Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Chcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo
nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak ma
napadlo, keď môžu byť smotanové posúchy naslano, prečo by nemohli byť nasladko.
Ostatné už bola hračka.
Postup
- Vypracujeme kysnuté cesto a necháme hodinu kysnúť. Tu je už vykysnuté.
- Urobíme náplň. Smotanu rozdelíme na polovicu a každú časť ochutíme iným džemom, lekvárom podľa vlastnej chuti. Ja som mala brusnicový a lesnú zmes. Dajte ho tam podľa seba, asi ako keď ochucujete biely jogurt, aby to malo farbu aj chuť, prípadne podľa sladkosti džemu doslaďte.
- Vykysnuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 2 cm. Ako keď robíte šišky alebo buchty na pare. Povykrajujeme kolieska veľkosti pohára.
- Opakom pohára vytvarujeme v strede koláčikov ploché jamky.
- Koláčiky prenesieme na vymastený plech, lepšie bude na papier, ušetríte si prácu s umývaním, lebo plnka má tendenciu utekať, keď jej dáte toľko veľa ako ja.
- Koláče som rovno na plechu ešte pred plnením potrela rozšľahaným vajíčkom s troškou mlieka a naplnila smotavo-lekvárovou plnkou. Ja som dávala veľa, chcela som minúť všetko. V konečnom dôsledku je to dobre, lebo nie sú suché ale šťavnaté a vláčne. Akurát jej trošku vytieklo na plech. Môžete nechať ešte podkysnúť a upečte klasicky ako ste zvyknutí piecť kysnuté koláče, veľa im netreba, len aby mali vypečený spodok.
- Po upečení má smotana ešte tekutú konzistenciu, preto ich vyberajte opatrne a nechajte vychladnúť, až potom sa smotana stane rôsolovitá a krémová, niečo ako puding. Sú výborné, vláčne a mäkkučné, plnka je príjemne kyselkavá.
- Jeden som prekrojila a odfotila v reze. Je to taká príjemná zmena miesto tvarohových, lekvárových, makových a iných tradičných koláčov.