Sojarik 2010
Autor receptu: marauder
Receptov na sóju je tu viac, ako má "šaľeny kalapoch". Pre odporcov sóje: sóje - SOJA, Ryza....
2010 preto, lebo guru z tej vašej zvláštnej "Varecháckej" komunity, mi poslal úžasné princípy Washoku. Ak chcete čítať ďalej, "So, Jarik....." bolo najčastejšie oslovenie D, BE, NL motorkárov k mojim návrhom, keďže som väčšinou najvzdialenejší účastník motozrazov. (Môj moto nick je JARIK) A toto je môj prvý recept, ovplyvnený "2010", kde som aj rozmýšľal nad Washoku a nerobil to iba pocit
3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Balíček sójových rezancov - 90 g, pripraviť podľa návodu na obale: uvariť v slanej vode (+ pár kvapiek oleja, kľudne pridať kocku zeleninového bujónu), scediť cez sitko, nepreplachovať!, nechať vychladnúť. Zatiaľ si premyslieť "go shiki" - 5 farieb: červená, zelená, žltá, biela, čierna. Najväčší problém mi robila žltá, najmä, ak som tú masu bohate pokropil sójovou omáčkou.....
Možnosti: karí, paprika, dula (hrniec ešte nerozvareného experimentu mi bublal vedľa) a hrušky. Červená bola jasná: čili paprička paradajky. Zelená a Č/B pohodička....
- Na panvici s olejom osmahnúť do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu, pridať nahrubo pokrájaný cesnak, zmierniť pridaním pokrájaných 1-2 paradajok, centimetrového kúska čili mexickej papričky (menej je niekedy viac!) a pol žltej papriky, nakrájanej na rezance. Chvíľu orestovať, rozpáliť, pridať predpripravenú sóju, premiešanú sójovou omáčkou a karí korením, stiahnuť teplotu, premiešať zhodnotiť "šťavu". Podľa "go ho" - 5 ciest, "KRIŽOVATKA", rozhodnúť sa, ako ďalej. Čiernu som riešil čiernym korením a worčestrovou omáčkou. So zelenou som sa vyhral: čerstvé vňate petržlenu, zeleru, magi a pažítky, nasekané na drobno, pridané cca 5 min pred ukončením. Pozor, pripravuje sa to okolo 15 min od vhodenia sóje na panvicu, aby sa zachovala textúra. Odstaviť prikryté, pripraviť prílohu.
- Logická príloha je biela. Ešte logickejšia ryža. Dokážem úžasný ryžový nákyp a ryžu v mlieku. NEDOKÁŽEM pripraviť chutnú ryžu!!! Takže, podľa "go ho" som zvolil biely chlieb, nakrájaný na kocky, jemne osmahnutý na olivovom oleji. Ako prílohu, do samostatnej misky "skorodžem" z dule, odobratý pred dovarením.
Podával som to s láskou a paličkami. Kúsky sójových rezancov som namáčal, zajedal chrumkavými kockami chleba Delekates, zapíjal zelenou minerálkou a rozmýšľal nad "go kan" - 5 zmyslov..... 4 sú jasné: zrak, chuť, čuch a hmat. Ten piaty je u mňa zmysel pre nezmysel... ;-) Dozjedenia!
|