Foto: danda3
Ďalší chlebík z pečempeceň.cz od Ivy Pekarnománie, ktorý ma zaujal tak, že som musela vyskúšať. Iva použila bielu pšeničnú múku chlebovú, ja špaldovú múku Zobraziť celý popisĎalší chlebík z pečempeceň.cz od Ivy Pekarnománie, ktorý ma zaujal tak, že som musela vyskúšať. Iva použila bielu pšeničnú múku chlebovú, ja špaldovú múku chlebovú, ale vyskúšam aj iné druhy. O zápare som čítala, ale až teraz som ju vyskúšala a musím povedať, že chlebík je vynikajúci.
príprava
na 250-200 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
30 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
Zápara: | |
50 g |
|
250 g |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
Ďalej na cesto: | |
300 g |
|
70 g |
|
2 - 2,5 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním uvedených surovín, najlepšie večer, ja ho dávam do chladničky, v pohode vykysne, kým prídem z práce. Alebo ho zarobím ráno a nechám na linke pracovať.
-
2
Zápara - semienok má byť celkovo 150 g, zmiešame ich spolu s múkou, zalejeme vriacou vodou, premiešame, zakryjeme a necháme vychladnúť.
-
3
V miske si zmiešame rozkvas + záparu + múku + soľ + vodu. Ak je cesto veľmi husté, opatrne pridajte ešte vodu podľa potreby.
-
4
Dáme na pomúčenú linku, pomocou stierky na cesto nahrnieme múku a
-
5
urobíme placku, ruky si priebežne múčime.
-
6
Placku zložíme ako obálku
-
7
a vytvarujemer bochník, opakujeme ešte 4x.
-
8
Nakoniec vytvoríme valec, ktorý dáme do pomúčenej ošatky.
-
9
Schováme do mikroténovej tašky, dáme do chladničky a spomenieme si naň až na druhý deň.
-
10
Vykysnutý bochník.
-
11
Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením, do rúry si dáme do stredu plytký plech a naspodok plech hlboký, do ktorého pôjde voda.
-
12
Rúru rozpálime na 250 °C vrch-spodok, na plytký plech dáme papier na pečenie, naň chlebík z ošatky a do spodného plechu nalejeme hrnček vody. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Pečieme ešte 20 minút.
-
13
Potom chlebík dáme na rošt vychladnúť a keď nie je taký horúci, zabalíme do utierky.
-
14
Najťažšia vec na tom je, počkať, kým úplne vychladne. Po upečení vážil 1055 g.
Darinka, nádherne sa ti podaril :-) Tiež sa naň chystám, zapáčil sa mi na prvý pohľad. Nezvažovala si semienka zomlieť? Darinka, krásne si postup nafotila .
Kristínka, ďakujem.
Ahoj, môžeš urobiť z polovičnej dávky, všetko si vydeľ dvoma a peč ako je uvedené v postupe. Z formy chlebík daj rovno na plech ako ja dávam z ošatky, keď chcem mať chlebík okrúhly, použijem na kysnutie jenskú misu. Tak nech sa darí.
Ďakujem Ti.
Ahoj, áno Tánička, tiež ich kupujem, keď miniem nakúpené múky z mlyna Zrno, tento chlebik je tiež z nej pečený. Ďakujem Ti.
Milá Zuzka, som veľmi rada, že si vyskúšala tento chlebík, my ho tiež máme veľmi radi. Ďakujem za krásne fotky a dúfam, že babám chutilo.☺