Šťavnatý čokoládovo-orechový koláč
Autor receptu: soncya
Výborný dezert s jednoduchou a rýchlou prípravou.
25 porcií |
5 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Vo väčšej miske si rozšľaháme celé vajcia s cukrom a štipkou soli. Do vyšľahaných vajec prilejeme olej a prešľaháme. Múku si zmiešam s práškom do pečiva (ja nedávam celé balenie ale len 2/3 balíčka) a vmiešam do mokrej zmesi. Prisypem orechy zmiešané s kakaom a vmiešam do zmesi.
Hotové cesto vlejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 2O / 25 minút. (Každá si poznáme rúru ako pečie...)
- Medzitým si uvaríme dobre silnú kávu, (ja najčastejšie zrnkovú v kávovare ale môže byť aj neska) a poriadne ju osladíme.
Hotový upečený, ešte horúci koláč lyžicou riadne pokropíme s uvarenou kávou. Dáme všetku.
Po vychladnutí potrieme pikantným džemom (marhuľový, ríbezľový...) a navrstvíme čokoládovú Ganache polevu.
Príprava polevy: šľahačku si dáme zovrieť a vriacu vylejeme na čokoládu polámanú v miske. Necháme asi 10 minút odpočívať a potom so stierkou pomaly miešame, pokiaľ nám nezhustne. Do hotovej polevy vmiešame na koniec maslo.
Je to len obyčajný hrnčekový koláčik, ale tým že je kropený kávou a na jeho prípravu nepotrebujeme "horu" riadu je veľmi chuťovo zaujímavý.
Hrnček 0,25 l , plech rozmerov 35 x 40 cm.