Špaldové celozrnné pečivo s jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: iva63

K celozrnnej špaldovej múke som použila ako tekutinu vlažné mlieko aj vodu... a chuť som zjemnila pridaním bieleho jogurtu a kvalitného olivového oleja. Pečivo som piekla vo forme ale dá sa upiecť aj voľne na plechu, vtedy je doba pečenia kratšia...

8
porcií
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. zo všetkých surovín hákmi vymiesime cesto
  2. prikryjeme ľanovou utierkou a necháme v teple vykysnúť
  3. vykysnuté cesto dáme na drevenú, nepomúčenú dosku...s cestom sa dobre pracuje, tak ďalšia múka nie je potrebná
  4. rozdelíme na 8 rovnakých dielov
  5. každý diel dlaňou postláčame, dobre vypracujeme a vytvarujeme malý podlhovastý bochník
  6. formu na pečenie si jemne potrieme olivovým olejom a vložíme tam pripravené bochníky
  7. necháme voľne kysnúť neprikryté asi 40 minút
  8. pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 25 minút...doba pečenia je individuálna...ja som piekla vo forme, tak mi teplota a čas pečenia vyhovoval...ak sa rozhodnete pečivo upiecť voľne na plechu, tak doporučujem dať na spodok plechu papier na pečenie a dobu pečenia skrátiť
  9. upečené špaldové pečivo vyberieme z rúry, necháme 5 minút v horúcej forme
  10. potom pečivo priemiestnime na mriežku a tam ho necháme dôkladne vychladnúť
  11. prajem dobrú chuť!
  12. a takto vyzerá nakrájané špaldové pečivo