Smotanový ryžový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: jody

Ryžový nákyp je vraj jedlo, ktoré môžete len milovať alebo nenávidieť. Ja ho teda milujem. Tentoraz som ho skúsila v takejto úprave.

20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do pol litra variacej sa vody nasypeme ryžu a so štipkou soli varíme na slabom plameni 7-10 minút.
  2. Po tomto čase prilejeme polovicu smotany, necháme zovrieť, vypneme, prikryjeme a necháme dôjsť.
  3. K zmäknutému maslu pridáme práškový cukor, ...
  4. ... žĺtky a vymiešame do peny.
  5. K zmesi pridáme citrónovú kôru, vanilkové cukry a miešame ďalej.
  6. Pridáme bielka, pudingový prášok a dobre vymiešame.
  7. Do krému postupne vmiešame vychladnutú ryžu.
  8. Prisypeme hrozienka, ktoré sme sparili vrelou vodou a nechali odkvapkať.
  9. Celú zmes nakoniec zalajeme zvyškom smotany a dobre premiešame. Ak sa Vám to zdá ešte moc husté, dolejte trochu plnotučného mlieka.
  10. Zmes navrstvíme do poolejovaného a strúhankou vysypaného plechu a upečieme. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta, ja skúšam špajdlou stred, či nie je mokrý, ak nie je, je upečené.
  11. Podávame horúce s vychladeným marhuľovým kompótom (ovocie + preliate šťavou). Prajem dobrú chuť.