Jablkový koláč

Špaldový jablkový koláč

Autor receptu: redakcia

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame 2 PL mletých ľanových semiačok so 6 PL vlažnej vody a necháme 10 minút odstáť.
  2. Potom zmiešame preosiatu múku, chladené vegánske maslo, ľanovú zmes a cukor. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do gule, dáme ho do uzatvárateľnej nádoby a necháme dve hodiny odstáť v chladničke. Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred.
  3. Na jablkovú plnku ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky. Dáme ich na približne 10 minút dusiť do hrnca spolu s cukrom z kokosových kvetov (môžete, samozrejme, použiť aj iné sladidlo, ale tento má výbornú karamelovú chuť).
  4. Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a oddelíme tri štvrtiny. Prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Môžeme aj rozvaľkať valčekom cez igelit, aby sa nelepilo. Cesto vo forme popicháme vidličkou a navrstvíme vychladnutú jablkovú plnku. Na plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta, ktoré sme vyvaľkali a nakrájali. Pečieme pri 180 stupňoch 30–35 minút.