Jablkový koláč
Jablkový koláč

Špaldový jablkový koláč

Barbora Kyšková
autorka vegánskeho blogu ReBarbora a členka Šuhajíkov pri panvici, 13. júna 2021
Špaldový jablkový koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (alebo klasická pšeničná)
100 g
150 g (typu Alsan)
2 PL
6 PL vlažná
Jablková plnka:
1 kg
50 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Zmiešame 2 PL mletých ľanových semiačok so 6 PL vlažnej vody a necháme 10 minút odstáť.

  2. 2

    Potom zmiešame preosiatu múku, chladené vegánske maslo, ľanovú zmes a cukor. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do gule, dáme ho do uzatvárateľnej nádoby a necháme dve hodiny odstáť v chladničke. Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred.

  3. 3

    Na jablkovú plnku ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky. Dáme ich na približne 10 minút dusiť do hrnca spolu s cukrom z kokosových kvetov (môžete, samozrejme, použiť aj iné sladidlo, ale tento má výbornú karamelovú chuť).

  4. 4

    Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a oddelíme tri štvrtiny. Prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Môžeme aj rozvaľkať valčekom cez igelit, aby sa nelepilo. Cesto vo forme popicháme vidličkou a navrstvíme vychladnutú jablkovú plnku. Na plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta, ktoré sme vyvaľkali a nakrájali. Pečieme pri 180 stupňoch 30–35 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia