Špaldový kváskový chlieb s celým zrnom

Autor receptu: irenaw

Zrýchlený postup, len raz nakŕmiť kvások a zamiesiť na chlieb. Uvarené celé zrná dodajú chlebu vlhkosť a tak zostane vláčny až do poslednej omrvinky. Nechala som sa inšpirovať Maškrtnicou. Za nakopnutie týmto smerom ďakujem Petrovi :-)

20
porcií
30 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Postup

  1. Neuvedomila som si, že bez týchto informácií je pre nezasväteného recept neúplný. Takže dopĺňam. Návod na založenie ražného chlebového kvásku tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html Návod ako ražný kvások previesť na špaldový tu http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-kvaskovy-chlieb-s-orechami-a-cibulou/25943-recept.html
  2. 1.deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 180 g špaldovej múky a 180 g vody. Dobre premiešame. Necháme do rána stáť na linke.
  3. Odvážime surové špaldové zrno a vo vode ho uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme a odvážime uvarené zrno. Ak treba, doplňte k uvarenej špalde vodu do celkovej hmotnosti 300 g. Necháme do rána na linke.
  4. 2. deň ráno máme v miske krásne bublinkový základ pre chlieb. Odoberieme lyžicu, premiešame s trochou múky a odložíme do chladničky. Do ostatného pridáme uvarené špaldové zrná, semená, soľ, rascu, múku, olej a vodu. Cesto má byť husté. Žiadne strachy, chlieb nebude suchý. V riedkom ceste by zrno kleslo dole a mali by sme na spodku chleba hutnú, mokrú a neprepečenú vrstvu cesta. Vymiesime asi 15 minút. Dáme do formy z pekárne a necháme v zatvorenej pekárni vykysnúť. Môjmu cestu to trvalo cca 3 hodiny.
  5. Spustíme program pečenie. Po ukončení programu spustíme program ešte raz na 15 minút. Chlieb necháme postáť asi 15 minút vo forme. Potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Chlieb váži 1200 g... Chlieb na fotografii je z dvojitej dávky, upečený v rúre v jenskom skle.