Foto: varechovna
Náš najobľúbenejší koláč...
Suroviny
4 |
|
200g |
|
200g |
|
100ml |
|
10polievkových lyžíc horúca |
|
1 |
|
krém: | |
1l |
|
3ks |
|
300g |
|
2kelímky |
|
(jahodový alebo ananásový) |
|
OSTATNÉ: | |
(marhulový alebo jahodový) |
|
2kelímky |
|
2polievkové lyžice |
|
2ks |
|
Postup
-
1
Oddelíme žltky od bielkov- 4 žltky vymiešame s 200g práškového cukru do penista,postupne pridáme 100ml oleja,10 polievkových lyžíc horúcej vody,200g hladkej múky zmiešanej s práškom do pečiva a tuhý sneh zo 4 bielkov.Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech a upečieme.
- 2
Krém: z 1 l mlieka,3 zlatých klasov a 300g kryštálového cukru uvaríme hustý puding.Do vychladnutého pudingu vmiešame 2 kyslé smotany a vypracujeme hladký krém.
- 3
Upečený koláč potrieme tenkou vrstvou lekváru(podľa vlastného výberu-marhulový alebo jahodový),na lekvár rozotrieme krém-do krému poukladáme kúsky ovocného kompotu(jahodový alebo ananásový),šlahačku vyšlahanú s cukrom a stužovačom rozotrieme na vrch koláča a ľubovolne ozdobíme(napr.farebnými cukríkmi alebo grankom)a dáme do chladu odležať.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ako tip - namiesto lekváru som rozmixovala zavárané marhule (kompótovú šťavu som čiastočne zliala). Aj takto je to mňam - kyselkavý kompót, na to sladký krém, navrch granko... :-)
Dá sa i na malý plech, polovičnú dávku spraviť 🙂..