Smotanovo-lekvárové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Chcela som pôvodne robiť iné koláče, do ktorých ide maslo, akurát som zistila, že maslo nemám. Cesto už vykysnuté, v chladničke kyslá smotana. Tak ma napadlo, keď môžu byť smotanové posúchy naslano, prečo by nemohli byť nasladko. Ostatné už bola hračka.

Suroviny

Postup

  1. Vypracujeme kysnuté cesto a necháme hodinu kysnúť. Tu je už vykysnuté.
  2. Urobíme náplň. Smotanu rozdelíme na polovicu a každú časť ochutíme iným džemom, lekvárom podľa vlastnej chuti. Ja som mala brusnicový a lesnú zmes. Dajte ho tam podľa seba, asi ako keď ochucujete biely jogurt, aby to malo farbu aj chuť, prípadne podľa sladkosti džemu doslaďte.
  3. Vykysnuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 2 cm. Ako keď robíte šišky alebo buchty na pare. Povykrajujeme kolieska veľkosti pohára.
  4. Opakom pohára vytvarujeme v strede koláčikov ploché jamky.
  5. Koláčiky prenesieme na vymastený plech, lepšie bude na papier, ušetríte si prácu s umývaním, lebo plnka má tendenciu utekať, keď jej dáte toľko veľa ako ja.
  6. Koláče som rovno na plechu ešte pred plnením potrela rozšľahaným vajíčkom s troškou mlieka a naplnila smotavo-lekvárovou plnkou. Ja som dávala veľa, chcela som minúť všetko. V konečnom dôsledku je to dobre, lebo nie sú suché ale šťavnaté a vláčne. Akurát jej trošku vytieklo na plech. Môžete nechať ešte podkysnúť a upečte klasicky ako ste zvyknutí piecť kysnuté koláče, veľa im netreba, len aby mali vypečený spodok.
  7. Po upečení má smotana ešte tekutú konzistenciu, preto ich vyberajte opatrne a nechajte vychladnúť, až potom sa smotana stane rôsolovitá a krémová, niečo ako puding. Sú výborné, vláčne a mäkkučné, plnka je príjemne kyselkavá.
  8. Jeden som prekrojila a odfotila v reze. Je to taká príjemná zmena miesto tvarohových, lekvárových, makových a iných tradičných koláčov.