Somlói rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 10. októbra 2015

Na tento víkend veľmi chutné rezy, ktoré sa inak volajú Somloi galuska /Maďarsko/..môžu sa podávať len tak zmiešané tmavé aj biele korpusy, posypané orechami, Zobraziť celý popisNa tento víkend veľmi chutné rezy, ktoré sa inak volajú Somloi galuska /Maďarsko/..môžu sa podávať len tak zmiešané tmavé aj biele korpusy, posypané orechami, popolievané čokoládou a ozdobené šľahačkou..ja som ich urobila v podobe rezov..

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto biele:
4 ks
80 g
120 g
1 ČL
Cesto kakaové:
4 ks
80 g
100 g
20 g
1 ČL
Krém čoko:
400 ml
2 bal práškový
1 PL
120 g
2 PL
Krém vanilkový:
400 ml
2 bal. (Zlatý klas)
1 bal.
250 ml
Na vrch:
300 ml
2 bal.
1 PL
100 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Rozdelila som vajcia všetky naraz..8 bielkov som dala do misy a vyšľahala som tuhý sneh..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ku štyrom žltkom som pridala cukor a vymiešala do peny..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    napokon som vmiešala opatrne časť bielkov..plech som vystlala pečiacim papierom, vyliala som cesto a upiekla v predhriatej trúbe na 180 st. 10 min.

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    počas pečenia prvého korpusu som si vymiešala ďalšie cesto..do ktorého som pridala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom...napokon som pridala zbytok bielkov..vyliala na plech vystlaný papierom a upiekla tak isto ako prvý korpus..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    oba upečené korpusy som nechala vychladiť..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravila som si vanilkový krém...v mlieku som vymiešala zlaté klasy a vanilínový cukor..uvarila hustú kašu a nechala som ju vychladiť..po vychladení pudingu som do neho vmiešala vyšľahanú smotanu..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v druhom mlieku som vymiešala cukor a kakaové pudingy..uvarila som hustú kašu...keď bola kaša vlažná, vmiešala som do nej maslo a rum a nechala vychladiť...

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na biely korpus som natrela horúci jahodový džem..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na džem som natrela kakaový krém..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na kakaový krém som uložila kakaový korpus..potrela som ho horúcim džemom a natrela vanilkovým krémom..dala som do chladničky stuhnúť..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zatiaľ som si pripravila čokoládovú šľahačku...čokoládu som nechala roztopiť..a pridala som do vymiešanej šľahačkovej hmoty..potrela som koláč a dala na n oc do chladničky stuhnúť..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pokrájala som na rezy a ozdobila..

    Somlói rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tetrisss
Poviem pravdu, ze ako halusky mi tento zakusok nechuti, ale takto je to pekne.
frezia68
Somloi galuska poznám,ale tie krásne rezy nie,takže za peknú improvizáciu 5* ,Ty šikulka :-)
terinka55
Parádny koláčik. Určite aj veľmi chutný. Pekná prezentácia. Si šikovná :-)
izabella929
Všetkým vám , ktorí ste mi napísali z úprimného srdiečka ďakujem za milé slová, pochvalu aj komentáre...)
sracz
... ako stará "pažba" (vyslúžilý vojak) mám vždy pri sebe vlastnú veľkú lyžicu, za časov VZS ju "mazáci nazývali bager", to pre prípad, žeby ma niekto nenazdajky ponúkol "somloi" haluškami! -:))) V tomto prípade by ma núdza na neočakávanej návšteve u Teba, milá @izabella929 určite "nenachytala na hruškách", čiže nepripraveného. Zákusky od Teba, Izka šikovná, mi pripomínajú sonety slávneho P. O. Hiezdoslava (?Sládkovičovu Marínu?). Ak sa ich raz naučíš, v Tvojej verzii ochutnáš, už na ne nikdy nezabudneš! Máš môj obdiv i moju úctu!
patroveckypitrs
Musím sa pripojiť k @sracz aj ja nosím ten bager na takéto slávnostné príležitosti. To je veľká lyžica a takúto maškrtu 5* by som jedol s ňou, bez ohľadu na ostatných. Paráda veliká.
kecemis
Dalsi sladky skovost z tvojej dielne, teda kuchyne, pardon. Nic mi neostava len tym bagrom sa pokusit vybagrovat aspon kusocek z obrazovky.
babkamt
chlapci, ja by som ho dokázala zjesť aj bez pomoci lyžice:-) Kým by ste si vybrali svoje pomôcky, ja by som mala náskok:-) Izka, skvelé, ako vždy. Dávam najvyšší možný počet hviezdičiek.
izabella929
@sracz ,@patroveckypitrs ,@kecemis ,hohohoooo,tak vy všetci máte pripravený veľký báger..-))))) tak to je sila..veľmi som sa nasmiala, keď som vaše riadky čítala..)@sracz , s tou Sládkovičovou Marínou si ma dostal, spomenula som si na veľa krásnych vecí v živote..)milééééé....@stanci11 ,potešila si ma..)@babkamt ,dalo by sa aj s malou lyžičkou, je úplne krehký, takže pochúťka náramná.-) ďakujem vám všetkým, ste úplne úžasní všetci...
tiginko
Somloi halušky som vždy milovala, nikdy sa žiadna moja návšteva Maďarska nezaobišla bez nich. Aj keď nie všade ich robia naozaj dobré. Sama som ich ešte nerobila, ani sa nechystám, určite by neboli také dobré ako ich robia tí, ktorí ich vedia. Výborný nápad Izka pretvoriť ich do zákuska, je to taká upravenejšia, elegantnejšia forma.
dzejsik
kráásne, somloi galusky sú skvelé isto taký bude aj tento koláčik :)
medovnicek
Izabelka v pečení zákuskov sa na teba nich nechytá, perfektné ako vždy:)