Špaldové anjelske očká

archaa - fotkaarchaa, 8. decembra 2013
Špaldové anjelske očká
Foto: archaa
30
porcií
70 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g (alebo obyčajná)
60 g
50 g alebo kokos (podľa vašej chuti)
100 g (ja som použila jogurtové odtučnené)
1 ks
Okrem toho:
3 PL
3 PL
80 g (alebo džem)




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie spolu vymiesime, cesto zabalíme do fólie a odložíme na 1 hodinu do chladničky.

  2. 2

    Potom na pomúčenej doske vyváľame na asi 2cm hrubý valček, ktorý pokrájame na kúsky. Z každého kúska vyformujeme guličku a vareškou urobíme do každej jamku.

    Špaldové anjelske očká - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov 10-12 minút.

  4. 4

    Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali spolu s vanilkovým.

  5. 5

    Želé alebo džem zohrejeme a dohladka vyšľaháme. Naplníme ním jamky pomocou čajovej lyžičky a koláčiky necháme dobre zaschnúť.

    Špaldové anjelske očká - obrázok 5

Diskusia k receptu

galka01
...máš ich naozaj krásne, určite upečiem k Vianociam. Ďakujem za inšpiráciu a krásne sviatky prajem.
jerica
milé :-) je to šikovná dávka, veru si to uložím a pridám hviezdne čísielko:-)
honestka
reprezentativne a kedze suroviny su fajne tak iste aj chutne, teda *tiez.
masa80
určite vyskúšam, sú krásne a určite aj chutné, 5*
eviana
Slávuška, Ty ma nikde neprestaneš prekvapovať :) Prekrásne koláčiky a ešte k tomu zo špaldovej múky... tlieskam a plný počet hviez dávam... a samozrejme ukladám do abteilungu "Vianoce 2013" :) Ďakujem :)
alex37
sú naozaj krásne,aj ja chválim špaldovku a ešte rozmýšľam nad medom miesto cukru, čo na to hovoríš ? máš odomňa všetky hviezdičky, uložené KK :-)
archaa
@tothka , @masa80 , @eviana : ďakujem veľmi pekne!
@alex37 : tiež som rozmýšľala nad pridaním medu, určite to treba skúsiť...ja som ich už piekla aj so steviou v primeranom množstve, ale akosi si vôbec neviem zvyknúť na tú jej horkastú príchuť, takže v budúcnosti radšej nahradím tým medom alebo mletým trstinovým cukrom...ak sa rozhodneš upiecť s medom, daj prosím vedieť, ako to dopadlo...vďakaaa za * :)
sonulienka
@archaa tie sú krásne - už som si povedala, že nebudem veľa úiecť aj som si určila čo budem piecť ale ako vidím asi to zmením.
archaa
@sonulienka : :D ani mi nehovor...ja som na tom rovnako ...chcela som piecť len tak 2 druhy pečiva a už v druhý adventný týždeň mám 5 roznych základov hotových...V pláne sú ešte ďalšie...uff...keď sa nedá odolať tak sa nedá...:D :D :D
martamm
Archaa, hneď mi padlo do oka, krásne a z mojej obľúbenej múky, budú k Vianociam :)
danda3
Slávka, páči sa mi, že si použila špaldovú múku, ktorú ja teraz preferujem vo všetkom, takže určite prídu na rad aj Tvoje "očká".♥
kakaova
Tak ja som v sobotu vyskúšala v predpremiére.. sú super a na Vianoce upečiem dvojnásobnú dávku (u nás je ochutnávačov dosť).
Len som nechcela piecť na 200 °C (vždy všetko pečiem na 150 °C , v predhriatej rúre) tak som dala na 160°C a tie jamky mi skoro zmizli , ostali po nich len náznaky a potom aj málo džemu sa tam vošlo.
Pripisujem to tomu, že som nedodržala technologický postup.
Nabudúce už dám 200°C .
Aké sú tie dierky po upečení ????
kakaova
no ide o to , že ma moji "chlapi" skritizovali, že je tam málo džemu :-D ... mne to veľmi nevadilo ...
archaa
@kakaova : no oni trochu samozrejme naskočia, určite nabudúce urob aj jamky dosť hlboké aby ostali aj po upečení...som rada že chutili, aspoň si si skúsila a vieš ako na nich nabudúce! Super!!!
archaa
čo sa toho džemu pred pečením týka, tak to už kto ako rád, mne osobne sa nepáči že džem potom tak nasiakne a zoschne...nie je krásne hladký a lesklý...
kakaova
- Ja si myslím, že som chybu urobila pri pečení ....
- No veď mne sa to práve páči viac tak, keď sa džem dáva až potom a urobí taký pekný okrúhly povrch ....je to pekné aj na oko. ;-)
staflik
S cestom sa pracovalo veľmi dobre a po upečení a naplnení sú očká naozaj pekné. Ale špaldová múka v tomto recepte pôsobí dosť ako piesok a pečivo je aj bez posypania cukrom hodne sladké. Samozrejme ubrať cukor nie je problém, to si každý prispôsobí. Ale aj tak som po ochutnaní očiek toho názoru, že špaldová múka tu nepôsobí veľmi chutne. So špaldovou múkou pečiem dosť veľa, ale toto drobné pečivo nie je veľmi chutné, aj keď samozrejme niekomu môže vyhovovať. Možno by som odporúčala vyskúšať kombináciu hladkej špaldovej a celozrnnej špaldovej múky.
kakao
Súhlas s @staflik , vyzerajú fantasticky, po upečení a ochutnaní som však bol sklamaný a to som sa držal receptu… :-(
bronika
robila som guľky váhy asi 20 gramov jeden kus a popraskali mi už pri robení jamiek, po upečení ešte viac. Ale dobre sa mi robilo cesto a aj chuť je podľa mňa príznačná pre špaldovú múku. Záleží aj od čerstvosti orechov. Nabudúce dám menej cukru do cesta a urobím menšie guľky a bude to ideálne. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia