Špenátová polievka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. apríla 2016

Z čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej traduje, má aj iné prednosti a v neposlednom rade krásnu farbu. Moja dcérka ju miluje.

2
porcie
10 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
4 - 5 dcl
1 ks
1 PL
0,5 strúčiku
1 dcl
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Špenát umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať, potom z väčších lístkov odstránime stopky tak, že list z rubovej (opačnej) strany prehneme a stopku rázne ťahom hore vytrhneme.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, prisypeme špenátové listy, ja ich nekrájam.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vtedy už máme prichystaný zemiakový vývar, čiže vodu, v ktorej sa varili zemiaky. Musí byť vriaca. Ja som uvarené zemiaky scedila priamo na špenát.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som prejsť varom asi sedem minút, kým listy úplne zmäkli, vtedy som pridala aj polovičku nastrúhaného strúčika cesnaku a štipku cukru. Nakoniec som priliala smotanu a počkala, kým začne vrieť. Zdroj tepla som vypla.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovalo premixovanie ponorným mixérom pod krytom.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievku z mrazeného špenátu robím trocha inak, tam opražím cibuľku, zalejem mliekom a vložím do neho rozpustiť kocku špenátu, osolím, ochutím cesnakom a štipkou cukru. Často miešam, aby sa nepripálilo. Podávam s opečeným pečivom, vareným či strateným vajcom. Dnes som mala chuť experimentovať, tak pridávam aj samostatný recept na vložku do polievky, nemusí to byť len špenátová.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Canon007 (17.7.2017 12:50)
stipka cukru zvyrazni ludsku co? no zmysel pre chut ktora sa da lahko oklamat. Skus trocha posolit kysly ananas...bude sladsi. Skus dat spetku soli do horkej tonikovej vody a uvidis co sa stane, aka sladka voda ostane.
Ja davam sladku chili omacku do gulasu a nie je potom sladky, ale pikantnejsi...