Foto: mariamka
Chcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak Zobraziť celý popisChcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak ma napadlo, keď môžu byť smotanové posúchy naslano, prečo by nemohli byť nasladko. Ostatné už bola hračka.
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
500 g |
|
2-2,5 dl |
|
1/2 kocka |
|
1 PL |
|
1 balíček |
|
0,5 dl |
|
štipka |
|
Náplň: | |
250 g |
|
podľa chuti |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Vypracujeme kysnuté cesto a necháme hodinu kysnúť. Tu je už vykysnuté.
-
2
Urobíme náplň. Smotanu rozdelíme na polovicu a každú časť ochutíme iným džemom, lekvárom podľa vlastnej chuti. Ja som mala brusnicový a lesnú zmes. Dajte ho tam podľa seba, asi ako keď ochucujete biely jogurt, aby to malo farbu aj chuť, prípadne podľa sladkosti džemu doslaďte.
-
3
Vykysnuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 2 cm. Ako keď robíte šišky alebo buchty na pare. Povykrajujeme kolieska veľkosti pohára.
-
4
Opakom pohára vytvarujeme v strede koláčikov ploché jamky.
-
5
Koláčiky prenesieme na vymastený plech, lepšie bude na papier, ušetríte si prácu s umývaním, lebo plnka má tendenciu utekať, keď jej dáte toľko veľa ako ja.
-
6
Koláče som rovno na plechu ešte pred plnením potrela rozšľahaným vajíčkom s troškou mlieka a naplnila smotavo-lekvárovou plnkou. Ja som dávala veľa, chcela som minúť všetko. V konečnom dôsledku je to dobre, lebo nie sú suché ale šťavnaté a vláčne. Akurát jej trošku vytieklo na plech. Môžete nechať ešte podkysnúť a upečte klasicky ako ste zvyknutí piecť kysnuté koláče, veľa im netreba, len aby mali vypečený spodok.
-
7
Po upečení má smotana ešte tekutú konzistenciu, preto ich vyberajte opatrne a nechajte vychladnúť, až potom sa smotana stane rôsolovitá a krémová, niečo ako puding. Sú výborné, vláčne a mäkkučné, plnka je príjemne kyselkavá.
-
8
Jeden som prekrojila a odfotila v reze. Je to taká príjemná zmena miesto tvarohových, lekvárových, makových a iných tradičných koláčov.
@mariamka , ty si ale napiekla pekné a dobré koláčiky.
@afataga urcite suhlasim, ak mas domacu mast, s touto kupovanou sice varim ale do kolacov sa ju bojim dat, inak vynikajuco sa mi osvedcilo potierat bravc. mastou strudlu pocas pecenia aj po upeceni, ostane vonava a chrumkava
@evanaaa trosku soli by nemalo vadit, ja aj do kysn. cesta davam, aj to tam mam v recepte, potom uz tu stipku nebude treba.. uvidime co napise @afataga :)