Smotanový posúch s domácimi škvarkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes je veľmi chladno, tak som sa rozhodla uvariť starú dobrú osvedčenú klasiku -
smotanový posúch s domácimi škvarkami. Domácu masť i škvarky som robila podľa
receptu @marianne môžem odporučiť aj iným, na budúce skúsim spraviť podľa
@izabella929, ktorý pridala včera na Varechu.sk. Tento posúch je vynikajúci aj ako
samostatný chod alebo ako príloha k sýtym polievkam, u nás dnes k fazuľovej na kyslo.
1 dávka - 1 plech porcia |
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou. Do múky som spravila jamku, do nej som rozdrobila droždie, posypala kryštálovým cukrom a zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, asi za 15 minút vykysol kvások. Pridala som jedno rozklepnuté vajce, domácu bravčovú masť a zvyšným mliekom som zarobila...
- ...pružné polomäkké cesto, kým sa nezačali tvoriť drobné pľuzgieriky, Množstvo mlieka sa môže líšiť od udaného množstva v závislosti od kvality múky, ak je múka vlhšia, treba mlieka menej a naopak suchšia múka pýta niečo viac mlieka.
- Cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utiekou a nechala som ho na teple vykysnúť - 45 - 60 minút.
- Vykaysnuté cestpo som rukami roztlačila na plechu, ktorý som vyložila pečiacim papierom.
- Do misky som rozklepla 2 vajcia, osolila,...
- ...pridala som kyslú smotanu.
- Všetko som spolu vyšľahala na hladkú zálievku.
- Zálievku z kyslej smotany som naliala rovnomerne na cesto na plechu.
- Na povrch zálievky som rozhodila domáce škvarky, mastiť netreba, škvarky svoju masť pustia v dostatočnom množstve.
- Vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov Celsia na 30 minút.
- Upečený posúch som pokrájala na obdĺžniky. Na fotografii vidno, aké je cesto ľahké, jemné a krásne nadýchané vďaka domácej masti, ktorá ide do cesta.
- Veľmi chutia aj samotné, ale sú priam úžasné smotanové posúchy práve k fazuľovej polievke na kyslo - také typické jedlo našich babičiek, ktoré v tejto zime nielen zahreje, ale s domácimi škvarkami je to jednoducho mňam - mňam.