Foto: jody
Ryžový nákyp je vraj jedlo, ktoré môžete len milovať alebo nenávidieť. Ja ho teda milujem. Tentoraz som ho skúsila v takejto úprave.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do pol litra variacej sa vody nasypeme ryžu a so štipkou soli varíme na slabom plameni 7-10 minút.
-
2
Po tomto čase prilejeme polovicu smotany, necháme zovrieť, vypneme, prikryjeme a necháme dôjsť.
-
3
K zmäknutému maslu pridáme práškový cukor, ...
-
4
... žĺtky a vymiešame do peny.
-
5
K zmesi pridáme citrónovú kôru, vanilkové cukry a miešame ďalej.
-
6
Pridáme bielka, pudingový prášok a dobre vymiešame.
-
7
Do krému postupne vmiešame vychladnutú ryžu.
-
8
Prisypeme hrozienka, ktoré sme sparili vrelou vodou a nechali odkvapkať.
-
9
Celú zmes nakoniec zalajeme zvyškom smotany a dobre premiešame. Ak sa Vám to zdá ešte moc husté, dolejte trochu plnotučného mlieka.
-
10
Zmes navrstvíme do poolejovaného a strúhankou vysypaného plechu a upečieme. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta, ja skúšam špajdlou stred, či nie je mokrý, ak nie je, je upečené.
-
11
Podávame horúce s vychladeným marhuľovým kompótom (ovocie + preliate šťavou). Prajem dobrú chuť.
Diskusia k receptu