Somloi halušky
kuchár hotela Kormorán v Šamoríne–Čilistov, 21. marca 2012

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| Cesto: | |
| 6 ks |
|
| 120 g |
|
| 120 g |
|
|
|
|
| Vanilkový krém: | |
| 2 ks |
|
| 50 g |
|
| 500 ml |
|
| 10 g |
|
| prípadne vanilkový cukor |
|
| 1 PL |
|
| Čokoládová poleva: | |
| 100 g |
|
| 2 PL |
|
| 5 PL |
|
|
|
|
| Okrem toho: | |
| 150 ml |
|
| 60 g |
|
| 60 g, v rume |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút.
- 2
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne, vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.
- 3
Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na tri kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém, potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, potrieme džemom a polejeme čokoládou. Hotový koláč necháme asi deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu