Somlói galuska – lahodný maďarský zákusok

redakcia - fotkaredakcia, 3. novembra 2009
4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
120 g
120 g
Vanilkový krém:
2 ks
50 g
1 PL
0,5 l
10 g
Čokoládová poleva:
100 g
2 PL
5 PL
Okrem toho:
150 ml
60 g
60 g




Postup

  1. 1

    Najprv vyšľaháme bielky na tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor a nakoniec doň pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút, potom ho rozdelíme na 3 časti. Prvý plát cesta polejeme rumom, na to dáme čokoládu a polejeme vanilkovým krémom. Potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, potrieme džemom a posypeme orechmi. Pridáme ešte aj hrozienka.

  2. 2

    Opäť polejeme čokoládou a krémom. Zákusok zakončujeme treťou vrstvou cesta, ktorú takisto polejeme rumom a čokoládou. Polejeme ho zvyšným krémom a pridáme hrozienka. Vanilkový krém: žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Potom pridáme vanilkový cukor a môžeme zahustiť troškou múky.

  3. 3

    Poleva: z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Koláčik necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín a potom z neho vykrajujeme pomocou lyžice halušky. Môžeme ich ozdobiť šľahačkou.

Diskusia k receptu

Vymazať
dudkol
skvelý zákusok, síce v mojom podaní to vyzeralo ako raz strávené, chutilo to skvelo a všetci vychvalovali :) (ten vanilkový krém mi vyšiel taký s mini akoby hrudkami, možno preto, lebo som žĺtky najprv nevymiešal, ale dal som všetky suroviny dokopy a potom som to proste povaril




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia