Sojarik 2010

marauder - fotkamarauder, 11. októbra 2011

Receptov na sóju je tu viac, ako má "šaľeny kalapoch". Pre odporcov sóje: sóje - SOJA, Ryza.... 2010 preto, lebo guru z tej vašej zvláštnej "Varecháckej" komunity, mi poslal úžasné princípy Washoku. Ak chcete čítať ďalej, "So, Jarik....." bolo najčastejšie oslovenie D, BE, NL motorkárov k mojim návrhom, keďže som väčšinou najvzdialenejší účastník motozrazov. (Môj moto nick je JARIK) A toto je môj prvý recept, ovplyvnený "2010", kde som aj rozmýšľal nad Washoku a nerobil to iba pocit

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal
1 ks
3 strúčiky
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Balíček sójových rezancov - 90 g, pripraviť podľa návodu na obale: uvariť v slanej vode (+ pár kvapiek oleja, kľudne pridať kocku zeleninového bujónu), scediť cez sitko, nepreplachovať!, nechať vychladnúť. Zatiaľ si premyslieť "go shiki" - 5 farieb: červená, zelená, žltá, biela, čierna. Najväčší problém mi robila žltá, najmä, ak som tú masu bohate pokropil sójovou omáčkou..... Možnosti: karí, paprika, dula (hrniec ešte nerozvareného experimentu mi bublal vedľa) a hrušky. Červená bola jasná: čili paprička paradajky. Zelená a Č/B pohodička....

  2. 2

    Na panvici s olejom osmahnúť do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu, pridať nahrubo pokrájaný cesnak, zmierniť pridaním pokrájaných 1-2 paradajok, centimetrového kúska čili mexickej papričky (menej je niekedy viac!) a pol žltej papriky, nakrájanej na rezance. Chvíľu orestovať, rozpáliť, pridať predpripravenú sóju, premiešanú sójovou omáčkou a karí korením, stiahnuť teplotu, premiešať zhodnotiť "šťavu". Podľa "go ho" - 5 ciest, "KRIŽOVATKA", rozhodnúť sa, ako ďalej. Čiernu som riešil čiernym korením a worčestrovou omáčkou. So zelenou som sa vyhral: čerstvé vňate petržlenu, zeleru, magi a pažítky, nasekané na drobno, pridané cca 5 min pred ukončením. Pozor, pripravuje sa to okolo 15 min od vhodenia sóje na panvicu, aby sa zachovala textúra. Odstaviť prikryté, pripraviť prílohu.

  3. 3

    Logická príloha je biela. Ešte logickejšia ryža. Dokážem úžasný ryžový nákyp a ryžu v mlieku. NEDOKÁŽEM pripraviť chutnú ryžu!!! Takže, podľa "go ho" som zvolil biely chlieb, nakrájaný na kocky, jemne osmahnutý na olivovom oleji. Ako prílohu, do samostatnej misky "skorodžem" z dule, odobratý pred dovarením. Podával som to s láskou a paličkami. Kúsky sójových rezancov som namáčal, zajedal chrumkavými kockami chleba Delekates, zapíjal zelenou minerálkou a rozmýšľal nad "go kan" - 5 zmyslov..... 4 sú jasné: zrak, chuť, čuch a hmat. Ten piaty je u mňa zmysel pre nezmysel... ;-) Dozjedenia!

Diskusia k receptu

kuchticka
Si vtipny @marauder , kde ja len zozeniem sojove nudlicky? Soja to je "Moja" a mozem ju kedykolvek. Len nech nenarazis na krizovatke.....
sneica
ach soo...motorkar Jarik....so smyslom pre nezmysel,ja soju mam tiez rada tak idem recept precitat este raz...:)....na cestach opatrne
2010
@Marauder , ty si ale vtipkar, ale sa mi stikutalo , a mam take slize nachystane .... budem musiet vykuchtit v style Washoku. Tak koncom tyzdna...ked stihnem
Zatial som aplikoval farebnost len na -normalne - Tofu.
(Agedashi Dofu )
Moja biela su ryzove slize prudko oprazene do chrumkava.


2010
@Marauder , ja sem nepridavam Washoku ale ked podkusujes , tu je jedna vzorka , Kobe - Wagyu steak .


