Špaldový jablkový koláč
autorka vegánskeho blogu ReBarbora a členka Šuhajíkov pri panvici, 13. júna 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (alebo klasická pšeničná) |
|
100 g |
|
150 g (typu Alsan) |
|
2 PL |
|
6 PL vlažná |
|
Jablková plnka: | |
1 kg |
|
50 ml |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Zmiešame 2 PL mletých ľanových semiačok so 6 PL vlažnej vody a necháme 10 minút odstáť.
- 2
Potom zmiešame preosiatu múku, chladené vegánske maslo, ľanovú zmes a cukor. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do gule, dáme ho do uzatvárateľnej nádoby a necháme dve hodiny odstáť v chladničke. Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred.
- 3
Na jablkovú plnku ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky. Dáme ich na približne 10 minút dusiť do hrnca spolu s cukrom z kokosových kvetov (môžete, samozrejme, použiť aj iné sladidlo, ale tento má výbornú karamelovú chuť).
- 4
Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a oddelíme tri štvrtiny. Prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Môžeme aj rozvaľkať valčekom cez igelit, aby sa nelepilo. Cesto vo forme popicháme vidličkou a navrstvíme vychladnutú jablkovú plnku. Na plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta, ktoré sme vyvaľkali a nakrájali. Pečieme pri 180 stupňoch 30–35 minút.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu