1
ďakujem za odpoveď :-) inak, pre môjho priateľa je to už sviatočný zákusok, ktorý mu "musím" robiť na narodeniny, meniny a sviatky :-))
rita2012
nejedla som ho, lebo bol pre manzela do prace... zevraj velmi chutil, no aj tak bol ovela nizsi ako mate na obrazku... neviem kde robim chybu.
cisco4
piekla som tento koláčik avšak orechy som len nasekala na drobne bolo to niečo úžasne
kukulienka71
Tento koláčik som od teba, @soncya , nemala uložený, ale padol naň včera výber, keďže bolo menej času.
Moje postrehy: nepovedala by som, že je šťavnatý, skôr veľmi mastný, olej inokedy určite nahradím mliekom, keďže aj orechov tam je dosť. Pridala som trošku perníkového korenia, nik doma neprotestoval, navodilo to aspoň vianočnú atmosféru:-) Cukru som dala len pol hrnčeka, lebo som dávala granko. Použila som smaltovaný hrnček 500ml, tak asi aj zato bolo toho oleja veľa. Presne sa mi zmestil do plechu 32x35cm.
Začerstva je taký rozsýpavý, po pobyte v chladničke je to oveľa lepšie. Chuťovo výborný, aj keď pre mňa je ťažší na žalúdok.
Ďakujem za recept, tu je pár rezov







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia