Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept)
Autor receptu: iva63
K celozrnnej špaldovej múke som použila ako tekutinu vlažné mlieko aj vodu... a chuť som zjemnila pridaním bieleho jogurtu a kvalitného olivového oleja. Pečivo som piekla vo forme ale dá sa upiecť aj voľne na plechu, vtedy je doba pečenia kratšia...
8 porcií |
25 minút na 200 °C |
Postup
- zo všetkých surovín hákmi vymiesime cesto
- prikryjeme ľanovou utierkou a necháme v teple vykysnúť
- vykysnuté cesto dáme na drevenú, nepomúčenú dosku...s cestom sa dobre pracuje, tak ďalšia múka nie je potrebná
- rozdelíme na 8 rovnakých dielov
- každý diel dlaňou postláčame, dobre vypracujeme a vytvarujeme malý podlhovastý bochník
- formu na pečenie si jemne potrieme olivovým olejom a vložíme tam pripravené bochníky
- necháme voľne kysnúť neprikryté asi 40 minút
- pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 25 minút...doba pečenia je individuálna...ja som piekla vo forme, tak mi teplota a čas pečenia vyhovoval...ak sa rozhodnete pečivo upiecť voľne na plechu, tak doporučujem dať na spodok plechu papier na pečenie a dobu pečenia skrátiť
- upečené špaldové pečivo vyberieme z rúry, necháme 5 minút v horúcej forme
- potom pečivo priemiestnime na mriežku a tam ho necháme dôkladne vychladnúť
- prajem dobrú chuť!
- a takto vyzerá nakrájané špaldové pečivo