klaura
Zaujímavo, živo napísaný recept, vidieť, že si jedlo varil s láskou a dal si si na ňom záležať ... teda, aby si nasýtil všetky zmysly ... sója je moja obľúbená a idem si naštudovať niečo o Washoku :)
marauder
@kuchticka : soju zozenies v kazdom obchode, balenie stoji okolo 0,5 Eur. Balenia su: sojove kocky, platky rezance (od slova rezat na cca 1 cm hrube kusky, NIE NITOVKY, co si vacsina ludi predstavuje pod "rezance") a granulat, co moja manzelka pouziva ako nahradu hovadzieho mleteho do tzv. bolonskych spagiet, co je kapitola sama-osebe....
@2010 : "kobe stejk" bola rana pod pas.... ;-)) Povodne som si ho chcel dat v Kobe (to je v Japonsku). Tam by bol asi lacnejsi, ako bezna cena 400,- Eur, v par 5* restikach, kde tie kravicky musia dopravit! Ale predsa....ta radioaktivita....
V oddeleni chladnicky, ktore casto nenavstevujem, som nasiel 2 bal. tofu. Pls, hod tu link, alebo recept, lebo uz si to nacal(a)....
@klaura : soja je zdrava, plnohodnotna nahrada masa, pre vegetarianov, Greenpeace a podobnych blaznov! Ja robim soju, lebo je neuveritelne lacna, variabilna, a my sme velmi chudobna rodina....Aj nasa chyzna, kucharka, zahradnik a sofer su velmi chudobni..... ;-(
vanilka111
aj ja robievam zo sójových rezancov kadečo,aj my sme chudobní,buď budeme tankovať alebo jesť ;-)
marauder
@vanilka111 : najprv potkany pozabijat, potom zistovat, ci roznasaju mor.... najprv mat dobreho pravnika, potom zabit do hlavy agresivneho fetaka.... najprv NAVARIT, potom zistovat, ci to niekomu aj chuti.... ale HLAVNE!: najprv NATANKOVAT, potom riesit nepodstatne veci ako jedlo, najom, exekucie.....
Podla foto by som to tipol na Suzuki SFV 600? Gladius, max. 3-rocny. Nahace ako-tak akceptujem. Ale to uz je tema do uuuplne inej rubriky!
Teraz sme vo "Vareche", ktora mi veeelmi pripomina nasu politscenu: 90% balastu, ale tych 10 fakt stoji za to!
Tak sa predved. Skus soju, alebo moje oblubene: "Rebierka na nafte"!
vanilka111
hej hej do inej rubriky :-),len upresním, Gladius je 2009,ale kúpený nový v Styxe 23.7. 2011 :-) ten na foto je predvádzací kus,domov som viezla panica :-),inak dnes varím cestovinový šalát (trojfarebne vrtule) s oprážanými sójovými rezancami a jarnou zeleninou + šampiňóny. mňaam
valeri
@marauder , vanilka111
nemohli by ste písať do Varechy častejšie :-)) ??? Tak dobre sa to cita, že som zabudla aj na hlad, nepriberiem, ušetrim :-))
marauder
Neveril som, ze raz budem varit podla vlastneho receptu, ale je to naozaj pohodlne.... Zmenil som akurat farby (nielen na fotke, ale aj v recepte).... Standartne, soju podla navodu na obale s pridanim kocky zel. bujonu, oprazit na cibulke s cesnakom na 2 dni starom oleji z tofu, chyti to nadherne zltu farbu.... Zelenu som riesil salatom, bielu zemiakovou kasou a platkami hrusky, cervenu jahodovo-rebarborovym dzemom. Neodpustil som si ani cierny falus "WRC"!
 imageshack.us/photo/my-images/88/kacpolzaklad012.jpg/...

Trosku pikantne, ale zdrave(?) a chutne!
T&T:
-soju zbytocne vopred nenamacat a rozhodne po scedeni nezmykat! Radsej dlsie povarit.... "Nenapita" soja udajne absorbuje zaludocne stavy.
-do zemiakovej kase ZASADNE TEPLE mlieko
-z pokazeneho dzemu odobrat "penicilin" min do hlbky krcku PL
P.S. pripravovane s najvacsou laskou, venovane mojmu najdrahsiemu so zelanim "Vela uspechov" pri zajtrajsom starte!!!
marauder
Suc prejedeny Kobe a T-bone stejkmi, pecenou jahnacinou, lobstermi a suschi, som sa vratil ku klasike.... V duchu nasho hesla: "Neexistuje chobotina, ktora sa neda vylepsit !" som trochu prisposobil recept na "SOJARIKA"..... :-(
1) zaklad podla navodu na sacku ostava...
2) na poslednych kvapkach oleja chvilu prazime slaninu, pridame cibulu, cesnak, pripadne papriku, paradajky... Pripravenu soju, kecup, trosku cukru, okorenime, chli papricku, podlejeme pivom (toho Cabernetu mi bolo luto), a na miernom plameni, za staleho podlievania pivom, nechame prebublavat 10 min.
3) za staleho miesania vylievame do zachodovej misy a presuvame sa do najblizsej slusnej restiky! Zartujem.... Je to ine, take "slovenskejsie!" Mne to celkom chutilo....
4) podavame s lubovolnou, bielou, prilohou a bohate zalieveme Cabernetom Sauvignon, r. 2006.
Dozjedenia!
A, nezabudat ! : Cim to odpornejsie chuti, tym je to zdravsie!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha