Šťavnatá tvarohová bublanina s jahodami a čokoládou fotorecept
Foto: eviana
...raz za čas si v práci robíme "kurča párty" a vždy niekto z nás prinesie nejaký dezert. Dnes som sa rozhodla dezert spraviť ja...takú Zobraziť celý popis...raz za čas si v práci robíme "kurča párty" a vždy niekto z nás prinesie nejaký dezert. Dnes som sa rozhodla dezert spraviť ja...takú trošku inú bublaninu :)
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
6 ks |
|
200 g |
|
1 PL |
|
z 1 ks citróna |
|
300 g |
|
1 ks |
|
100 g nasekaná na hrubo |
|
štipka |
|
50 ml |
|
100 ml (alebo roztopené maslo) |
|
Postup
-
1
Natrafila som na takéto krásne, celkom čerstvé jahody...
-
2
...najprv si vymixujeme bielka so štipkou soli na tuhý sneh
-
3
...žĺtka, práškový cukor, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru vymixujeme do hladkej peny
-
4
...pridáme tvaroh, zmiešame
-
5
...prilejeme olej alebo roztopené maslo
-
6
...preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva (pridala som do cesta na dvakrát), zmiešame
-
7
...prilejeme mlieko
-
8
...prisypeme nahrubo nasekanú horkú čokoládu (ja ju "nasekám" tak, že dám čokoládu do sáčku a párkrát poriadne tresknem valčekom na cesto, alebo tĺčikom na mäso) Všetko spolu zmiešame.
-
9
...na záver zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov
-
10
...rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech
-
11
...naukladáme jahody (alebo iné sezónne ovocie) a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
12
...po cca 20 minútach pečenia (podľa typu rúry) je hotový voňavý a šťavnatý koláčik.
@elixir , veľmi ma teší, že Ťa koláčik zaujal, budem rada ak skúsiš... a som si istá, že Ty ho potiahneš do vyššieho levelu, teším sa na Tvoje dojmy z neho :)
@sandraviglasova , budem rada ak koláčik vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť, nám chutil veľmi... ďakujem Ti :)
@danda3 , ďakujem Darinôčka... aj ja môžem jahody vždy a všade :)
@alex37 , tvaroh teraz pchám všade, po antibiotikách vyrovnávam hladinu... ale v tejto kombinácii to fakt veľmi vyšlo... budem rada ak skúsiš, teda keď príde na radu. Myslím, že kolegovia by ma nedali... sa ľúbime :))) Ďakujem Ti srdco moje :)
@mesiar50 , Lacko od Teba pochvala veľmi poteší, ďakujem Ti, si milý :)
@medulienka122 , ďakujem za slová uznania, potešila si ma :)
@babkamt , z domácich jahôdok to bude iná lakocinka... teším sa, že sa Ti koláčik zapáčil, verím, že Ťa kombinácia chutí milo prekvapí, ďakujem Ti :)
Kukám čo za fajnotka sa dá urobiť z obyčajnej bublaniny. Vedel by som si síce predstaviť aj iné využitie jahôd, ale toto vyzerá pekne. Maruška musím Ťa pochváliť. Pekný deň Ti prajem.
@yogicek , tak o tých Tvojich jahodových predstavách mi budeš musieť porozprávať... a pokojne ma môžeš aj Maruškou pri svojom rozprávaní zovať. Ďakujem za pochvalu, Yogislav I. z boží vůle král :)
@elysienka , ďakujem si milá... keby ešte bolo beriem Ti z nej kúsok aj hneď :)
@kukulienka71 , brala som antibiotiká, tak teraz tvaroh dávam všade, nech sa pečeň aj ja celá spamätáme... a veru dobre tej bublanine spravil tvaroh... ďakujem za slová uznania :)
@alka72 , mám veľkú radosť, že sa Ti koláčik páči, vďaka :)
@pipnat , jahôd bolo kilo, do bublaniny išla iba polovica... hádaj ako skončili tie zvyšné? :) Ďakujem :)
@svedka , ďakujem :)
Ja našťastie takéto problemý nepoznám, ani intoleranciu laktózy, ani celiakiu v rodine nemáme. A veľmi obdivujem tých, ktorí sa denno-denne s touto diagnózov pasujú. Mám kamošku celiakičku a keď príde a chcem ju pohostiť viem aké to je komplikované poskytnúť jej 100% chuti pri dodržaní všetkých zásad.
Tým som chcela povedať, že nie som veľmi zbehlá v hľadaní náhrad. Tak som si dovolila pohľadať na webe a našla som toto (snáď sa Ti to zíde):
Pro náhradu tvarohu
•pokud volá recept po tvarohu, zkuste jej nahradit sójovou náhražkou (pokud nejste alergici) – silken tofu/jemné tofu se dá zakoupit v Asijských shopech v Praze (odkoušeno) – konzistence je jako tvaroh (lze vybrat 3 stupně jemnosti – doporučuji silk)
•hustý pudingový krém, který lze udělat ze sójového/zvoleného mléka i vody a pudingu (dáme půlku vyžadované tekutiny)
•rýžový krém – zkoušela jsem 50 gr hladké rýžové mouky v cca 250 ml rýžového nápoje a dvěma lžícemi javorového sirupu – mléko dát ohřít a postupně prisypávat rýžovou mouku a dobře rozmíchat (mělo by se zavařit na tuhý ržový kréme, který pak lze ještě našlehat šlehačem, aby byl nadýchanější)
Poznámka: Aj na Slovensku silken tofu dostať, majú ho v suchých "etno-regáloch" vo väčších a lepšie zásobených predajniach Tesco