Foto: irenaw
Zrýchlený postup, len raz nakŕmiť kvások a zamiesiť na chlieb. Uvarené celé zrná dodajú chlebu vlhkosť a tak zostane vláčny až do poslednej omrvinky. Zobraziť celý popisZrýchlený postup, len raz nakŕmiť kvások a zamiesiť na chlieb. Uvarené celé zrná dodajú chlebu vlhkosť a tak zostane vláčny až do poslednej omrvinky. Nechala som sa inšpirovať Maškrtnicou. Za nakopnutie týmto smerom ďakujem Petrovi :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Neuvedomila som si, že bez týchto informácií je pre nezasväteného recept neúplný. Takže dopĺňam. Návod na založenie ražného chlebového kvásku tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html Návod ako ražný kvások previesť na špaldový tu http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-kvaskovy-chlieb-s-orechami-a-cibulou/25943-recept.html
- 2
1.deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 180 g špaldovej múky a 180 g vody. Dobre premiešame. Necháme do rána stáť na linke.
- 3
Odvážime surové špaldové zrno a vo vode ho uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme a odvážime uvarené zrno. Ak treba, doplňte k uvarenej špalde vodu do celkovej hmotnosti 300 g. Necháme do rána na linke.
- 4
2. deň ráno máme v miske krásne bublinkový základ pre chlieb. Odoberieme lyžicu, premiešame s trochou múky a odložíme do chladničky. Do ostatného pridáme uvarené špaldové zrná, semená, soľ, rascu, múku, olej a vodu. Cesto má byť husté. Žiadne strachy, chlieb nebude suchý. V riedkom ceste by zrno kleslo dole a mali by sme na spodku chleba hutnú, mokrú a neprepečenú vrstvu cesta. Vymiesime asi 15 minút. Dáme do formy z pekárne a necháme v zatvorenej pekárni vykysnúť. Môjmu cestu to trvalo cca 3 hodiny.
- 5
Spustíme program pečenie. Po ukončení programu spustíme program ešte raz na 15 minút. Chlieb necháme postáť asi 15 minút vo forme. Potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Chlieb váži 1200 g... Chlieb na fotografii je z dvojitej dávky, upečený v rúre v jenskom skle.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takze vykysnuty chlieb pecies ako zvycajne ? Alebo na nizsej teplote /ja pekavam na zaciatku - asi 10 min na vyssej , az 230°C/ a dlhsie ? Neviem totiz ako dlho pecie chlieb pekarnicka .
a sú tu aj iní autori s návodmi, ako na kvások, tak to nechcem v každom recepte opakovať. ale doplním do receptu odkaz, neuvedomila som si, že takto nie je recept úplný. vďaka za pripomienku. špaldový kvások som neskúšala pripraviť, mám len ražný, ten vyberiem z chladničky a nakŕmim špaldovou múkou a použijem na špaldový chlieb. návod tu varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-kvaskovy-chlieb-s-orec...
rovnako postupujem aj pri pšeničnom chlebe.