Slovenské pagáče

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. mája 2015

Asi dvestotridsiate pagáče na tejto stránke, ale takéto tu ešte nie sú. Sú totiž so žinčicou. Aktuálne práve v máji...

20+90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
100 g
100 g celozrná
1 ks
1 ČL sušené
2 ČL
2 ČL
3 ČL
3,5-4 dl
3 PL




Postup

  1. 1

    Viac fotiek a podrobnejší popis nájdete na http://cookulienka.blogspot.sk/2015/05/slovenske-pagace.html Všetky druhy múky, soľ, sušené droždie, cukor, vajce, ľanové semienka a žinčicu som vymiesila v robote. Po spojení cesta som pridala bravčovú masť a ešte premiesila. Cesto som nechala zakryté kysnúť asi hodinu.

    Slovenské pagáče - obrázok 1
  2. 2

    Na pomúčenej podložke som ho potom rozvaľkala, formičkou vykrajovala a dlaňami zvyšovala, ukladala na pečiacim papierom vyložený plech. Po ďalšej polhodine kysnutia som ich potrela žĺtkom s trochou žinčice a putovali do rúry vyhriatej na 200°C.

    Slovenské pagáče - obrázok 2
  3. 3

    Piekli sa do červena necelých 20 minút. Zapíjali sme ich ako inak žinčicou. Tento výborný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka je nielen prospešný ale aj chutný. Hľadajte teraz v máji na salašoch alebo aspoň na pultoch predajní. Nikde inde ako na Slovensku ho totiž nevyrábajú.

    Slovenské pagáče - obrázok 3

Diskusia k receptu

terinka55
Zaujímavé, velmi pekná prezentácia. Si naozaj šikovná, chválim.
denyany
Pagáčov nie je nikdy dosť. Navnadila si ma na tú žinčicu!
babkamt
my sme pagáčoví. Recept sa mi páči, putuje do kk, posielam ti plný možný počet *****
radost
dobrý tip..ak nebudú pagáče-nad vlastnou pohodlnosťou je mi do "pláče"..májová bryndza aj žinčica bude..už máme v pláne byť pravidelnými návštevníkmi nášho salaša..je to pre nás jedna z najlepších dobrôt..
mimochodom:od včera už sa nesie našou horou kukučkin hlas..
jasné..máj..lásky čas..
majme ju navzájom všetci..
krásny sviatočný deň s mierovou modrou oblohou všetkým..:-)
tassiedevil
aj mne sa páčia, len tu nemáme žinčicu, možno že aj, ale títo to tu nepoznajú a vylejú to sviniam....:) bez toho to už nebude autentické...:) pekne si aj nafotila...:)zaslúžia 5....
pusta1
@kukulienka71 , vyhrala si sa s receptom, dala si si záležať, ako obyčajne a vždy :)))
máš správnu kombináciu múk, čo je veľmi podstatné.
nuž ten kto vie, ten vie :-)
veľmi chutné, lákavé, pagáče môžeme v každej podobe.
ukladám do kk + *****

pusta1
@kukulienka71 , vyhrala si sa s receptom, dala si si záležať, ako obyčajne a vždy :)))
máš správnu kombináciu múk, čo je veľmi podstatné.
nuž ten kto vie, ten vie :-)
veľmi chutné, lákavé, pagáče môžeme v každej podobe.
ukladám do kk + *****

violeta
Mne sa páčia, nejde do nich veľa tuku, pri najbližšej príležitosti vyskúšam. 1 čl sušeného droždia je za 1/2 kocky čerstvého? Nepekávam so sušeným.....
kukulienka71
@terinka55 , @denyany , @babkamt , @radost , @pusta , @amelie , @tassiedevil , ďakujem za milé slová, pagáčiky sú voňavé a mäkké, žinčica urobila svoje:-)
@violeta , áno, toto nie sú tie drobivé, krehké s väčším množstvom tuku. Na pol kila múky dávam pol kocky čerstvého droždia, tak ako píšeš. Cesto veľmi nenarastie kvôli celozrnnej múke, ona ho trocha ťahá dole, ale nie je zadusené. Sušené droždie je naozaj super vec, ja sa s ním teraz začínam viac kamarátiť, skúšam, čo všetko dokáže, tiež som všade používala čerstvé, lebo tam vidieť okamžite pri napučaní v tekutine, či bude cesto dobré.
Ďakujem všetkým aj za hviezdičky, pekný sviatočný deň prajem:-)
tassiedevil
@kukulienka , vidím, že sa zmieňuješ o tom droždí...čerstvé droždie je veľmi dobré, ale musí byť naozaj čerstvé a naviac veľmi citlivé na teploty...chuťovo nie takmer žiadny rozdiel, ja som to mnoho krát skúšal... kupujem francúzke sušené pol kg balenie, držím ho v marzáku vo vzduchotesnej krabici a je to bez problému, ani o pol roka nemá žiadnu chybu...naviac sa nemusí nechať ani napučať ako čerstvé.....má to hodne výhod.:)
klukodvody
No tak @Kukulienka71 tenhle recept si uložím do k.k. a přidám samozřejmě plné hvězdné nebíčko .A teď tu horší zprávu dokud nepojedeme na Slovensko ,nemohu je udělat protože tady nekoupím žinčicu ani náhodou .Tak budeme čekat .@marianne vzhledem k tomu ,že na FB téměř nechodím ,tak jsem nevěděl o droždí a proto Ti patří poděkování .To hned vyzkoušíme ,protože to určitě bude lepší a podle surovin i mnohem lacinější než kupované .No a zase jsem chytřejší a to hned dvakrát .
mariamka
naozaj zaujimave, a urcite prve,, pekne fotky, to mas doma taku vybavu? rovno skanzem :)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mňam, môj obľúbený zákusok :-), @Kukulienka , máš ich krásne.
kukulienka71
Vidím, že vás pagáče zaujali, ďakujem za pripomienky aj pochvaly:-)
@tassiedevil , u nás bežné sušené droždie má trvanlivosť cca 1,5 roka, má sa držať v suchu, to je info pre kupujúceho. Ty máš asi iné to droždie, ak ho máš v mraze. Z hľadiska pohodlnosti je sušené lepšie, nie je také náročné, tak ako píšeš. Ale musím ešte veľa skúšať, aby som prišla na to, či ho budem používať výlučne.
@marianne , :-))) to je sila zvyku (hádam tu nik nemá taký nick)
to domáce droždie som videla aj ja, extra ma to neláka, ale budem zvedavá na výsledok, ak ho niekto pripraví a vyskúša jeho vlastnosti. S kyslým mliekom to budeš mať skoro rovnaké, tie @pag áče, myslím;-P
@Izka , ak myslíš na laxatívne účinky, na mňa to nepôsobilo, ale chuťovo sa to hodí, áno:-)
@zuzanka1367 , ty si správna Slovenka, máš tam určite na okolí samé salaše:-)
@klukodvody , hviezdičky potešili:-)) ale zas škoda, že u vás tej žinčice nieto. Ja myslím, že nahradiť ju iným kyslomliečnym nápojom nebude problém. A keď ju tu kúpite, tak bude chuť pagáčov rovnaká ako u mňa doma:-)
@mariamka , :-)) skanzen doma nemám, aj keď by som možno chcela, rada sa po nich motám, kade chodím...pagáče budeme chrúmať aj počas sledovania ďalšieho hokejového zápasu našich;-)
Ešte raz vám všetkým ďakujem.
gabriele
podobny recept som kedysi vyskusala...bol na nejakom blogu madarskej studentky...namiesto zincice pouzila cmar a cesto prekladala pouzijuc na potretie trosku skvarkov rozotretych s mastou...pagaciky boli vynikajuce
elixir
Pekné pagáčiky. :) Len zo zvedavosti, myslíš, že by sa dalo použiť i maslo namiesto masti?
kukulienka71
@gabriele , no vidíš:-) ja som tiež dumala, že budem prekladať a potierať masťou, ale tentoraz som sa rozhodla inak. Verím, že boli aj tie vynikajúce.
@elixir , ďakujem. Jasné, že áno:-)
marika21
Pagáče ja rada. Žinčicu som už pila. Vtedy ma nenapadlo urobiť pagáče.
KK5*
gabriele
len tak na okraj k receptu by som napisala...ze nie kazda zincica je kyslomliecny produkt...prvych 4-5 dni je zincica sladka...postupne pri vhodnej teplote zacnu "sarapatit" bakterie mliecneho kvasenia a az potom sa z nej stava kysla zincica...
kecemis
@kukulienka skoro som obrazovku zhodil zo stola take su utesene. Robit ich nebudem, pretoze zincica tu tiez nie je ako v Australii, a kedy sa mi dostala do ruk tak radsej ju vypijem, tak dlho som ju nemal.
jerica
Pekne si sa vynašla, nájdi aj Nemecké či České pagáčiky, nech je tom kompletka €U :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia