Smrekový sirup na kašeľ

jaja53 - fotkajaja53, 17. mája 2012
Smrekový sirup na kašeľ
Foto: jaja53

Tento receptík som objavila na Artmame -záhrada,ktorý tam dala záhradnička čaren.Robila ho aj moja nebohá mama,ale recept som už ja nemala. Je výborný,ale čo Zobraziť celý popisTento receptík som objavila na Artmame -záhrada,ktorý tam dala záhradnička čaren.Robila ho aj moja nebohá mama,ale recept som už ja nemala. Je výborný,ale čo je hlavné - pomáha.S jej dovolením ho sem dávam,lebo ja som sa mu veľmi potešila.Tak nech pomôže aj druhým.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Natrhané mladé (do 5 cm ) výhonky zo smreka,prepláchneme vodou a vrstvíme do skleneného pohára - vrstva cukru,vrstva výhonkou. Medzi to aj plátky citrona,ktorý slúži ako konzervant.Pohár uzavrieme a dáme na cca 7 dní na slnko.Každý deň pretrepeme, alebo premiešame. Potom scedíme a držíme v chľadničke.Kedˇnás prekvapí kašeľ, dávkujeme si po lyžici 3 x denne :)

Diskusia k receptu

majlus
No, musím povedať že tiež som tento recept hladala..a velmi dakujem ukladám ...:)
ubka
Postupujem podobne no nedávam citron ....recept mám rokmi overený.
izabella929
veru,veru, tento recept hladám aj ja dávno...susedka to robievala, vždy som pýtala recept, ale žial už nie je, takže teraz iba vrélé dík za túto potrebnú liečivú vec...)
jaja53
Jaj,akú mám radosť:) vedela som ,kedˇ som ju nabádala aby to sem dala,že sa tomu potešíte.Tak som to mala sem dať ja,že varechu nepozná.Hádam sa sem už teraz príde pozrieť:))
marijanka712
tomuto receptu pripisujem veľký význam moja mamka nám ho robievala každú jar brat od malička mal problémy s prieduškami a pľúcami pár krát mal aj zápal pluc dnes má skoro 60 rokov z všetkého sa vylýzal , ale tento recept ho stále postavil na nohy aj ja som ho robievala ked som mala deti male z prevencie som mal vždy sirup po ruky a nikdy ma nesklamal .Môžem vrelo doporučiť , ale pozor nezbierajte v blízkosti cestných komunikacii najlepšie z lesa , aby bola istota , že ihličky žiaden nežiaduci prach nemajú lahkým prepláchnutim sa toho nemusíte zbaviť....
martamm
Ja tiež ďakujem za tento recept, urobím ho určite, moje vnúčatká často "prekvapí" kašeľ. Máte niekto skúsenosť, za akú dobu sa dostavia výsledky?
zachranarka
Jedna otázočka...naložila som si smrekové výhonky, už sa mi aj vytvára šťavička - sirupček...aj to každý deň pretrepávam, ale naspodku sa mi usadil cukor a mám pocit, že sa mu nechce rozpustiť...premiešať to asi nemôžem...či?
vladka31
Chcela som sa spýtať..Mohla by som si od Vás túto medicínku kúpiť..Objavila som tento recept len včera...a mám doma 4 roč.chlapčeka,ktorý má zdravotné problémy s prieduškami..vyskúšala som všetko možné,nehovoriac o drahých výrobkoch z lekárne a atď. ..Určite si ho na jar urobím,ale snažíme sa nejak prežiť zimu..Za odpoveďďakujem..
jaja53
vladka31,mrzi ma velmi ,ze Ti nemozem pomoct,keby som ho mala ,poslem Vam ho aj zadarmo.No to som robila dvom dceram ,ktore ziju v UK a vnucence (3 ) byvaju casto chore.A tam to zdravotnictvo je pod kritiku.Tak ze,tiez zachranujem co lieky celkom nedokazu.Este aj dcera 36 rocna ,tam mava obrovske kasle. Tak dufam,ze to pomoze.Mne ho robila moja mama. Ci niekto tu na vareche nebude este mat. Mrzi ma to :((
aischa
vladka31, než si sama vyrobíš tento sirup, který je vynikající, tak ti může pomoct esenciální olej právě ze smrku, ale od ověřené firmy, hodně se tyto oleje prodávají jako chemické vůně... znám dvě firmy, které se právě přírodními oleji zabývají, je to Dr. Hadek a firma p. Šedivého, spadá to pod aromaterapii, která jinde ve světě je uznávaná jako lékařská odnož, tito dva pánové na svých webovkách prodávají mezi jiným i tyto koncentráty, což jsou koncentr. šťávy z květin, listů nebo stromů a vím, že mají i smrk, dokonce myslím, že mají i poradnu na těch stránkách, co a jak užívat ( AOK kosmetika Hadek nebo aromaterapie p. Šedivý, nebo tak nějak, zkus to zadat do prohlížeče a najde ti to ), se smrkovým olejem bys to synkovi natírala na oblast průdušek, smíchané s olejem nebo nějakou mastí,... no mrkni na to, vždy lepší než chemické věci z lékárny... a funguje to :-)
bojarka
Znám tento recept od švagrové - je ze Solvenska , ale nikdy jsem jej nedělala , ale zkusím . děkuji.
marialuptakova
Niekedy dávno ho robila aj moja mama,užívali sme ho a pomáhal a potom nejaká múdra hlava vyhlásila,že to nie je zdravé.Nerobievam ho už,ale ked idem popri stromoch s výhonkami vždy si nan spomeniem,ale kde je pravda?
turistka
Jarné zbieranie výhonkov sa oplatilo. I keď nie som chorá, tak veru 2-3 lyžičky denne, si preventívne štvrtý deň dávam. Je to veľmi dobré. Ako to len dobre dole krkom ide.
jozka2
Dievcata pripojom sa k diskusii,vidim,z je problem so smrekovymi vyhonkami.Moj manzel ma emphysimu/od fajcenia/po operacii srdiecka saorganizmus vyslabil a zacal dostavat zapal pluc, bronchytidu az tak ze nam skolaboval v nemocnici,zapal sa opakoval BEZ TEPLOT kazde 2 mesiace,mala som doma zhodou nahod olej malicku flasticku zo sibirskej bielej sedli a vola sa to ,,pichtovoje maslo',namiesal som na 1 PL medu som pridala po 5 kvapky oleja zamiesala dobre a denne berie po 1 KL podla potreby aj 2 x ked citi ze sa nieco deje a poviem vam uz 2 roky zaden zapal sa neobjavil.Tento olej sa da kupit cez internet rusky alebo francuzsky alebo norsky,kto ma moznost ist na ukrajinu tam t kupi v lekarni stamade mi dalsi doniesli i ked zijem v USA.Moj 4 rocny vnucik bol pri mne a v noci nemohol dychat,kde ja s nim pojdem sama nikto nebol doma tak som mu dala pol lyzicky za 10 minut bolo po problemoch,ale ma sa to zobrat do ust a nechat v ustach rozpustit a pomalicky prehltavat,moj vnuk ma dnes6 rokov a uz vie ,ze pomaly v ustach rozpustit aby sa olej rozvinul ahned zacal posobit.Neviem ci niekto bude moje riadky citat,dufam ze vam pomozu.Ak nemate smrekovy olej staci dat kvapku oregano olej na 1PL medu,oregano ma vysoke pritbakterialne ,atd.ucinky je jeden z najucinnejsich olejov.Ak citim,ze by som mala dostat herpes ihned potriem miesto kde ma to stekli a herpes sa nevyhodi ak sa vam vyhodi dobre drasticky treba zotriem pluzgiere a hned prilepim vatu s oregano olejom,ked sa utisi dam na to vaselinu.
jozka2
mavala som alergiu az tak,ze som lezala 2 tyzdne v posteli bez pohnutia a mala som pocit,ze umriem kym som sa z toho vystrabila trvalo 2 mesiace a po par tyzdnoch znovu,jedna pani v lekarni mi poradila brat 2 kvapky oegano olej -kvapnut po jazyk- trosku to jazykom pomiesat a zapit vodou trosku vody,poviem vam islo mi to oci vytlacit,lebo oregano olej je tak horky na osalenie brala som to asi rok a uz to neberiem a alergia je asi prec.mam alergiu na psy,macky ,roztoce v jeseni liste zo stromov,teraz mi to nevadi,preventivne som si urobla roztok na 10 ml vody 1 Kl oreg.olej/flasticka od liekov/posob na mnoho neduhov,vyhladajte si oregano olej a jeho pouzitie.
