Špenátové rezance fotorecept

elekra - fotkaelekra, 4. októbra 2012
Špenátové rezance (fotorecept)
Foto: elekra

Voľakedy sme cestoviny robievali doma, nebola taká možnosť kúpy ako dnes. Vyrábali sme tenké rezance do polievky, alebo drobné fliačky, tiež ako závarku do Zobraziť celý popisVoľakedy sme cestoviny robievali doma, nebola taká možnosť kúpy ako dnes. Vyrábali sme tenké rezance do polievky, alebo drobné fliačky, tiež ako závarku do polievky. Široké rezance na hlavné jedlo a samozrejme fliačky, u nás nazývané šifliky, na granadír alebo so sladkou udusenou kapustou. Teraz sme s mojou polovičkou vyrobili zelené rezance.

4-5
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 - 350 g
1 ks
1/2 sáčok
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Polovicu kocky špenátového pretlaku nechám rozmraziť a scedím z neho vodu.

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si pripravím preosiatu polohrubú múku, pridám štipku soli, jedno vajíčko

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pridám scedený špenát.

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujem vláčne cesto, ak je múky viac pridám vodu.

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelím na dve časti,

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    každú ešte premiesim

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pomocou tohto zázračného prístroja

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyvaľkám na požadovanú hrúbku. My sme s mojím prestavovali strojček štyri krát. Vyvaľkané pásy cesta

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    poprekrajujem na menšie časti,

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nechám trochu obschnúť (nie veľmi, aby sa cesto nelámalo) a pomocou toho prístroja nakrájam na rezance.

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvarím v osolenej vriacej vode (vodu solím až keď zovrie). Stačí pár minút, kým rezance vyplávajú navrch, scedím

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a podávam. My sme mali so syrovou omáčkou.

    Špenátové rezance (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

niniatko
takto som tiež robila rezance a k tomu ružové s cviklou, červené s kečupom alebo paradajkovým pretlakom a žlté s kurkumou
my si doma stále robíme domáce slíže i šifliky, kúpiť sa síce dá, ale domáce sú domáce :)
marianna76
krásne... napršalo, ešte sa mi špenátik oživý a spravím i ja... a syrová omača super... mňam
renka73
Krásny recept,veľmisa mi páčia tie rezančeky.Určite spravím :-)
rea1
robievala som ked boli deti male, zelene spenatove a ruzove cviklove. pre celu rodinu, teda obvykle tak z 2 - 2,5 kila muky. bez vody, na vysusenie. a tie, ktore som chystala pre tetu, tie som aj vyschnut nechavala "v pozore", aby boli pekne vystrete, lebo ona bola schopna skritizovat aj choleru. ale zobrala si ich vzdy. :-)) teraz uz robim iba obycajne ale zato robim spenatove a cviklove halusky.
mariana33
vyzerajú supeeeeer....ja takto robievam halušky....ale aj cestoviny, lebo kupované sú nechutne drahé....
sportak
Mám na to len jedno slovo: perfektné. P.s. Závidím Ti ten strojček na cestoviny.
marianne
milujem takto spravene rezance,len tak same s maslom,mnam,mas ich velmi pekne...
janette11
krásne rezance tiež máme tento strojček len sa chcem opýtať ako ich sušíte keď ich je viac.......
sovka62
Asi pred desiatimi dňami som tiež vytiahla "zázračný strojček" a vyrobila som domáce tagliatelle. Cesto som zamiesila s vajcami a aj s vodou, lebo predtým (prvý pokus) som ich robila len s vajcom, ale boli nechutné, veľmi tvrdé, asi preto, že sú také široké. Mala som trošku obavu či sa budú dať vaľkať a hlavne krájať, či tam tá voda nebude vadiť, ale nebol žiadny problém. Pásy cesta som vešala na operadlá stoličiek, na ktoré som najprv prevesila utierky. Dokonca ich ani nebolo treba veľmi sušiť, po piatich minútach som skúsila krájať a šlo to ako po masle. Robila som ich aglio en olio, ale najviac mi chutili tie prvé, ktoré som po vytiahnutí z vody len omastila a posolila. Naozaj boli výborné, s kúpenou cestovinou škoda porovnávať.
Tak skúsim niekedy aj podľa teba a aj s tou cviklou, ako tu radia dievčatá, bude to pekné, také farebné.
lenosko
ako dlho vydrzia ked ich ususim? musim vyvarit vsetko co si vyrobim?
urcite budem robit dvojitu davku, lebo neviem co so zvysnou polovickou spenatu :-D
elekra
@lenosko , myslím si, že po vyschnutí a uložení buď do krabice alebo papierového sáčku tie dva týždne určite vydržia.... Ja ich tiež robievam aspoň na dvakrát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia