Slovenské pagáče

Autor receptu: kukulienka71

Asi dvestotridsiate pagáče na tejto stránke, ale takéto tu ešte nie sú. Sú totiž so žinčicou. Aktuálne práve v máji...

20+90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Viac fotiek a podrobnejší popis nájdete na http://cookulienka.blogspot.sk/2015/05/slovenske-pagace.html Všetky druhy múky, soľ, sušené droždie, cukor, vajce, ľanové semienka a žinčicu som vymiesila v robote. Po spojení cesta som pridala bravčovú masť a ešte premiesila. Cesto som nechala zakryté kysnúť asi hodinu.
  2. Na pomúčenej podložke som ho potom rozvaľkala, formičkou vykrajovala a dlaňami zvyšovala, ukladala na pečiacim papierom vyložený plech. Po ďalšej polhodine kysnutia som ich potrela žĺtkom s trochou žinčice a putovali do rúry vyhriatej na 200°C.
  3. Piekli sa do červena necelých 20 minút. Zapíjali sme ich ako inak žinčicou. Tento výborný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka je nielen prospešný ale aj chutný. Hľadajte teraz v máji na salašoch alebo aspoň na pultoch predajní. Nikde inde ako na Slovensku ho totiž nevyrábajú.