Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 6. januára 2014
Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept)
Foto: iva63

K celozrnnej špaldovej múke som použila ako tekutinu vlažné mlieko aj vodu... a chuť som zjemnila pridaním bieleho jogurtu a kvalitného olivového oleja. Pečivo Zobraziť celý popisK celozrnnej špaldovej múke som použila ako tekutinu vlažné mlieko aj vodu... a chuť som zjemnila pridaním bieleho jogurtu a kvalitného olivového oleja. Pečivo som piekla vo forme ale dá sa upiecť aj voľne na plechu, vtedy je doba pečenia kratšia...

8
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
120 g
20 g
2 ČL zarovnaná
100 ml
200 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    zo všetkých surovín hákmi vymiesime cesto

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prikryjeme ľanovou utierkou a necháme v teple vykysnúť

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vykysnuté cesto dáme na drevenú, nepomúčenú dosku...s cestom sa dobre pracuje, tak ďalšia múka nie je potrebná

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozdelíme na 8 rovnakých dielov

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    každý diel dlaňou postláčame, dobre vypracujeme a vytvarujeme malý podlhovastý bochník

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    formu na pečenie si jemne potrieme olivovým olejom a vložíme tam pripravené bochníky

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    necháme voľne kysnúť neprikryté asi 40 minút

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 25 minút...doba pečenia je individuálna...ja som piekla vo forme, tak mi teplota a čas pečenia vyhovoval...ak sa rozhodnete pečivo upiecť voľne na plechu, tak doporučujem dať na spodok plechu papier na pečenie a dobu pečenia skrátiť

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečené špaldové pečivo vyberieme z rúry, necháme 5 minút v horúcej forme

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom pečivo priemiestnime na mriežku a tam ho necháme dôkladne vychladnúť

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prajem dobrú chuť!

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto vyzerá nakrájané špaldové pečivo

    Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

luss44
nádherné žemle si napiekla, formu mám, špaldové sa nám osvedčilo, takže v týždni budú aj u nás
radost
@ivka
ty si majster pekár žemľovochlebový...:-)
si jednička..šikovná v kuchyni ženička...:-)
nadia56
chvalim, je to za 5, robievam podla podobneho receptu, bez jogurtu, mame ich velmi radi, vyskusam tvoje, dakujem za recept,zelam ti pekny trojkralovy den:-)
iva63
@luss špaldové pečivo je obľúbené aj u nás-:) ďakujem, že ťa môj recept zaujal...@rados ť veľmi pekne ďakujem za tvoje milé slová, vždy mám úsmev na tvári a radosť z tvojich riadkov!
@nadia56 veľmi pekne ďakujem za tvoje hodnotenie receptu...tiež ti prajem krásny zvyšok sviatočného dňa-:)
afataga
vyzera vyborne, len ma prekvapuje, ze tak vela tekutin si dala, asi bola muka smadna :-)
havino
@ivu šik, super, vieš, že formu už mám, špaldu tiež, takže, receptík za 5 *
tatranka
Tie buchtičky sú veľmi pekné-ukážkové.Už by sa pekári mali od teba učiť,ako napiecť zdravé,pekné a chutné pečivo.
ancicka
krásne sú,začínam s tvojími receptami od nového roku,teším sa.všetké sú v kk
tonicka53
krásne pečivko, 5*
len by som ešte chcela vedieť, kde sa dá kúpiť taký plech :-)
iva63
@tonicka53 túto formu na pečivko kúpiš v hypermarketoch, v predajni lidl, alebo cez internet vyhľadávač...
iva63
ďakujem všetkým za kometnáre a uloženie receptu! dúfam, že vám bude špaldové pečivo podľa môjho receptu chutiť
frezia
Si super pekarka, mam ulozene vsetky tvoje chleby a viacere uz aj vyskusane. Tento recept sa mi tiez paci, ale nemam potrebnu formu tak upeciem zase chlebik.
iva63
@frezia ďakujem, snažím sa...ale od pekárky mám ďaleko-:)...pečivo si môžeš upiecť aj voľne na plechu, vytvaruj si ľubovolné tvary a ulož na plech, peč na druhej šínke zo spodu rúry a zníž si čas pečenia...pekne sa ti prepečú dookola-:) a budú chrumkavé aj z bokov
nelisa
tuším som sa zaľúbila! špaldovú múku pchám všade, už som robila aj grahamovo-špaldové pletenky a keďže mali úspech, pokračujem. Vyskúšam podľa tvojho receptu, aj keď nemám taký super plech, dám ich na voľno. dám vedieť ako sa vydarili.
medovnicek
plech som si medzičasom už kúpila, takže môžem vyskúšať:), veľmi sa mi páčia
ancicka
včera večer som ich robila,ale žemličky,lebo formu nemám,no len tak praskli,už ich nebolo.
iva63
@ancicka veľmi sa teším, že Vám chutili-:) ďakujem za vyskúšanie aj tvoj milý komentár
iva63
všetkých vás srdečne pozdravujem a ďakujem za krásne komentáre k môjmu receptu! rozšírila som si sortiment zdravších surovín, tak môžem experimentovať s pečením ďalej-:)
citroen
recept vyskúšaný,žemličky sú veľmi dobré,akurát som dal menej tekutín-cca 2,5 dcl a cesto som si robil v pekárničke-doporučujem
janalad
vdaka za recept, odskusane, chutia vyyyborne. dala som muky az 500g a aj tak trosku povolili tvar, popozeram sa po forme:)
ama00terka
@iva63 - piekla som ich v deň uverejnenia, mala som iba špaldu hladkú, cesto som mala redšie, musela som pridať múku. Myslela som, že to je múkou, po príspevku od @afataga som si pri druhom pokuse dala pozor a mlieko som nedala. Aj tak som mala cesto redšie ako Ty na obrázku, pridala som trochu múky. Jogurt som použila z Lidla. Sú výborné, vďaka za recept.
iva63
@ama00terka...tie ž sa mi stalo, že som opakovala rovnaký recept, len som použila iný jogurt, alebo druh múky a konzistencia cesta bola úplne odlišná...sama si prišla na to, čo máš použiť a aké suroviny tebe vyhovujú...možno si cesto mala redšie, lebo si nepoužila múku špaldovú celozrnnú ako ja...ale aj jogurt nie je ako jogurt...nakoniec si vynechala mlieko a vieš ako to máš na budúce robiť...som veľmi rada, že ťa recept zaujal a aj ked si si ho musela upraviť podľa seba bola si spokojná s výsledkom-:)
iva63
@janalad aj tebe ďakujem za vyskúšanie môjho receptu...ako som už niekde napísala tak ja rada experimentujem...a je na každom z nás, čo si zo základného receptu ponechá a čo si naopak odoberie... a to je vlastne super!...o tom je varecha.sk..že si navzájom radíme a o svoje skúsenosti sa vo forme komentárov navzájom usmerňujeme a pomáhame si....a to sa mi veľmi páči...
ywett
krásne sú, palec hore :)...takú formu mám tiež, recept si uložím...domáce pečivo je najlepšie!
lucinka7771
Zdravím Vás. Rada by som sa spýtala ako dlho ste nechali cesto kysnúť. Ďakujem.
iva63
@lucinka7771 prikryté cesto v miske kysne v teple asi trištvrte hodiny...potom ho vypracujem, vytvorím z neho bochníky, vložim ich do formy, v ktorej kysne ďalších asi 40 minút
staja
Toto mi ako mohlo ujsť? Pridávam do kk a určite - snáď ako všetky od @iva63 , - vyskúšam.
zibizabka
ahoj, tvoje žemličky sú úžasné :) chcem sa opýtať akú múku si použila špaldovú celozrnnú hladkú alebo hrubú?
zibizabka
Ďakujem, lebo ich chcem vyskúšať a nevedela som akú použiť, už mi to je jasné :) ešte raz ďakujeeeeem
zibizabka
Včera som upiekla a dneska na raňajky papala a sú vynikajúce :)
ifik
Vaše žemličky vyzerajú super...už ich robím aj ja,ale miesto bieleho jogurtu som tam omylom "vykydla" biely sladký...neskoro som si všimla,čo mi dcéra doniesla z obchodu... :-) tak dám vedieť ako chutili :-)
poprípade ich budeme jesť s lekvárom :-)
ifik
sú vynikajúce..práve idem zamiesiť dalšie cesto,ale tentokrát na chlieb :-)
iva63
@ifik som rada, že pečivo chutilo aj keď si použila sladký jogurt-:) a ďakujem že si vyskúšala môj recept a pridala si aj komentár-:)
iva63
@marienka ďakujem veľmi pekne za tvoju pochvalu a som rada, že spokojná s receptom
elisticka
waaaaaaaaaaaaau Ivka skoda ze nemam taku formicku ale pozriem a kupim si a vyskusam tie tvoje dobroty :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia