Foto: pusta
Dnes je veľmi chladno, tak som sa rozhodla uvariť starú dobrú osvedčenú klasiku - smotanový posúch s domácimi škvarkami. Domácu masť i škvarky som Zobraziť celý popisDnes je veľmi chladno, tak som sa rozhodla uvariť starú dobrú osvedčenú klasiku - smotanový posúch s domácimi škvarkami. Domácu masť i škvarky som robila podľa receptu @marianne môžem odporučiť aj iným, na budúce skúsim spraviť podľa @izabella929, ktorý pridala včera na Varechu.sk. Tento posúch je vynikajúci aj ako samostatný chod alebo ako príloha k sýtym polievkam, u nás dnes k fazuľovej na kyslo.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
500 g |
|
2 čl |
|
3 PL kopcom (cca 150 g) |
|
1 ks |
|
250 ml |
|
21 g |
|
1 čl |
|
zálievka: | |
250 ml |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
na posypanie: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou. Do múky som spravila jamku, do nej som rozdrobila droždie, posypala kryštálovým cukrom a zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, asi za 15 minút vykysol kvások. Pridala som jedno rozklepnuté vajce, domácu bravčovú masť a zvyšným mliekom som zarobila...
-
2
...pružné polomäkké cesto, kým sa nezačali tvoriť drobné pľuzgieriky, Množstvo mlieka sa môže líšiť od udaného množstva v závislosti od kvality múky, ak je múka vlhšia, treba mlieka menej a naopak suchšia múka pýta niečo viac mlieka.
-
3
Cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utiekou a nechala som ho na teple vykysnúť - 45 - 60 minút.
-
4
Vykaysnuté cestpo som rukami roztlačila na plechu, ktorý som vyložila pečiacim papierom.
-
5
Do misky som rozklepla 2 vajcia, osolila,...
-
6
...pridala som kyslú smotanu.
-
7
Všetko som spolu vyšľahala na hladkú zálievku.
-
8
Zálievku z kyslej smotany som naliala rovnomerne na cesto na plechu.
-
9
Na povrch zálievky som rozhodila domáce škvarky, mastiť netreba, škvarky svoju masť pustia v dostatočnom množstve.
-
10
Vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov Celsia na 30 minút.
-
11
Upečený posúch som pokrájala na obdĺžniky. Na fotografii vidno, aké je cesto ľahké, jemné a krásne nadýchané vďaka domácej masti, ktorá ide do cesta.
-
12
Veľmi chutia aj samotné, ale sú priam úžasné smotanové posúchy práve k fazuľovej polievke na kyslo - také typické jedlo našich babičiek, ktoré v tejto zime nielen zahreje, ale s domácimi škvarkami je to jednoducho mňam - mňam.
to to pravé orechové. dakujem.
Ďakujem
ste dokonala kucharka, niektore dnesne fast food - ove fesandy by som k vam poslala na kurzy varenia