Jablkový koláč
Špaldový jablkový koláč
Autor receptu: redakcia
Postup- Zmiešame 2 PL mletých ľanových semiačok
so 6 PL vlažnej vody a necháme 10 minút
odstáť.
- Potom zmiešame preosiatu múku, chladené vegánske
maslo, ľanovú zmes a cukor. Zmes dôkladne
spracujeme rukami, kým nevznikne hladké
cesto. Cesto vyformujeme do gule, dáme ho
do uzatvárateľnej nádoby a necháme dve
hodiny odstáť v chladničke. Cesto môžeme
pripraviť aj deň vopred.
- Na jablkovú plnku ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky. Dáme ich na približne 10 minút dusiť do hrnca spolu s cukrom z kokosových kvetov (môžete, samozrejme, použiť aj iné sladidlo, ale tento má výbornú karamelovú chuť).
- Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme
múkou. Cesto vyberieme z chladničky
a oddelíme tri štvrtiny. Prstami roztlačíme
rovnomerne po celej forme. Môžeme aj
rozvaľkať valčekom cez igelit, aby sa nelepilo.
Cesto vo forme popicháme vidličkou a navrstvíme vychladnutú jablkovú plnku. Na plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta,
ktoré sme vyvaľkali a nakrájali. Pečieme pri 180 stupňoch 30–35 minút.
|