Smotanový gratin v tekvici
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 15. novembra 2015
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Je tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú cestu; len od susedov za Dunajom. Mali by sme však pamätať na to, Zobraziť celý popisJe tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú cestu; len od susedov za Dunajom. Mali by sme však pamätať na to, že dobrý guláš si zaslúži aj originálnu, chutnú prílohu.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Tekvicu dobre umyjeme, vyrežeme otvor, kôru zbavíme stopky, a keď je nutné, zarovnáme spodok. Lyžicou vyberieme vnútro, necháme steny hrubé asi 1 cm a nakrájame na kocky. Dužiny by malo byť 600 g, ak to nestačí, vezmeme ešte jednu tekvicu.
- 2
Zázvor očistíme a najemno nasekáme, čili zbavíme jadier a tiež nakrájame. Maslo roztopíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a nakrájanú tekvicu, ktorú krátko restujeme, pridáme kečup, zázvor, čili, smotanu a 10 minút povaríme. Nakoniec posolíme a pridáme pomarančový likér.
- 3
Polovicu nalejeme do pripravenej tekvice, pridáme syr (trocha necháme na posypanie tekvice) a zalejeme druhou polovicou.
- 4
Tekvicu vložíme do vhodnej nádoby na pečenie a pečieme asi hodinu pri 200 °C, hotovú tekvicu vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte 10 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@kremnicky , nie, toto nie je priloha ku gulasu, gratin sa konzumuje ako samostatny chod.