1x hanko
majka46
ja mam trocha iny recept.smrekove omlady nalozime do palenky asi 40% na 3 tyzdne.Potom zliat.Pit po 5 kvapkach na cukor.
makami
Dobry den a ako dlho vydrži ten sirupček mi sme vatšinou chori v zime tak by sa nam zišiel azž na tu zimu
jaja53
V chladnicke som ho mala este pred troma tyzdnami,robila som to dceram do UK a mne ostalo asi jeden a pol deci.Teraz som ho dala majstrovi ,co nam prerabal obyvacku,velmi kaslal. Mal to ale na dva dni ,trikrat denne po polievkovej lyzice. Po dvoch dnoch sme ho uz nepoculi kaslat :)Nie su tam konzervanti,len ten citron,preto musi byt v chladnicke. Prave som zas robila do styroch- jeden a pol litrovych poharov.Tak bude zas pre vnucence,ale radsej keby boli zdrave a nepotrebovali to.
danja301
prave som scedila sirup po tyzdni na slnku,aj ked cely tyzden prsalo a mozem povedat ,ze aj chutovo je vyborny:) ,dufam ,ze bude aj taky ucinny...vdaka za skvely recept:)
jaja53
urcite bude,ja uz mam tri pol litrove flase a dalsiu varku na balkone a tiez nejak nesvieti slniecko a v zajtra by som mala cedit.Necham o dva dni dlhsie :) aj tu prvu varku som tak nechala. Tesim sa,ze tento rok mozem detom dat viac.
tajka06
Ďakujem za recept, určite vyskúšam! Mám dve detičky, ktoré "večne" kašlú a snažím sa obmedzovať syntetické produkty z lekárne. Tomuto receptu zo srdca zelám prvenstvo :D
qvixa
Dobrý deň, potrebujem radu.. Spravila som podľa návodu sirup, a teraz ho potrebujeme.. Ale je nejaký zvláštny, akokeby mal na povrchu nejaký sliz, "sopel", alebo čo. Mǒžme ho užívať? Držala som ho v chladničke v patentných pohároch. Vďaka
danja301
@qvixa ,ja si myslim ,že je to pleseň a neodporúčala by som ho použiť,ale je to môj názor,takéto niečo by malo byť úplne nezávadné....
jaja53
Ja ho mam vzdy do druheho roku. Teraz mam este asi 4 dcl v chladnicke,je vyskusany na vnukovi,ze aj nadcha nejako rychlejsie presla.Dcere sa v Anglicku ,co som jej dala ,pokazil,zacal jej ako by sumiet.Kazala som vyliat.Je tam u nich velka vlhkost,ci sa tam nieco dostalo,neviem. Z tej istej várky mam ja doteraz v chladnicke.A zas tento rok si urobime. :)
desvo
Pardón, ale nedá mi neoponovať:
1.) Konzervant je cukor !!!
2.) Ak tam pridáte citrón, bude to musieť skladovať v chladničke!!
3.) Ak to chcete mať kyselkavé, tak pridajte kyselinu citrónovú.
4.) Prosím Vás, ak nie ste si na 100% isté, tak sem radšej neposielajte zavádzajúce a nepresné príspevky.
1x desvo
lianka
@Jaja 53 ďakujem veľmi pekne za recept. Mám ho vyskúšaný, je výborný proti kašľu. Ja som ho pre istotu prevarila a dala horúci do pohárov a do suchého dunstu.
beha
Dobrý den, prosim vas ako dlho tento sirup vydrzi?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia