Smotanovo-lekvárové koláčiky fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 10. júla 2013
Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept)
Foto: mariamka

Chcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak Zobraziť celý popisChcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak ma napadlo, keď môžu byť smotanové posúchy naslano, prečo by nemohli byť nasladko. Ostatné už bola hračka.

Suroviny

Kysnuté cesto:
500 g
2-2,5 dl
1/2 kocka
1 PL
1 balíček
0,5 dl
štipka
Náplň:
250 g
podľa chuti
 na potretie




Postup

  1. 1

    Vypracujeme kysnuté cesto a necháme hodinu kysnúť. Tu je už vykysnuté.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme náplň. Smotanu rozdelíme na polovicu a každú časť ochutíme iným džemom, lekvárom podľa vlastnej chuti. Ja som mala brusnicový a lesnú zmes. Dajte ho tam podľa seba, asi ako keď ochucujete biely jogurt, aby to malo farbu aj chuť, prípadne podľa sladkosti džemu doslaďte.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 2 cm. Ako keď robíte šišky alebo buchty na pare. Povykrajujeme kolieska veľkosti pohára.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opakom pohára vytvarujeme v strede koláčikov ploché jamky.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky prenesieme na vymastený plech, lepšie bude na papier, ušetríte si prácu s umývaním, lebo plnka má tendenciu utekať, keď jej dáte toľko veľa ako ja.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče som rovno na plechu ešte pred plnením potrela rozšľahaným vajíčkom s troškou mlieka a naplnila smotavo-lekvárovou plnkou. Ja som dávala veľa, chcela som minúť všetko. V konečnom dôsledku je to dobre, lebo nie sú suché ale šťavnaté a vláčne. Akurát jej trošku vytieklo na plech. Môžete nechať ešte podkysnúť a upečte klasicky ako ste zvyknutí piecť kysnuté koláče, veľa im netreba, len aby mali vypečený spodok.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení má smotana ešte tekutú konzistenciu, preto ich vyberajte opatrne a nechajte vychladnúť, až potom sa smotana stane rôsolovitá a krémová, niečo ako puding. Sú výborné, vláčne a mäkkučné, plnka je príjemne kyselkavá.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jeden som prekrojila a odfotila v reze. Je to taká príjemná zmena miesto tvarohových, lekvárových, makových a iných tradičných koláčov.

    Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Z núdze cnosť.....keby si mala maslo,tak neinovuješ a práve vznikol nový recept a iste aj chutný :-)
afataga
dobre si sa vynasla, ja davam do kysnuteho cesta vzdy bravcomu mast, je potom take vlacne a nadychane
evanaaa
@afataga , aj moja mama používala väčšinou bravčovú masť nielen na varenie,ale aj na pečenie ( ani olej nebol vždy), ja som včera práve vytápala slaninu, ale vždy ju osolím, lebo neslané oškvarky by nechutili. Aj v tom prípade sa dá použiť na sladké pečenie do cesta?
@mariamka , ty si ale napiekla pekné a dobré koláčiky.
mariamka
este som nestihla podakovat vsetkym, komu sa kolaciky pacia aj za postrehy a rady, dakujem :) @frezia68 @afataga @medovnicek @evanaaa
@afataga urcite suhlasim, ak mas domacu mast, s touto kupovanou sice varim ale do kolacov sa ju bojim dat, inak vynikajuco sa mi osvedcilo potierat bravc. mastou strudlu pocas pecenia aj po upeceni, ostane vonava a chrumkava
@evanaaa trosku soli by nemalo vadit, ja aj do kysn. cesta davam, aj to tam mam v recepte, potom uz tu stipku nebude treba.. uvidime co napise @afataga :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia