Foto: elekra
Voľakedy sme cestoviny robievali doma, nebola taká možnosť kúpy ako dnes. Vyrábali sme tenké rezance do polievky, alebo drobné fliačky, tiež ako závarku do Zobraziť celý popisVoľakedy sme cestoviny robievali doma, nebola taká možnosť kúpy ako dnes. Vyrábali sme tenké rezance do polievky, alebo drobné fliačky, tiež ako závarku do polievky. Široké rezance na hlavné jedlo a samozrejme fliačky, u nás nazývané šifliky, na granadír alebo so sladkou udusenou kapustou. Teraz sme s mojou polovičkou vyrobili zelené rezance.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Polovicu kocky špenátového pretlaku nechám rozmraziť a scedím z neho vodu.
-
2
Do misky si pripravím preosiatu polohrubú múku, pridám štipku soli, jedno vajíčko
-
3
a pridám scedený špenát.
-
4
Vypracujem vláčne cesto, ak je múky viac pridám vodu.
-
5
Cesto rozdelím na dve časti,
-
6
každú ešte premiesim
-
7
a pomocou tohto zázračného prístroja
-
8
vyvaľkám na požadovanú hrúbku. My sme s mojím prestavovali strojček štyri krát. Vyvaľkané pásy cesta
-
9
poprekrajujem na menšie časti,
-
10
nechám trochu obschnúť (nie veľmi, aby sa cesto nelámalo) a pomocou toho prístroja nakrájam na rezance.
-
11
Uvarím v osolenej vriacej vode (vodu solím až keď zovrie). Stačí pár minút, kým rezance vyplávajú navrch, scedím
-
12
a podávam. My sme mali so syrovou omáčkou.
my si doma stále robíme domáce slíže i šifliky, kúpiť sa síce dá, ale domáce sú domáce :)
Tak skúsim niekedy aj podľa teba a aj s tou cviklou, ako tu radia dievčatá, bude to pekné, také farebné.
urcite budem robit dvojitu davku, lebo neviem co so zvysnou polovickou spenatu :-D