Špaldový kváskový chlieb s celým zrnom

irenaw - fotkairenaw, 5. januára 2013
Špaldový kváskový chlieb s celým zrnom
Foto: irenaw

Zrýchlený postup, len raz nakŕmiť kvások a zamiesiť na chlieb. Uvarené celé zrná dodajú chlebu vlhkosť a tak zostane vláčny až do poslednej omrvinky. Zobraziť celý popisZrýchlený postup, len raz nakŕmiť kvások a zamiesiť na chlieb. Uvarené celé zrná dodajú chlebu vlhkosť a tak zostane vláčny až do poslednej omrvinky. Nechala som sa inšpirovať Maškrtnicou. Za nakopnutie týmto smerom ďakujem Petrovi :-)

20
porcií
30 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

360 g
150 g
350 g
25 g
25 g
1 čl
1 čl
2 PL
180 - 200 ml




Postup

  1. 1

    Neuvedomila som si, že bez týchto informácií je pre nezasväteného recept neúplný. Takže dopĺňam. Návod na založenie ražného chlebového kvásku tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html Návod ako ražný kvások previesť na špaldový tu http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-kvaskovy-chlieb-s-orechami-a-cibulou/25943-recept.html

  2. 2

    1.deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 180 g špaldovej múky a 180 g vody. Dobre premiešame. Necháme do rána stáť na linke.

  3. 3

    Odvážime surové špaldové zrno a vo vode ho uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme a odvážime uvarené zrno. Ak treba, doplňte k uvarenej špalde vodu do celkovej hmotnosti 300 g. Necháme do rána na linke.

  4. 4

    2. deň ráno máme v miske krásne bublinkový základ pre chlieb. Odoberieme lyžicu, premiešame s trochou múky a odložíme do chladničky. Do ostatného pridáme uvarené špaldové zrná, semená, soľ, rascu, múku, olej a vodu. Cesto má byť husté. Žiadne strachy, chlieb nebude suchý. V riedkom ceste by zrno kleslo dole a mali by sme na spodku chleba hutnú, mokrú a neprepečenú vrstvu cesta. Vymiesime asi 15 minút. Dáme do formy z pekárne a necháme v zatvorenej pekárni vykysnúť. Môjmu cestu to trvalo cca 3 hodiny.

  5. 5

    Spustíme program pečenie. Po ukončení programu spustíme program ešte raz na 15 minút. Chlieb necháme postáť asi 15 minút vo forme. Potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Chlieb váži 1200 g... Chlieb na fotografii je z dvojitej dávky, upečený v rúre v jenskom skle.

    Špaldový kváskový chlieb s celým zrnom - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
joooj @irenka ty mi vies vzdy pohladkat dusicku:-) krasny spaldovy chlebicek a to zrnko v nom,mnam 1*
babidka
Asi som celkom neporozumela :-( Mozno preto , ze nemam pekarnicku ...
Takze vykysnuty chlieb pecies ako zvycajne ? Alebo na nizsej teplote /ja pekavam na zaciatku - asi 10 min na vyssej , az 230°C/ a dlhsie ? Neviem totiz ako dlho pecie chlieb pekarnicka .
turistka
@irenaw , veľmi dobre popísaná príprava. Ešte som tento druh chleba nepiekla, no špaldovú múku používam s inými druhmi múk, k pečeniu chleba, robím si zmes "odoka" na potrebnú gramáž. Keďže mám pekárničku, Tvoj recept si dokladám do KK pre každý prípad, aby som ho nemusela neskôr zhľadúvať :-)
irenaw
marianka ďakujem :-), neštikútaš po večeroch? zmyslím si na teba, keď čítam "Francúzi nedržia diétu", naozaj zaujímavá kniha. @izabella929 ďakujem :-) @babidka cesto vložím do vypnutej pekárne, zatvorím a nechám kysnúť. Keď je pripravené zapnem program pečenie, trvá 60 minút, po skončení programu spustím pečenie ešte raz a dopekám 15 minút, ručne vypnem. Čítala som, že domáca pekáreň pečie pri teplote 180°C. Toto je postup pre pekáreň, ktorá nemá program na vlastné nastavenie. Pečenie v rúre je rovnaké, ako aj ty pečieš, na najvyššej teplote s horúcou vodou 10-15 min. a potom pri zníženej dopiecť podľa veľkosti. @turistka dá sa upiecť podobný aj s droždím, nech sa ti chleby daria :-)
jarunka
Toto ma velmi laka, neviem ci sa odhodlam, mam rada take chlebiky, ale obavam sa toho zrna.
iimagine
irenaw...priznám sa, že som bola sklamaná prvou vetou.."1.deň večer vyberieme kvások z chladničky." aký kvások???...veď práve výroba kvásku zo špaldovej múky by ma ako 1.krok zaujímala..:) Piekla som už špaldovo-ražný chlieb a prípravu kvásku z ražnej muky viem, ale prosím napíš prípravu kvásku pre tvoj chlebík..diki
irenaw
@iimagine výrobu kvásku mám podrobne popísanú tu  varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotor...
a sú tu aj iní autori s návodmi, ako na kvások, tak to nechcem v každom recepte opakovať. ale doplním do receptu odkaz, neuvedomila som si, že takto nie je recept úplný. vďaka za pripomienku. špaldový kvások som neskúšala pripraviť, mám len ražný, ten vyberiem z chladničky a nakŕmim špaldovou múkou a použijem na špaldový chlieb. návod tu  varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-kvaskovy-chlieb-s-orec...
rovnako postupujem aj pri pšeničnom chlebe.
veronika80
ahoj @irenaw , prosim o radu, ked nemam cele zrna a chcem ich nahradit dalsou mukou - kolko jej mam pridat k povodnym 350g? Vody by potom slo do receptu asi 0,5 litra spolu
irenaw
@veronika80 prepáč, že tak neskoro, prehliadla som tvoj komentár. celé zrno môžeš nahradiť šrotom, semiačkami, otrubami, vločkami, alebo zmesou z uvedených prísad. mám tu aj iné špaldové kváskové recepty, tie sú bez zrna. držím ti palce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia