Foto: kukulienka71
Asi dvestotridsiate pagáče na tejto stránke, ale takéto tu ešte nie sú. Sú totiž so žinčicou. Aktuálne práve v máji...
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Viac fotiek a podrobnejší popis nájdete na http://cookulienka.blogspot.sk/2015/05/slovenske-pagace.html Všetky druhy múky, soľ, sušené droždie, cukor, vajce, ľanové semienka a žinčicu som vymiesila v robote. Po spojení cesta som pridala bravčovú masť a ešte premiesila. Cesto som nechala zakryté kysnúť asi hodinu.
-
2
Na pomúčenej podložke som ho potom rozvaľkala, formičkou vykrajovala a dlaňami zvyšovala, ukladala na pečiacim papierom vyložený plech. Po ďalšej polhodine kysnutia som ich potrela žĺtkom s trochou žinčice a putovali do rúry vyhriatej na 200°C.
-
3
Piekli sa do červena necelých 20 minút. Zapíjali sme ich ako inak žinčicou. Tento výborný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka je nielen prospešný ale aj chutný. Hľadajte teraz v máji na salašoch alebo aspoň na pultoch predajní. Nikde inde ako na Slovensku ho totiž nevyrábajú.
mimochodom:od včera už sa nesie našou horou kukučkin hlas..
jasné..máj..lásky čas..
majme ju navzájom všetci..
krásny sviatočný deň s mierovou modrou oblohou všetkým..:-)
máš správnu kombináciu múk, čo je veľmi podstatné.
nuž ten kto vie, ten vie :-)
veľmi chutné, lákavé, pagáče môžeme v každej podobe.
ukladám do kk + *****
máš správnu kombináciu múk, čo je veľmi podstatné.
nuž ten kto vie, ten vie :-)
veľmi chutné, lákavé, pagáče môžeme v každej podobe.
ukladám do kk + *****
@violeta , áno, toto nie sú tie drobivé, krehké s väčším množstvom tuku. Na pol kila múky dávam pol kocky čerstvého droždia, tak ako píšeš. Cesto veľmi nenarastie kvôli celozrnnej múke, ona ho trocha ťahá dole, ale nie je zadusené. Sušené droždie je naozaj super vec, ja sa s ním teraz začínam viac kamarátiť, skúšam, čo všetko dokáže, tiež som všade používala čerstvé, lebo tam vidieť okamžite pri napučaní v tekutine, či bude cesto dobré.
Ďakujem všetkým aj za hviezdičky, pekný sviatočný deň prajem:-)
womanonly.topzine.cz/recept-na-domaci-drozdi-ktere-ve-vsem-n...
Pekne @pagace ,ja ich skusim s kyslym mliekom @kukulienka.
@tassiedevil , u nás bežné sušené droždie má trvanlivosť cca 1,5 roka, má sa držať v suchu, to je info pre kupujúceho. Ty máš asi iné to droždie, ak ho máš v mraze. Z hľadiska pohodlnosti je sušené lepšie, nie je také náročné, tak ako píšeš. Ale musím ešte veľa skúšať, aby som prišla na to, či ho budem používať výlučne.
@marianne , :-))) to je sila zvyku (hádam tu nik nemá taký nick)
to domáce droždie som videla aj ja, extra ma to neláka, ale budem zvedavá na výsledok, ak ho niekto pripraví a vyskúša jeho vlastnosti. S kyslým mliekom to budeš mať skoro rovnaké, tie @pag áče, myslím;-P
@Izka , ak myslíš na laxatívne účinky, na mňa to nepôsobilo, ale chuťovo sa to hodí, áno:-)
@zuzanka1367 , ty si správna Slovenka, máš tam určite na okolí samé salaše:-)
@klukodvody , hviezdičky potešili:-)) ale zas škoda, že u vás tej žinčice nieto. Ja myslím, že nahradiť ju iným kyslomliečnym nápojom nebude problém. A keď ju tu kúpite, tak bude chuť pagáčov rovnaká ako u mňa doma:-)
@mariamka , :-)) skanzen doma nemám, aj keď by som možno chcela, rada sa po nich motám, kade chodím...pagáče budeme chrúmať aj počas sledovania ďalšieho hokejového zápasu našich;-)
Ešte raz vám všetkým ďakujem.
@elixir , ďakujem. Jasné, že áno:-)
KK5*
@gabriele , máš pravdu, sú dva druhy, tiež o tom píšem na svojom blogu k receptu. Rada by som niekedy ochutnala aj sladkú žinčicu.