Foto: evusik
táto jar je priaznivá k mojim balkónovým experimentom a z tohto mám zvlášť veľkú radosť...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
tak ako každý rok aj tento som nasadila bazalku, sadím takto nahusto a keď vyrastie do veľkosti ako na obrázku začnem pretrhávať a sypať na všetko čo práve jem... na špagety, na chlieb z maslom a keby sa dalo aj na koláč nasypem :)
-
2
a toto je mladý špenát, tohto roku som ho takto na balkón do hrantíka nasadila prvý krát... sadila som 10.apríla a toto je fotené 23.apríla, ako vidno špenát utešene rastie a je ho treba pretrhať preto som sa rozhodla, že uvarím špagety a špenát použijem do omáčky
-
3
a tu už je kôpka bazalky a špenátu, bylinky ešte umyjem od hliny pretože korienky neodtŕham - jem to aj s korienkami :))))
-
4
uvariť omáčku je otázka 15 minút... najprv som orestovala šampiňóny, pridala konzervu drvených paradajok, veľa cesnaku, soľ, MČK, trochu sušeného oregana (čerstvý ešte nemám) chvíľu som povarila a pridala špenát a bazalku
-
5
premiešala a už nevarila
-
6
rovno do omáčky som pridala uvarené špagety (necedené, neprelievané studenou vodou!!!) trochu horúcej vody zo špagiet nie je na závadu, práve naopak... hrsť nastrúhaného tvrdého syru a už len zamiešať...
-
7
ešte ozdobiť syrom a lístkami špenátu
-
8
a môžeme podávať
-
9
nakoniec som toho špenátu mala viac než som minula a tak som si ho pridala do jogurtovej pomazánky... včera som si dala stiecť jogurt, ráno som pridala cibuľku, pažítku, soľ, MČK no a potom všetok špenát a bazalku čo mi zostala
-
10
jogurtová pomazánka s celozrnnou bagetou
-
11
a toto bolo naše dnešné menu: jogurtová nátierka s celozrnnou bagetou bola na raňajky a zároveň aj desiatu a špagety s paradajkovou omáčkou a špenátom boli na obed
-
12
záver: tento akože recept je skôr reklamou na pestovanie byliniek ale hlavne ukážkou toho, že špenát sa dá pestovať aj na balkóne a celoročne, keď spotrebujem tento nasadím znovu a budem mať čerstvý špenát až do zimy... mám špenát aj na záhrade, ale tam chodíme raz za týždeň a tak tento balkónový budem mať na také rýchle použitie - šaláty, nátierky, cestoviny... neverili by ste aký úžasný je čerstvý špenát, s mrazeným sa to nedá porovnať...
šikovná..tvorivá výmyselníčka..
opýtať sa chcem:máš sáčok ešte z toho špenátu..??bo takýto nepoznám..na balkone je veru možné urýchliť..na záhrade musíme počkať-bo ked zavčasu dám všetko do zeme-často v máji pomrzne..nemám toľko netkanej textílie poprikrývať aj kvietky..aj zeleninku mladú háklivú..
ale tak sa vytešujem-že dožila som jari..najkrajšie dni života sú to veru..
len keby ten čas tak rýchlo necválal... do nenávratna v okamžiku posiela nádherné chvíle..
majte všetci šťastné dni..
/aj ja sa uz uz pripravujem siat semiacka/ - co mi vyrastie je len velkym ???
@manya odporúčam vyskúšať, čerstvý špenát je celkom iný ako mrazený
@marianka áno takto vyzerá mladý špenát, ale sú rôzne odrody...
@radost veru sáčok som vyhodila, takže neviem aká to bola odroda, ale určite bol skorý, taký čo sa vysieva na jar, ale možno ho podsievať až do jesene, tento rok skúšam prvý krát na balkóne, keď miniem zasadím nový a uvidím ako sa mu bude dariť :-)
@honestka ja som tohto roku začala sadiť trochu neskoro, ale zdá sa mi, že mi všetko rastie ako divé, všetko vyletelo zo zeme veľmi rýchlo a dokonca mám už všetky bylinky na balkóne a ani na noc ich nedávam dnu...