Špenátová polievka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Z čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej traduje, má aj iné prednosti a v neposlednom rade krásnu farbu. Moja dcérka ju miluje.

2
porcie
10 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Špenát umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať, potom z väčších lístkov odstránime stopky tak, že list z rubovej (opačnej) strany prehneme a stopku rázne ťahom hore vytrhneme.
  2. Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, prisypeme špenátové listy, ja ich nekrájam.
  3. Vtedy už máme prichystaný zemiakový vývar, čiže vodu, v ktorej sa varili zemiaky. Musí byť vriaca. Ja som uvarené zemiaky scedila priamo na špenát.
  4. Nechala som prejsť varom asi sedem minút, kým listy úplne zmäkli, vtedy som pridala aj polovičku nastrúhaného strúčika cesnaku a štipku cukru. Nakoniec som priliala smotanu a počkala, kým začne vrieť. Zdroj tepla som vypla.
  5. Nasledovalo premixovanie ponorným mixérom pod krytom.
  6. Polievku z mrazeného špenátu robím trocha inak, tam opražím cibuľku, zalejem mliekom a vložím do neho rozpustiť kocku špenátu, osolím, ochutím cesnakom a štipkou cukru. Často miešam, aby sa nepripálilo. Podávam s opečeným pečivom, vareným či strateným vajcom. Dnes som mala chuť experimentovať, tak pridávam aj samostatný recept na vložku do polievky, nemusí to byť len špenátová.