Slovenské letné čatní ReKaRi fotorecept

nonna - fotkanonna, 11. júla 2013
Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept)
Foto: nonna

Využila som čerstvé, letné produkty z mojej záhrady plné vitamínov, minerálov, pektínu, trieslovín, antioxidantov, živých enzýmov. Dusila som len na troške masla a nie celkom do zmäknutia, ako by to pri čatní malo byť, aby aktívne látky sa nezdegradovali. Cukru tiež len málo. Vynikla tým pôvodná chuť a aj v teplom, aj v studenom stave bola kyselkavo jemno drsno svieža a konzistencia zostala chrumkavejšia. Vznikla rozumná, osviežujúca maškrtka.

1
porcia
12 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Suroviny

130 g
1 ks
1 ks
12 ks
1 ks
1,5 ČL
1/3 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ríbezle odstopkujeme, rebarboru ošúpeme, mrkvu oškrábeme, všetko umyjeme.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ríbezle popučíme, rebarboru nakrájame na tenké plátky, mrkvu nastrúhame nahrubo, mätové lístky pokrájame.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozohrejeme pomaly maslo, keď začne voňať, pridáme cukor a za miešania ho necháme mierne skaramelizovať asi počas 5 minút.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme karotku a rebarboru. Miešame asi 3 minúty.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ríbezle s mätou a muškátovým kvetom. Za miešania necháme mierne rozvariť počas 5 minút.

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Konečné dielo. Pre pochutenie, zdravie a NA ZDRAVIE!

    Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Fíííha,ale dobre vymýšľaš,aspoň si tie chute v duchu predstavujem a zdravé to je určite :-)
dajanca
no pekne si to vymyslela... na záhrade všetko mám, tak vyskúšam :-)
nonna
@frezia68 - ajha, ale som rada, že si sa pristavila pri mne. Je to naozaj svieže a šmakovné. Ďakujem Ti!
nonna
@dajanca - Veľmi pekne ďakujem aj Tebe. myslím, že neoľutuješ, ak sprobuješ. A budeš to mať aj rýchlo hotové. Pohodový dník!
radulienka
Zaujímavá kombinácia, čatní milujem, ja si tam pridám určite ešte jednu čili papričku a prípadne môj milovaný zázvor, vďaka za inšpiráciu, super!
denyany
je to zaujímavé, ale neviem si predstaviť, ako to celé dokopy chutí - nie v zlom, naozaj. robiť to nebudem, ale páči sa mi, ako si to všetko skombinovala.
nonna
@radulienka - dík! Chilli som tentokrát vynechala, chcela som docieliť predovšetkým sviežosť.
nonna
@denyany - v úvode som napísala, aké sú tam chute. Okoštovala aj susedka a páčilo sa jej. Ďakujem za pozastavenie sa.
mariamka
zaujimavy experiment :) myslim ze to bolo naozaj kyselkave, a s tou matou svieze, ja som uz tento rok robila ceresnove a mrkvovo-rajcinove, naozaj catni znesie vsetko :) ocenujem odvahu :)
nonna
@mariamka - ďakujem Ti za ocenenie, potešilo ma. Máš pravdu, v čatní sa dá skúšať s hocakými kombináciami, ja som minulý rok urobila zasa rajčinovoslivkové, pikantné a bolo tiež božskej chuti. Tak vymýšlaj aj Ty a uverejňuj tu. Rada si pozriem. Slnečný víkend!
nonna
@kecemis - veľká vďaka za pekný a uznanlivý koment. Veľmi ma potešil. A najmä aj ocenenie fota. Želám tiež kľudný a oddychový víkend!
janger
@nonna , tiez sa snazim predstavit si tie chute, ked je to vsetko zmiesane... Ale verim, ze je to velmi chutne. Kolkokrat by clovek ani neveril, ako dobre niektore kombinacie chutia. Tymto by som iste nepohrdla :-).