Smotanový gratin v tekvici
Autor receptu: redakcia
Je tisíc spôsobov,
ako navariť guláš.
Slovensko v nich vyniká
už aj preto, že k nám
nemeral dlhú cestu; len
od susedov za Dunajom.
Mali by sme však
pamätať na to, že dobrý
guláš si zaslúži aj originálnu,
chutnú prílohu.
4 porcie |
30 minút príprava |
70 minút na 200 °C |
Postup
- Tekvicu dobre umyjeme, vyrežeme otvor, kôru zbavíme
stopky, a keď je nutné, zarovnáme spodok. Lyžicou
vyberieme vnútro, necháme steny hrubé asi 1 cm a nakrájame
na kocky. Dužiny by malo byť 600 g, ak to nestačí,
vezmeme ešte jednu tekvicu.
- Zázvor očistíme a najemno nasekáme, čili zbavíme
jadier a tiež nakrájame. Maslo roztopíme, pridáme
nastrúhaný muškátový oriešok a nakrájanú tekvicu,
ktorú krátko restujeme, pridáme kečup, zázvor, čili, smotanu
a 10 minút povaríme. Nakoniec posolíme a pridáme
pomarančový likér.
- Polovicu nalejeme do pripravenej tekvice, pridáme syr
(trocha necháme na posypanie tekvice) a zalejeme druhou
polovicou.
- Tekvicu vložíme do vhodnej nádoby na pečenie
a pečieme asi hodinu pri 200 °C, hotovú tekvicu vyberieme,
posypeme syrom a pečieme ešte 10 minút.