Smotanový ryžový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: jody
Ryžový nákyp je vraj jedlo, ktoré môžete len milovať alebo nenávidieť. Ja ho teda milujem.
Tentoraz som ho skúsila v takejto úprave.
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do pol litra variacej sa vody nasypeme ryžu a so štipkou soli varíme na slabom plameni 7-10 minút.
- Po tomto čase prilejeme polovicu smotany, necháme zovrieť, vypneme, prikryjeme a necháme dôjsť.
- K zmäknutému maslu pridáme práškový cukor, ...
- ... žĺtky a vymiešame do peny.
- K zmesi pridáme citrónovú kôru, vanilkové cukry a miešame ďalej.
- Pridáme bielka, pudingový prášok a dobre vymiešame.
- Do krému postupne vmiešame vychladnutú ryžu.
- Prisypeme hrozienka, ktoré sme sparili vrelou vodou a nechali odkvapkať.
- Celú zmes nakoniec zalajeme zvyškom smotany a dobre premiešame. Ak sa Vám to zdá ešte moc husté, dolejte trochu plnotučného mlieka.
- Zmes navrstvíme do poolejovaného a strúhankou vysypaného plechu a upečieme. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta, ja skúšam špajdlou stred, či nie je mokrý, ak nie je, je upečené.
- Podávame horúce s vychladeným marhuľovým kompótom (ovocie + preliate šťavou). Prajem dobrú chuť.