Smotanový posúch s domácimi škvarkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes je veľmi chladno, tak som sa rozhodla uvariť starú dobrú osvedčenú klasiku - smotanový posúch s domácimi škvarkami. Domácu masť i škvarky som robila podľa receptu @marianne môžem odporučiť aj iným, na budúce skúsim spraviť podľa @izabella929, ktorý pridala včera na Varechu.sk. Tento posúch je vynikajúci aj ako samostatný chod alebo ako príloha k sýtym polievkam, u nás dnes k fazuľovej na kyslo.

1 dávka - 1 plech
porcia
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou. Do múky som spravila jamku, do nej som rozdrobila droždie, posypala kryštálovým cukrom a zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, asi za 15 minút vykysol kvások. Pridala som jedno rozklepnuté vajce, domácu bravčovú masť a zvyšným mliekom som zarobila...
  2. ...pružné polomäkké cesto, kým sa nezačali tvoriť drobné pľuzgieriky, Množstvo mlieka sa môže líšiť od udaného množstva v závislosti od kvality múky, ak je múka vlhšia, treba mlieka menej a naopak suchšia múka pýta niečo viac mlieka.
  3. Cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utiekou a nechala som ho na teple vykysnúť - 45 - 60 minút.
  4. Vykaysnuté cestpo som rukami roztlačila na plechu, ktorý som vyložila pečiacim papierom.
  5. Do misky som rozklepla 2 vajcia, osolila,...
  6. ...pridala som kyslú smotanu.
  7. Všetko som spolu vyšľahala na hladkú zálievku.
  8. Zálievku z kyslej smotany som naliala rovnomerne na cesto na plechu.
  9. Na povrch zálievky som rozhodila domáce škvarky, mastiť netreba, škvarky svoju masť pustia v dostatočnom množstve.
  10. Vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov Celsia na 30 minút.
  11. Upečený posúch som pokrájala na obdĺžniky. Na fotografii vidno, aké je cesto ľahké, jemné a krásne nadýchané vďaka domácej masti, ktorá ide do cesta.
  12. Veľmi chutia aj samotné, ale sú priam úžasné smotanové posúchy práve k fazuľovej polievke na kyslo - také typické jedlo našich babičiek, ktoré v tejto zime nielen zahreje, ale s domácimi škvarkami je to jednoducho mňam - mňam.