Smotanový ryžový nákyp fotorecept

jody - fotkajody, 8. marca 2012
Smotanový ryžový nákyp (fotorecept)
Foto: jody

Ryžový nákyp je vraj jedlo, ktoré môžete len milovať alebo nenávidieť. Ja ho teda milujem. Tentoraz som ho skúsila v takejto úprave.

20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. 1

    Do pol litra variacej sa vody nasypeme ryžu a so štipkou soli varíme na slabom plameni 7-10 minút.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tomto čase prilejeme polovicu smotany, necháme zovrieť, vypneme, prikryjeme a necháme dôjsť.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K zmäknutému maslu pridáme práškový cukor, ...

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... žĺtky a vymiešame do peny.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zmesi pridáme citrónovú kôru, vanilkové cukry a miešame ďalej.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme bielka, pudingový prášok a dobre vymiešame.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do krému postupne vmiešame vychladnutú ryžu.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prisypeme hrozienka, ktoré sme sparili vrelou vodou a nechali odkvapkať.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Celú zmes nakoniec zalajeme zvyškom smotany a dobre premiešame. Ak sa Vám to zdá ešte moc husté, dolejte trochu plnotučného mlieka.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmes navrstvíme do poolejovaného a strúhankou vysypaného plechu a upečieme. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta, ja skúšam špajdlou stred, či nie je mokrý, ak nie je, je upečené.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame horúce s vychladeným marhuľovým kompótom (ovocie + preliate šťavou). Prajem dobrú chuť.

    Smotanový ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pacik
Ryžový nákyp v luxusnom prevedení, dobrotka :-)
ula2
U nás bol tiež na obed ryžový nákyp .....dobrôtka
bejgi
ryžový nákyp je pravdepodobne obľúbený v každej rodine, pamätám si ako dieťa, mamka nám ho často robieval v sobotu na obed, však mäsko bolo iba v nedeľu, xixixi
evanaaa
Íha, tak takýto fajnový ryžový nákyp by mali zjesť aj tí, čo ho nemajú radi. S tou smotsnou a vymiesenými žĺtkami musí byť výborný. Podobne som robievala aj ja, žĺtky vymiešala s cukrom, potom aj sneh z bielkov do ryže a ovocie. Aj by som si dala, ale muž nechce, bojí sa cukru ( že mu stúpne), aj keď ja dávam sladidlo.
lia66
Tak u nás by som týmto veru neulahodila-tým mojím masožravcom!...ale ten Tvoj vyzerá lahodne, nadýchano-super postup!!!
babina28
páči sa mi tvoj ryžový nákyp,lebo ovocie dávaš na porciu a preto vyskúšam tvoj
jody
@babina28 , ja mám radšej na horúcom nákype studené ovocie, lebo na horúcom ovocí, ak sa pieklo v nákype, si vždy obarím jazyk... :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha