Špenátová polievka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. apríla 2016

Z čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej traduje, má aj iné prednosti a v neposlednom rade krásnu farbu. Moja dcérka ju miluje.

2
porcie
10 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
4 - 5 dcl
1 ks
1 PL
0,5 strúčiku
1 dcl
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Špenát umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať, potom z väčších lístkov odstránime stopky tak, že list z rubovej (opačnej) strany prehneme a stopku rázne ťahom hore vytrhneme.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, prisypeme špenátové listy, ja ich nekrájam.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vtedy už máme prichystaný zemiakový vývar, čiže vodu, v ktorej sa varili zemiaky. Musí byť vriaca. Ja som uvarené zemiaky scedila priamo na špenát.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som prejsť varom asi sedem minút, kým listy úplne zmäkli, vtedy som pridala aj polovičku nastrúhaného strúčika cesnaku a štipku cukru. Nakoniec som priliala smotanu a počkala, kým začne vrieť. Zdroj tepla som vypla.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovalo premixovanie ponorným mixérom pod krytom.

    Špenátová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievku z mrazeného špenátu robím trocha inak, tam opražím cibuľku, zalejem mliekom a vložím do neho rozpustiť kocku špenátu, osolím, ochutím cesnakom a štipkou cukru. Často miešam, aby sa nepripálilo. Podávam s opečeným pečivom, vareným či strateným vajcom. Dnes som mala chuť experimentovať, tak pridávam aj samostatný recept na vložku do polievky, nemusí to byť len špenátová.

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
No vidíš. Dneska jsme byli v Mikulově a koupili jsme špenát. Jen tak, že jsem ho viděl a moc se mně líbil a bude polévečka. Ten poklop mám také a je to dobrá vychytávka.
milujem spenat,ja este s celou hlavickou cesnaku,tiez pouzivam ten vyvar,zemiaky a vajcia vylejem rovno do spenatu po odstaveni,ale uz nemiesat.ty si ich nahradila opät niecim originalnym.
@Radox1 (21.4.2016 14:57)

k prívarku musia byť aj u nás varené zemiaky či kaša. Neviem, kto to takto skombinoval, ale pre mňa je to nerozlučná dvojica a s vajcom aj trojica:-) Ďakujem za pristavenie sa, potešilo:-)
mi čítaš myšlienky, že? až tento rok sme prišli na chuť čerstvému špenátu, ako príloha k mäsu a som si povedala tod, reku ja z neho aj polievku urobím, brokolicovú zelenú mi polovička zje, špenát zaparený ochutený mu chutí, super, bude aj polievka, krásna farba
@Kukulienka71 (17.7.2017 09:51)
Naprostý souhlas - štipka cukru chuť zvýrazní! Měla jsem tu čest absolvovat kurs studené kuchyně u jedné vyhlášené staré dobré kuchařky. Od té doby vždy do pomazánky dávám štipku cukru a je to znát. Chutě se daleko lépe rozvinou, zvýrazní a celkově "zacelí" do harmonie. Mohu vřele doporučit. Je na každém, zda to vyzkouší a bude praktikovat. Kdo nechce, nechá tak.
@Canon007 (17.7.2017 12:50)
stipka cukru zvyrazni ludsku co? no zmysel pre chut ktora sa da lahko oklamat. Skus trocha posolit kysly ananas...bude sladsi. Skus dat spetku soli do horkej tonikovej vody a uvidis co sa stane, aka sladka voda ostane.
Ja davam sladku chili omacku do gulasu a nie je potom sladky, ale pikantnejsi...

Pridaj komentár k receptu: