Foto: kukulienka71
Z čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej traduje, má aj iné prednosti a v neposlednom rade Zobraziť celý popisZ čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej traduje, má aj iné prednosti a v neposlednom rade krásnu farbu. Moja dcérka ju miluje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Špenát umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať, potom z väčších lístkov odstránime stopky tak, že list z rubovej (opačnej) strany prehneme a stopku rázne ťahom hore vytrhneme.
-
2
Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, prisypeme špenátové listy, ja ich nekrájam.
-
3
Vtedy už máme prichystaný zemiakový vývar, čiže vodu, v ktorej sa varili zemiaky. Musí byť vriaca. Ja som uvarené zemiaky scedila priamo na špenát.
-
4
Nechala som prejsť varom asi sedem minút, kým listy úplne zmäkli, vtedy som pridala aj polovičku nastrúhaného strúčika cesnaku a štipku cukru. Nakoniec som priliala smotanu a počkala, kým začne vrieť. Zdroj tepla som vypla.
-
5
Nasledovalo premixovanie ponorným mixérom pod krytom.
-
6
Polievku z mrazeného špenátu robím trocha inak, tam opražím cibuľku, zalejem mliekom a vložím do neho rozpustiť kocku špenátu, osolím, ochutím cesnakom a štipkou cukru. Často miešam, aby sa nepripálilo. Podávam s opečeným pečivom, vareným či strateným vajcom. Dnes som mala chuť experimentovať, tak pridávam aj samostatný recept na vložku do polievky, nemusí to byť len špenátová.
@danda3 , u nás tiež všetci ľúbia, ale zasa nie často:-) Ďakujem ti
k prívarku musia byť aj u nás varené zemiaky či kaša. Neviem, kto to takto skombinoval, ale pre mňa je to nerozlučná dvojica a s vajcom aj trojica:-) Ďakujem za pristavenie sa, potešilo:-)
Ďakujem pekne:-)
Jéj, priam umelecká fotka s odrazom knedličky:-) Ďakujem ti.
Divná? štipka cukru zvýrazní chuť, nevšimla si si?:-)
Štipka cukru zvýrazni chuť čoho?
Zeby polievky v tomto pripade?
Naprostý souhlas - štipka cukru chuť zvýrazní! Měla jsem tu čest absolvovat kurs studené kuchyně u jedné vyhlášené staré dobré kuchařky. Od té doby vždy do pomazánky dávám štipku cukru a je to znát. Chutě se daleko lépe rozvinou, zvýrazní a celkově "zacelí" do harmonie. Mohu vřele doporučit. Je na každém, zda to vyzkouší a bude praktikovat. Kdo nechce, nechá tak.
stipka cukru zvyrazni ludsku co? no zmysel pre chut ktora sa da lahko oklamat. Skus trocha posolit kysly ananas...bude sladsi. Skus dat spetku soli do horkej tonikovej vody a uvidis co sa stane, aka sladka voda ostane.
Ja davam sladku chili omacku do gulasu a nie je potom sladky, ale pikantnejsi...
To beriem, je to vysvetlenie hodne dobrého kuchára. Len nechápem, čo zvýrazni v špenátovej polievke... žeby osolený zemiakový vývar?
presne tak, dakujem ti.
dúfam, že si zapamätám aj ja:-)